Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Συλλαλητήριο στη Χιμάρα για την αρπαγή των περιουσιών

Την σχεδιασμένη επιχείρηση της Κυβέρνησης Ράμα για υφαρπαγή των περιουσιών τους κατήγγειλαν για μία ακόμη φορά, οι κάτοικοι της Χιμάρας. Τους τελευταίους μήνες η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται με σειρά ενεργειών σε βάρος της ελληνικής μειονότητας.
Αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών αποτελεί η υφαρπαγή των περιουσιών που κατέχουν με τίτλους που είχε δώσει παλιότερα το Αλβανικό κράτος. Κόντρα στην στάση αυτή, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στο οποίο έδωσαν δυναμικό παρών εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες.
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της μειονοτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, των Χιμαριωτών στην Ελλάδα και την Αλβανία, του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και του Συλλόγου για τα Περιουσιακά Δικαιώματα της κοινότητας της Χιμάρας.
Στο συλλαλητήριο μίλησαν ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του Αλβανικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Φατμίρ Μεντίου, ο πρόεδρος του Συλλόγου για τα Περιουσιακά Δικαιώματα της κοινότητας της Χιμάρας, επιχειρηματίας Νικολάκης Νεράντζης κ.α.
Βασικό αίτημα των κατοίκων της Χιμάρας είναι η κατοχύρωση των τίτλων ιδιοκτησίας τους και να σταματήσει η αυθαίρετη και μεθοδευμένη, όπως υποστηρίζουν, υφαρπαγή των περιουσιών τους από παράγοντες που σχετίζονται με τουριστικά και οικοπεδικά συμφέροντα, με την κάλυψη κρατικών δομών.
Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τις αλβανικές Αρχές και προς τους διεθνείς οργανισμούς. Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη συλλογή υπογραφών κατοίκων της Χιμάρας για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: