Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Ποταμός Αχέροντας. Πηγές Αχέροντα, στο Βουβοπόταμο Πρέβεζας















Κρίνεται ως ¨επιτακτική ανάγκη¨ κάθε επισκέπτη της Ηπείρου και ειδικά της Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, το να επισκεφτεί τις Πηγές του ποταμού Αχέροντα (2 χλμ από τον κεντρικό δρόμο Πρέβεζας-Παραμυθιάς, μεταξύ των χωριών Βουβοπόταμου Πρέβεζας κα Γλυκής Θεσπρωτίας, είναι ο δρόμος που σε οδηγεί στις τελευταίες πηγές, πριν το κάμπο Φαναρίου Πρέβεζας).

Ουσιαστικά, ο Αχέροντας είναι ποταμός και οι πηγές του είναι πολλές, ενώ παράλληλα διασχίζει τους νομούς Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας, εκβάλονταςστην Αμμουδιά Πρέβεζας.

Η ονομασία του, πιθανότατα, προέρχεται από τη λέξη ¨άχος¨(=θλίψη) και σημαίνει ¨ο ποταμός της θλίψης¨. Από την άλλη, με βάση τις αστείρευτες πηγές της ελληνικής μυθολογίας, υποστηρίζεται ότι ο Αχέροντας αποτελούσε τον ποταμό όπου ο Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στο Χάροντα, προκειμένου να καταλήξουν στον Άδη.

Επίσης, να τονίσουμε και την γενικά παραδεκτή άποψη ότι κάποτε εκεί ζούσε ένας δράκος, που φαρμάκωνε το νερό, τον οποίο σκότωσε ο Αηδωνάτος ή Αιδωνέας, που με το πέρασμα του χρόνου έγινε Άγιος Δονάτος (ο πολιούχος δηλαδή της περιοχής). Ωστόσο, ως ποταμός έχει και παραποτάμους και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος (στο νομό Πρεβέζης, όπου σχηματίζει Δέλτα).

Ανέκαθεν, λοιπόν, προσέλκυε και προσελκύει κόσμο, αφού ο χώρος αποτελεί ένα ποίημα της φύσης και διασχίζοντας κανείς τον δροσερό ποταμό, ανάμεσα στην χαράδρα, έρχεται σε άμεση επαφή με την φύση και απαλλάσσεται από το άγχος.

Τέλος, να υπογραμμίσουμε ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται την περιοχή λόγω των ποικίλων δραστηριοτήτων που διατίθενται(π.χ. ράφτινγκ, καγιάκ, διάσχιση φαραγγιού)

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια: