Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

«Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!»: Το ταλέντο, οι γυναίκες και περισσότερες από 100 ταινίες... Στοπ-καρέ στην πορεία της ζεν πρεμιέ φυσιογνωμίας του ελληνικού κινηματογράφου που απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών

image


Ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936. Από έφηβος συμμετείχε σε παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με το θίασο των Σπύρου Μουσούρη – Κρινιώς Παπά, ενώ παράλληλα σπούδαζε στη Σχολή υποκριτικής του Κ. Μιχαηλίδη.

image

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1956 και πριν τελειώσει την Σχολή του πήρε άδεια ηθοποιού, ως εξαιρετικό ταλέντο, και εργάστηκε στο θέατρο Κοτοπούλη με κλασικό ρεπερτόριο σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυράτ.


Μιας Πεντάρας Νειάτα (1967)



Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1957 στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου «Μαρία η Πενταγιώτισσα», στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη. 'Ηδη από την επόμενη χρονιά συμμετείχε ταυτόχρονα σε εννέα ταινίες ως συμπρωταγωνιστής των μεγάλων σταρ της εποχής εκείνης, ενώ αργότερα έπαιξε σε πολλές ταινίες σαν δίδυμο με τον Θανάση Βέγγο. Η συνεργασία του με την Φίνος Φίλμ ξεκινά το 1964 με την ταινία «Το Δόλωμα» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

image

Εξαιτίας του ταλέντου αλλά και του παρουσιαστικού του, την ίδια δεκαετία καθιερώθηκε και ως πρωταγωνιστής αλλά και ως ζεν πρεμιέ. Ενδεικτικό είναι φυσικά το σλόγκαν «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!», που φανερώνει την απήχηση που είχε στο γυναικείο πληθυσμό.
image

image

image



Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ (1966)



Συνολικά έπαιξε σε περισσότερες από εκατό ταινίες. Μερικές από τις πιο γνωστές είναι η Κοινωνία ώρα Μηδέν ,Το δόλωμα, Κονσέρτο για Πολυβόλα, Μιας πεντάρας νιάτα , Τζένη Τζένη και Η Θεία μου η Χίπισσα. Ταυτόχρονα, έπαιξε σημαντικούς ρόλους και στο θέατρο έως το 1973, όπου αντιμετώπισε προβλήματα με τη δικαιοσύνη σχετικά με μια υπόθεση ναρκωτικών. 



image


Το 1974 έφυγε στην Αμερική, όπου σχολήθηκε με το τραγούδι. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1983, αφοσιώθηκε στο θέατρο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τη δεκαετία του 90 πραγματοποίησε κάποιες εμφανίσεις στην τηλεόραση. Όπως είναι γνωστό, είχε νοσηλευτεί στο Δρομοκαϊτειο, είχε παντρευτεί τρεις φορές, ενώ είχε αποκτήσει τρία παιδιά.


Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα (1958)






image

image 
image
image
image



Δεν υπάρχουν σχόλια: