Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Η αναγνώριση των ιαματικών πηγών της Πρέβεζας στο επίκεντρο. Αποκαλυπτικά στοιχεία για την επισκεψιμότητα των ιαματικών πηγών πανελλαδικά

e5ccb9755f70a0744fbcfc269ba11555 L

decrease font sizeΑυξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Τo θέμα της αναγνώρισης των Ιαματικών Πηγών της Πρέβεζας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Πρέβεζα ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας κ. Μάρκος Δανάς, με τον πρόεδρο της ΝΕΔΗΚΕΠ κ. Χρήστο Νέσσερη.
Όπως επισήμανε στο atpreveza.gr ο κ. Νέσσερης, ο κ. Δανάς επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις των Λουτρών και έγινε μια ευρεία συζήτηση για το θέμα της αναγνώρισης των Πηγών, το οποίο όπως τονίζει ο κ. Νέσσερης θα πρέπει να διευθετηθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Σύμφωνα με τον κ. Νέσσερη, η επισκεψιμότητα στα Ιαματικά Λουτρά της Πρέβεζας αναμένεται να κλείσει τον Οκτώβριο στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ωστόσο την ίδια στιγμή αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας της Ομάδας Περιβάλλοντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, σχετικά με την επισκεψιμότητα στις Ιαματικές Πηγές της χώρας από το 2005 ως το 2015, όπου φαίνεται ξεκάθαρα πως τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, υπάρχει δραματική μείωση των εισιτηρίων και μια σταθεροποίηση πλέον στο κατώτερο σημείο του 2012.

tickets

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας η συνολική άνοδος των εισιτηρίων κατά τα έτη 2005 –2009 αντιστρέφεται κατά τα τελευταία έτη 2010 – 2015, με σταθεροποίηση στο κατώτερο σημείο του 2012. Μικρότερη αναλογικά πτώση παρουσιάζουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας που κατά τα φαινόμενα έχουν επιτύχει την προσέλκυση και άλλων επισκεπτών, εκτός από τους δικαιούχους μέσω ασφαλιστικών ταμείων.
Αντίθετα, σημαντική πτώση παρουσιάζεται στις επιχειρήσεις των άλλων περιφερειών, οι οποίες αντιθέτως εμφανίζεται να είναι σχεδόν αποκλειστικά εξαρτημένες από τις εγκρίσεις των ασφαλιστικών ταμείων. Συνολικά, πάντως, οι επισκέπτες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη σε όλες τις λουτρικές μονάδες εμφανίζονται σημαντικά μειωμένοι, εξαιτίας της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στις άλλοτε ακμάζουσες λουτρικές μονάδες της Αιδηψού, όπου η καθοδική πορεία είναι συνεχής, με το 2015 να παρουσιάζεται το ιστορικό ελάχιστο.

tickets2

«Από τα αποτελέσματα της έρευνας συνάγεται πως όπου το Ελληνικό κράτος εμπιστεύτηκε τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρόλη την δυσκολία που επέφερε η οικονομική κρίση στην άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά το 2010, η επισκεψιμότητα κρατήθηκε σε κάποιο επίπεδο. Αντίθετα όπου επέλεξε το ίδιο να λειτουργήσει σαν επιχειρηματίας μάλλον δεν τα κατάφερε. Ελπίζουμε πως το παρελθόν θα είναι διδακτικό για όλους και θα μας δώσει την δυνατότητα να κοιτάξουμε το μέλλον με διαφορετική οπτική.
Ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας συνεχίζει την εφαρμογή της στρατηγικής του προκειμένου, μετά τα ΦΕΚ αναγνωρίσεων, την άρση των εμποδίων στις αδειοδοτήσεις, και τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για να καταστεί ο Ν.3498/2006 λειτουργικός, να είναι πλέον εφικτές οι επενδύσεις στις υποδομές των Ιαματικών πηγών είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές.
Είναι δεδομένο πως ένας ολόκληρος κλάδος που για χρόνια επιβίωνε με την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων δεν είναι εύκολο να αλλάξει κατεύθυνση και να στραφεί σε άλλα target groups. Είναι επίσης δεδομένο πως οι συνεχόμενες προωθητικές ενέργειες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η προσήλωση στο επιστημονικό έργο, η επαφή με φορείς των Ιαματικών πηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η δουλειά πάνω στην σωστή εφαρμογή της οδηγίας 24/2011 για την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη, θα έχουν σαν αποτέλεσμα την μορφοποίηση του ποιοτικού θερμαλιστικού προϊόντος της νέας εποχής» αναφέρει ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: