Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

«Κόκκινο Λιθάρι»... Ο λόφος του Αμμότοπου Άρτας αποκαλύπτει τα μυστικά του!

amotop a1

Ένας νέος αρχαιολογικός χώρος έρχεται να προστεθεί στο χάρτη της Ηπείρου και να φωτίσει ακόμη περισσότερο την ιστορία της περιοχής.

Ένας νέος αρχαιολογικός χώρος, που αποκαλύφθηκε εξ αιτίας των έργων της Ιόνιας Οδού. Πρόκειται για τον λόφο στον Αμμότοπο Άρτας, τα μυστικά του οποίου ήρθαν στην επιφάνεια μετά την έρευνα των επιστημόνων.

Η περιοχή του Αμμoτόπου, που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αρταίων (πρώην Δήμου Ξηροβουνίου), ήταν μέχρι σήμερα γνωστή για τον γειτονικό (Γοργόμυλος Πρέβεζας) αρχαίο οικισμό του Ορράου, χαρακτηριστικής ακρόπολης του 4ου αιώνα π.Χ.

amotop a2

Η αρχαία ακρόπολη είναι χτισμένη στο λόφο Καστρί, μεταξύ των χωριών Αμμοτόπου της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας και του Γυμνοτόπου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας. Είναι οργανωμένη σε οικοδομικές νησίδες και διαθέτει τις μοναδικές σωζόμενες, διώροφες οικίες της ελληνικής αρχαιότητας.

Ενώ μέχρι σήμερα λοιπόν, οι γνώσεις για τις αρχαιότητες της θέσης περιορίζονταν στο Όρραον και τα οικιστικά του κατάλοιπα, οι εργασίες για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού στο τμήμα Καμπής – Αμμoτόπου, στάθηκαν αφορμή στο να έρθουν στο φως σημαντικά ευρήματα, εμπλουτίζοντας τον αρχαιολογικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.

amotop a3

Υπό την καθοδήγηση της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας Βαρβάρας Παπαδοπούλου και του Τμηματάρχη Σωτήρη Ραπτόπουλου, η ανασκαφική ομάδα, εποπτευόμενη από την αρχαιολόγο του έργου Ανδρομάχη Μπαλαδήμα, ανακάλυψε στην απόκρημνη πλαγιά λόφου, στη θέση «Κόκκινο Λιθάρι», ακριβώς απέναντι από την Οικία Α’ του Ορράου, μία νέα αρχαιολογική θέση.

Εντοπίστηκαν κτιριακά κατάλοιπα στο σύστημα της αργολιθοδομής (ξερολιθιά) καθώς και μεγάλη ποσότητα κινητών ευρημάτων που ανάγονται στη Μέση και Ύστερη Εποχή του Χαλκού (2.000 - 1.000 π.Χ. περίπου).

Πρόκειται για άβαφη, χρηστική κεραμική (μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία αλλά και μικρότερα, οικιακής χρήσης ) καθώς και πλήθος από λίθινα εργαλεία, που σκιαγραφούν εύγλωττα τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές συνήθειες μιας προϊστορικής κοινωνίας.

amotop a4

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε ο εντοπισμός τάφου στο νότιο τμήμα του λόφου, με τοιχώματα από ασβεστολιθικές πλάκες. Ο τάφος περιείχε τέσσερις ταφές -σωζόμενες κυρίως από τα μηριαία οστά και άνω- ένα άβαφο αγγείο πόσεως και ένα χάλκινο δαχτυλίδι. Το ανθρωπολογικό υλικό εξετάζεται, προκειμένου να διαπιστωθεί η ηλικία και το φύλο των νεκρών.

Ο προϊστορικός αυτός οικισμός έχει μεγάλη σημασία για την τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής αφού βρίσκεται επάνω στο δρόμο που συνέδεε την Αθαμανία και τη Μολοσσίδα, με την πεδιάδα της Αμβρακίας και έλεγχε τη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: