Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Tomas Karagiu: Ο μεγαλύτερος ηθοποιός της Ρουμανίας, ήταν Ηπειρώτης!



Ο Tomas Karagiu υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς ηθοποιούς της  Ρουμανίας! ...


Ο Tomas Karagiu γεννήθηκε στις 21 Αυγούστου 1925 στο Άργος Ορεστικού από μία οικογένεια Βλάχων από την Αετομηλίτσα της Κόνιτσας του νομού Ιωαννίνων.

Μετά τα πρώτα χρόνια της ζωής του και κατά τη Γερμανική κατοχή, για οικονομικούς λόγους, η οικογένεια Karagiu εγκαταστάθηκε στο Πλοεστί της Ρουμανίας απ' όπου το 1943 ο  Θωμάς τέλειωσε το Λύκειο.

Στη συνέχεια οι γονείς του τον γράφουν στο Ωδείο Μουσικών και Δραματικών Τεχνών στο Βουκουρέστι. Την 1η Μαΐου 1948, μπαίνει στο Εθνικό Θεάτρο της Ρουμανιας απ' όπου παίρνει το δίπλωμα το 1949.  Το 1953, στην ηλικία των 28, διορίστηκε διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου στο Ploiesti, μια θέση που θα κατέχει για 12 χρόνια.




Ο Tomas Karagiu πρωταγωνίστησε σε 39 ταινίες σε κινηματογράφο και θέατρο και απέσπασε περισσότερα από 90 βραβεία. Του άρεσε να παίζει κωμικούς χαρακτήρες, αλλά διέπρεψε και σε δραματικούς ρόλους. 

Ο Ηπειρώτης ηθοποιός, που μιλούσε άπταιστα την ελληνική γλώσσα και υπεραφανευόταν για αυτό, όμως έγινε διάσημος για τους μονολόγους του. Μέσα από τους μονολόγους του που χρησιμοποιουσε πολλές ελλγνικές λέξεις, με το ιδιαίτερο χιούμορ του καυτηρίαζε κυρίως της πολιτική επικαιρότητα.

Το βράδυ της 4ης Μαρτίου 1977, ο Tomas Karagiu βρήκε τραγικό θάνατο από σεισμό ο οποίος γκρέμισε το σπίτι όπου διέμενε στο Βουκουρέστι. Το σώμα του ηθοποιού βρέθηκε έξι ημέρες μετά το σεισμό, και η κηδεία πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου 1977.

Στο Πλοεστί υπάρχει θέατρο που έχει πάρει το όνομα του.

Picture 


Δείτε τα video





Δεν υπάρχουν σχόλια: