Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

« Ήπειρος και Κρήτη, Αστική μουσική παράδοση και άλλα ανταμώματα» στο Βεάκειο, την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 21.00'. Η μουσική κομπανία ''Λαλητάδες'' και ο Μάνος Μουντάκης με το συγκρότημά του σε ένα αντάμωμα από την Ήπειρο στην Κρήτη.


Λαλητάδες από την Ήπειρο και Κρητικοί δεξιοτέχνες τραγουδούν για την ΑΚΤ-ΕΙΝ ανταμώνοντας την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά και εναλλάσσουν τη σκυτάλη της παράδοσης από την Ήπειρο στην Κρήτη και τανάπαλιν...


Ένα αντάμωμα αλλιώτικο από τ’ άλλα. Εκεί όπου ήχοι και φωνές πλέκονται ποικιλότροπα ανάμεσα στις Κρητικές κοντυλιές και τα Ηπειρώτικα μελίσματα του κλαρίνου. Μια ιδιότυπη σύμπραξη που αναδεικνύει τα κοινά στοιχεία της αστικής μουσικής παράδοσης και όχι μόνο. Ήπειρος και Κρήτη, μια φωνή, ένα μουσικό στίγμα, ένα διάβα στο χθες και το σήμερα.

Αφηγητής της βραδιάς ο ηθοποιός Νίκος Βερλέκης.

Η δημοτική κομπανία «Λαλητάδες» που επιμένει στα αυθεντικά παραδοσιακά ακούσματα με τη χρήση «φυσικών» οργάνων δηλαδή κλαρίνου, βιολιού, λαγούτων και κρουστών (ντέφι, νταραμπούκα, νταούλι), με φωνητική «συλλογικότητά» εκεί όπου απαιτείται και σολιστική «εναλλαγή» των οργάνων στα αυτοσχεδιαστικά μέρη.

Το συγκρότημα αποτελείται από τον Δημήτρη Ρίζο στο κλαρίνο, τον Δημήτρη Ρίζο του Κλέωνα στο λαούτο, τον Γιώργο Κώτσικα στο βιολί, τη Μαριφένια Ρίζου στο λαούτο, τη Ματίνα Τζήκα στο τραγούδι και στα κρουστά και τον Δημήτρη Τσίπρα στο τραγούδι.

Ο Μάνος Μουντάκης, γιος του μεγάλου λυράρη και δάσκαλου της κρητικής μουσικής Κώστα Μουντάκη, «...του αείμνηστου πρωτομάστορα από την Αλφά Μυλοποτάμου - που τόσο σημαντικό έργο έχει αφήσει στην Κρήτη...», είναι ένας καταξιωμένος μουσικός με δική του προσωπικότητα... Έρχεται στο Βεάκειο για να μας χαρίσει μια υπέροχη βραδιά γεμάτη από ήχους της αγαπημένης μας Κρήτης, πλαισιωμένος από μια ομάδα έμπειρων μουσικών θα μας ταξιδέψει με τη συνοδεία της λύρας, του λαούτου και της κιθάρας...
Μαζί του οι μουσικοί:
Πέτρος Σαριδάκης - τραγούδι, λύρα, μπουλγαρί
Γιάννης Πλυμάκης - λαούτο
Χρήστος Τζελεπόπουλος - κιθάρα, κόντρα μπάσο
Μυρτώ Αλεβίζου - κρουστά

Info:
Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016
Ώρα έναρξης: 21:00'
Σημεία Προπώλησης: www.viva.gr, στο τηλέφωνο 11876, μέσω vivawallet & σε όλα τα καταστήματα Public, Seven Spots, Relaod, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λεωφ. Πολυτεχνείου 34
ώρες 10:00 – 14:00
Τιμές εισιτηρίων
Προπώληση: 8 ευρώ
Ταμείο: 10 ευρώ

''Λαλητάδες''
Η πρώτη δισκογραφική δουλειά των Λαλητάδων κυκλοφόρησε τον Μάη του 2005 με τον τίτλο «Οι δρόμοι των λαλητάδων, τραγούδια και σκοποί της Ηπείρου, Τζουμερκιώτικη παράδοση» με 15 παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής. Ο δεύτερος δίσκος τους με τίτλο «Τραγούδια και σκοποί της Ηπείρου, Τζουμερκιώτικη παράδοση Νο 2» περιέχει 12 τραγούδια και σκοπούς της περιοχής.
Το όνομα ''Λαλητάδες'' βγαίνει από την παράδοση. Έτσι παλιά λεγόταν η ορχήστρα. «Θα έρθουν τα λαλούτα να παίξουν στο γάμο», «ήρθαν οι λαλητάδες για το πανηγύρι». Για το όνομά του συγκροτήματος ο Δημήτρης Ρίζος αναφέρει «ένα από τα τραγούδια που πάντα μας άρεσε και το λέγαμε ήταν αυτό των Λαλητάδων, ένα παλιό Ηπειρώτικο, όπως καταγράφηκε στις αρχές του αιώνα από την Μέλπω Μερλιέ με την κομπανία του Νίκου Τζάρα, «Αχ τι το κακό που πάθαμεν εμείς οι λαλητάδες...»

Μάνος Μουντάκης
Από πολύ μικρός μαθήτευσε πλάι στον πατέρα του την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης ενώ παράλληλα ακολούθησε κλασσικές σπουδές, σπουδάζοντας πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο. Ταυτόχρονα με τις σπουδές του στο Στατιστικό Τμήμα της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιά ασχολείται με τη μουσική και ιδιαίτερα με τη σύνθεση και το τραγούδι.
Από το 1975 μελετά και εργάζεται πάνω στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη που είναι γι' αυτόν ο συγγραφέας που έδωσε όραμα στη σκέψη του και τον δίδαξε να βάζει στόχους ξεπερνώντας τον ίδιο του τον εαυτό.
Η Οδύσσεια είναι το έργο που τον σημάδεψε ουσιαστικά και τον ώθησε να καταπιαστεί με τη μελοποίηση αποσπασμάτων του. Η μελοποίηση του Μάνου Μουντάκη με τη μορφή της λαϊκής όπερας με κρητικό χαρακτήρα και ενορχήστρωση που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την ομορφιά των παραδοσιακών μουσικών οργάνων, μας κάνει κοινωνούς της κρητικής σκέψης και της κρητικής ματιάς μεταδίδοντάς μας με τη μουσική του, τα μηνύματα του μεγάλου κρητικού συγγραφέα και στοχαστή.
Έχει δημοσιεύσει και συμμετάσχει σε πλήθος μουσικών παραγωγών μεταξύ των οποίων τα: «Έβγα ήλιε μου», «Οδύσσεια του Καζαντζάκη Πρόλογος και α' ραψωδία (Κρητική Λαϊκή Όπερα)», «Αναφορά στον Καζαντζάκη» του Κώστα Μουντάκη, κ.α.
Χάρη στον Μάνο, ο μεγάλος Κώστας Μουντάκης συνέχισε ως το τέλος της ζωής του να προβληματίζεται πάνω στη μέθοδο διδασκαλίας της λύρας και άρχισε να διδάσκει λύρα σε μεγάλα ωδεία της Κρήτης και της Αθήνας.
Το 1996 ο Μάνος Μουντάκης, πραγματοποιώντας το ανεκπλήρωτο όνειρο του πατέρα του, ίδρυσε στο πατρικό του σπίτι, στον Εσταυρωμένο Ρεθύμνης το Ωδείο Κρητικής Μουσικής «Κώστας Μουντάκης» στο οποίο έχουν διδαχθεί λύρα εκατοντάδες νέοι κυρίως άνθρωποι.
Το 2002 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Πρακτική Μέθοδος μουσικής (χωρίς πεντάγραμμο) για κρητική λύρα» το οποίο ακολουθεί την μέθοδο διδασκαλίας του πατέρα του χωρίς παρτιτούρες και περιλαμβάνει cd στο οποίο ακούγεται ο αείμνηστος Κώστας Μουντάκης εν ώρα διδασκαλίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: