Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016, στα Φλάμπουρα Πρέβεζας, το 9ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στα «χειμαδιά»


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016, και ώρα 21:30 το 9ο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων της Ηπείρου στα «χειμαδιά» από τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης, με τη συνδρομή της Π.Ε. Πρέβεζας, του Δήμου Πρέβεζας και την εθελοντική εργασία πολλών μελών και φίλων.

enatoantamomaxeimadiaprevezas (1)

Μια εκδήλωση που πλέον έχει γίνει θεσμός στην περιοχή. Η Σαρακατσάνικη Στάνη στα «Χειμαδιά», αποτελεί ένα ξεχωριστό υπαίθριο μουσειακό χώρο, πολύ κοντά στην Πρέβεζα, που δίνει τη δυνατότητα σε ντόπιους και επισκέπτες την ημέρα του ανταμώματος, να περιηγηθούν, να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο ζωής, τα ήθη και έθιμα των Σαρακατσαναίων και να γλεντήσουν με τους γνώριμους, πλέον, ρυθμούς της σαρακατσάνικης μουσικής παράδοσης.

enatoantamomaxeimadiaprevezas (2)

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το καλωσόρισμα του κοινού από τους διοργανωτές. Ακολούθησε η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Πρέβεζας και του φιλοξενούμενου Συλλόγου Σαρακατσαναίων της Θεσπρωτίας.

Τη φετινή χρονιά έγινε επίσης αναφορά στη σημασία που είχε ο φλάμπουρας, ένα πανάρχαιο και βαθιά συμβολικό έθιμο στο γάμο των Σαρακατσαναίων. Φλάμπουρας είναι η σημαία, το λάβαρο της χαράς και του γάμου. Αποτελείται από το κοντάρι και το πανί. Με μικρά κομμάτια ξύλου σχηματίζουν στο πάνω μέρος ένα σταυρό, όπου τοποθετούν τρία μήλα ή ρόδια. Αξίζει να αναφερθεί ότι από την αρχαιότητα το μήλο και το ρόδι συμβόλιζαν τον έρωτα και τη γονιμότητα. Ο φλάμπουρας στολίζεται με λευκές δαντέλες, κορδέλες κόκκινες και γαλάζιες και στο μέσον κυριαρχεί το αρχέγονο σύμβολο του σταυρού.

enatoantamomaxeimadiaprevezas (3)

Οι μικροί μας φίλοι, όπως κάθε χρόνο, είχαν τη δυνατότητα να μυηθούν στην παράδοση των Σαρακατσαναίων μέσα από εικαστικές δραστηριότητες και έφτιαξαν οι ίδιοι το δικό τους μικρό φλάμπουρα που θα πάρουν μαζί τους. Η εκπαιδευτική δράση «ο Φλάμπουρας των Σαρακατσαναίων» πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της Στάνης.

enatoantamomaxeimadiaprevezas (6)

Στην είσοδο φιλοξενήθηκε, επίσης, όπως κάθε χρόνο η έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου της Αδελφότητας των εν Αθήναις Σαρακατσαναίων Ηπείρου.

Ήταν μία πλούσια βραδιά πλαισιωμένη από ποικίλες εκδηλώσεις, καλό φαγητό και ποτό και κυρίως γεμάτη από παραδοσιακούς σαρακατσάνικους ήχους. Τραγούδησαν οι Νίκος Γιαννακός, Σταύρος Μπόνιας, Κώστας Γαρέφης, και στο κλαρίνο ο Αλέξανδρος Τσουμάνης.

enatoantamomaxeimadiaprevezas (4) enatoantamomaxeimadiaprevezas (5) enatoantamomaxeimadiaprevezas (7) enatoantamomaxeimadiaprevezas (9)

Δεν υπάρχουν σχόλια: