Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Αρχίζει τη Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016, στο Ελληνικό Ιωαννίνων, το 7ο Συμποσίο Γλυπτικής. Θεόδωρος Παπαγιάννης: Ζητούμενο είναι ο διάλογος καλλιτέχνη – επισκέπτη…

MOYSEIO PAPAGIANNH






Μοναδικό στο είδος του όχι μόνο για την Ήπειρο αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδ. Παπαγιάννης» στο Ελληνικό, μετατρέπεται ξανά τις επόμενες ημέρες σε «κυψέλη» καλλιτεχνικής δημιουργίας και γόνιμης αλληλεπίδρασης σπουδαίων καλλιτεχνών με τους επισκέπτες του!

Αφορμή το Συμπόσιο Γλυπτικής που  εγκαινιάζεται την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016 και διοργανώνεται  για  7η  χρονιά  φέτος  σ’ αυτό με «ψυχή» και πρωταγωνιστή του φυσικά τον διάσημο συμπατριώτη μας γλύπτη Θεόδωρο Παπαγιάννη, ο οποίος μας μίλησε χθες σχετικά 

«Όσοι πιστοί…»

«Όσοι πιστοί… προσέλθετε», απάντησε ο Θεόδ. Παπαγιάννης στο ερώτημα για το τι μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον κόσμο με αφορμή την επικείμενη έναρξη του 7ου Συμποσίου Γλυπτικής στο Μουσείο του!
Όσοι επισκεφθούν από την ερχόμενη Παρασκευή και έως τις 10 Σεπτεμβρίου το Ελληνικό, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ορισμένους απ’ τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους γλύπτες της χώρας μας, αλλά και καλλιτέχνες από το εξωτερικό να δημιουργούν έργα, τα οποία σιγά – σιγά θα αρχίσουν να στολίζουν κι άλλα χωριά της περιοχής των Κατσανοχωρίων, καθώς το Ελληνικό έχει γεμίσει! 
«Η αλληλεπίδραση καλλιτέχνη και επισκέπτη είναι μία πολύ ωραία εμπειρία και για τις δύο πλευρές. Και οι θεατές βλέπουν πώς εξελίσσεται ένα έργο και μπορούν να ρωτήσουν για τη διαδικασία δημιουργίας του και οι γλύπτες αποκομίζουν πολλά», σημείωσε με έμφαση ο κ. Παπαγιάννης.


Και ξένοι επισκέπτες!

Στο μεταξύ, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ελληνικό που ίδρυσε και διευθύνει ο ίδιος ο διάσημος γλύπτης δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από χώρες της Ευρώπης. Χθες, για παράδειγμα, το επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε σ’ αυτό ένα γκρουπ Γάλλων! Όλοι αυτοί αποτελούν μια ζωντανή διαφήμιση που στέλνει κι άλλους επισκέπτες στο Ελληνικό. 
«Το μουσείο ως κατοικία των μουσών, έχει το νόημά του. Έχει σχέση με όλες τις μορφές της τέχνης. Το ζητούμενο είναι να γίνεται ένας διάλογος ανάμεσα στο έργο τέχνης και τον επισκέπτη, ο οποίος καλείται να δώσει τη δική του ερμηνεία σ’ αυτό», κατέληξε ο Θεοδ. Παπαγιάννης, προσθέτοντας πως οι πολίτες πρέπει να επισκέπτονται τα μουσεία, τα οποία στα Γιάννενα είναι αξιόλογα.


Καταξιωμένοι γλύπτες

Την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει το φετινό 7ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο οποίο θα λάβουν μέρος γνωστοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες και συγκεκριμένα οι Θεόδωρος Παπαγιάννης, Σπύρος Λισγάρας, Ιορδάνης Ποιμενίδης, Μιχάλης Κωστάκης, Αντώνης Τριανταφύλλου, Fattos Shulli. Ο κάθε επισκέπτης του Μουσείου θα μπορεί να παρακολουθήσει το Συμπόσιο και να συζητήσει με τους γλύπτες.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Στo πλαίσιο του 7ου συμποσίου θα γίνουν οι ακόλουθες παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις:
- Μεθαύριο, Παρασκευή, ώρα 8:30 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου του Ηπειρώτη συγγραφέα Θοδ. Δεύτου, «Ηπειρώτικος γάμος»,  από την Τζουμερκιώτισσα εκπαιδευτικό κα Αλέκα Στεργίου. Θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά του πολιτιστικού  συλλόγου Ελληνικού με την κομπανία του συμπατριώτη τραγουδιστή κ. Γιώργου Πατσιούρα και λαϊκό γλέντι.
- Σάββατο, 20 Αυγούστου, ώρα 8:30 μ.μ., ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Παπακώστας θα παρουσιάσει το έργο «Αποκάλυψη του Ιωάννη», ένα πολυθέαμα με λόγο, εικόνα και ήχο.
- Κυριακή, 21 Αυγούστου, ώρα 8:30 μ.μ.. προβολή δύο βίντεο του Νίκου Παπακώστα: «Τα μνημεία  της Άρτας» και «Η Ηπειρωτική πεντατονία με το πολυφωνικό της Ηπείρου και το συγκρότημα Λαλητάδες»
- Τετάρτη, 24 Αυγούστου, ώρα 8:30 μ.μ., διάλεξη με θέμα «Οι θησαυροί του νέου μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών», με ομιλητή τον αρχιτέκτονα και ιστορικό της τέχνης κ. Κώστα Ν. Καζαμιάκη.
Οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται με πρωτοβουλία του Ομίλου Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», της Αδελφότητας συγχωριανών Ελληνικού της Αθήνας «Η ΤΣΟΥΚΑ» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελληνικού και  τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.  Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: