Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Η έκθεση φωτογραφίας « Άραχθος – Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας», του Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου, στην Άγναντα από 13 μέχρι και 20 Αυγούστου 2016Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας, ανακοινώνει τη μεταφορά της ήδη επιτυχημένης έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Άραχθος-Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας», όπως παρουσιάστηκε στο Ζάππειο Μέγαρο το Μάρτιο του 2015, σε συνδιοργάνωση με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών, στο κοινό και στους επισκέπτες της πόλης των Αθηνών.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 13 Αυγούστου 2016 και ώρα 19.00-21.00', στο Κέντρο Πληροφόρησης Αγνάντων του Φορέα Διαχείρισης στην Άγναντα (κτήριο ΔΕ Αγνάντων, 1ος όροφος – Παλαιό Γυμνάσιο). Η εν λόγω έκθεση θα λειτουργεί έως και το Σάββατο 20 Αυγούστου 2016 από ώρα 10.00-13.00 και 18.00-21.00, στον ίδιο χώρο.

Όσοι βρεθούν στην Άγναντα εκείνο το διάστημα, θα ανταμειφθούν διπλά, τόσο λόγω του κάλους του τοπίου και της φυσικής ομορφιάς της ίδιας της ορεινής περιοχής , αλλά και γιατί θα περιηγηθούν σε ολόκληρο το Εθνικό Πάρκο, μέσα από το φακό των φωτογράφων οι οποίοι αποτύπωσαν και ανέδειξαν στο διάβα τους, τα θαυμάσια και μεγαλόπρεπα δημιουργήματα της φύσης και του ανθρώπου.Δεν έχετε λοιπόν, παρά να επισκεφτείτε την έκθεση για να ανακαλύψετε και μόνοι σας, την απαράμιλλη φυσική ομορφιά των Τζουμέρκων και του Περιστερίου, του Αράχθου και του Ασπροποτάμου, της παράδοσης και της σύγχρονης ζωής, και γενικότερα όλων των στοιχείων που συνθέτουν το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου.


Διαβάστε ακόμη

Πόλος έλξης η έκθεση φωτογραφίας του Φορέα Διαχείρισης για τα Τζουμέρκα και τον Άραχθο στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, από 14 μέχρι και 20 Μαρτίου 2015
ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
& X.ΑΡΑΧΘΟΥ
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Δ/νση: Επιστ. Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου,
Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων Τ.Κ. 45110,
Τηλ.: 2651043663
Φαξ: 2651043575
Πληροφορίες : Χρ. Ζέρβα

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΑΧΘΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΗΝ «ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ».

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η έκθεση φωτογραφίας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου στην Αθήνα σε συνεργασία με Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών με θέμα «Άραχθος – Τζουμέρκα: Οι δρόμοι του νερού και της πέτρας».
Η έκθεση εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου, 14 Μαρτίου 2015 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου και παρέμεινε ανοιχτή για το κοινό μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2015.
Η έκθεση φωτογραφίας, η οποία λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στα Ιωάννινα, στην Άρτα, στα Τρίκαλα και συνεχίστηκε εμπλουτισμένη στην Αθήνα, πλαισιώνεται με τα κομψοτεχνήματα που φιλοτέχνησε απλόχερα η Πρωτομαστόρισσα Φύση και τα αριστουργήματα που σμίλεψαν οι κοσμοχτίστες τζουμερκιώτες μαστόροι, με τα οποία είναι σπαρμένη η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου. Φυσικά και ανθρώπινα δημιουργήματα που θα αφήσουν ανεξίτηλα ίχνη στη μνήμη μας.
Πενήντα μοναδικά εκθέματα, τα οποία έχουν αποθανατίσει οι καλλιτέχνες φωτογράφοι (επαγγελματίες ή ερασιτέχνες) που έχουν περιηγηθεί στο Εθνικό Πάρκο, είχε την ευκαιρία να απολαύσει ο επισκέπτης της έκθεσης ώστε να αποκομίσει μια ολοκληρωμένη εικόνα, όχι μόνο της ανεξάντλητης ομορφιάς που καθηλώνει, αλλά και της παράδοσης και της σύγχρονης ζωής στα Τζουμέρκα.
Σκοπός της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η προβολή και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του Εθνικού Πάρκου καθώς και η προσέλκυση όσο γίνεται περισσότερων επισκεπτών που θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν για πρώτη φορά στην περιοχή, απολαμβάνοντας τις ομορφιές που θα συναντήσουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση του κόσμου στο Ζάππειο Μέγαρο ήταν πέρα από την αναμενόμενη και φαίνεται να ξεπέρασε τα 10.000 άτομα, μεταξύ των οποίων και αρκετοί επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης καθώς και σχολεία από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αγκάλιασαν αυτή μας την προσπάθεια με μεγάλο ενθουσιασμό.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κου Ιωάννη Τσιρώνη και του Ηπειρώτη Β΄ Αντιπρόεδρου της Βουλής, κου Γιάννη Μπαλάφα.


Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος στο χαιρετισμό του μεταξύ των άλλων, συνεχάρη στους διοργανωτές για τα μαγευτικά στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας και επισήμανε ότι «τα εκθέματα αυτά αποτελούν τους καλύτερους πρέσβεις για να καταλάβουν και οι ευρωπαίοι τον ορισμό των δασικών βοσκήσιμων γαιών, για τον χαρακτηρισμό των οποίων ήδη δρομολόγησε το Υπουργείο». Και κατέληξε με την υπόσχεση ότι «όσον αφορά τα ορεινά χωριά μας αξίζει να αξιοποιήσουμε τους όμορφους οικισμούς που υπάρχουν ώστε να ζωντανέψουν ως τουριστικοί προορισμοί με οικοτουρισμό». Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κάνει τα έργα αυτά που απαιτούνται.


Ο Β΄Αντιπρόεδρος της Βουλής, στο χαιρετισμό του επισήμανε ότι η έκθεση ήταν ένα αποτέλεσμα των προσπαθειών και των στόχων που έθεσε ο Φορέας και τόνισε ότι «σημασία έχει να κυνηγάμε το αποτέλεσμα, να θέτουμε συγκεκριμένους στόχους, ρεαλιστικούς και οραματικούς και να τους βάζουμε μπροστά για να τους κάνουμε πράξη. Ο κόσμος έχει ανάγκη από αποτελέσματα και νομίζω ότι μπορούμε ιδιαίτερα στα σημεία που είναι δεδομένη η ευαισθησία μας να έχουμε αποτελέσματα».


Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και Ειδικός Επιστήμονας του Φορέα κος Χρήστος Χασάνης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου του Φορέα Διαχείρισης. Έπειτα, στάθηκε στον πρωταρχικό σκοπό της ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου, που δεν είναι άλλος παρά η αρμονική συνύπαρξη Ανθρώπου και Φύσης και ενημέρωσε για το έργο και τις δράσεις που υλοποιεί ο Φορέας. Τέλος, έθεσε το θέμα της άμεσης ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, το οποίο είναι εντός του Εθνικού Πάρκου.


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, κος Σωτήρης Κολιούσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η «διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος, το οποίο είναι πλούσιο στην περιοχή, όπως το βλέπουμε εδώ (στη σημερινή έκθεση) καθίσταται επίκαιρο ύστερα από την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας» και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων Τζουμερκιωτών και πρώην μέλος του Δ.Σ. του Φ.Δ., κος Χρήστος Λαναράς, ο οποίος ανέφερε ότι «ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων ξεκίνησε επί της θητείας του κου Σταύρου Καλογιάννη, ως Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ και προχωράει πάρα πολύ καλά. Σαν Ομοσπονδία προσπαθούμε για την ανάπτυξη και την προβολή των Τζουμέρκων. Γιατί τα Τζουμέρκα είναι ένας τόπος αγνός και πρέπει να αναπτυχθεί και να προοδεύει».
Ο επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της Γαλακτοβιομηχανίας ''Ηπειρος Α.Ε.'' Παντελής Παντελιάδης, μαζί με τη σύζυγό του.
Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους ο Βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κος Γιάννης Καραγιάννης, ο κος Μίλτος Ευσταθιάδης, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής, ο κος Νικόλαος Τόλιας, μέλος του Δ.Σ. του Φ.Δ. και αντιδήμαρχος Πύλης Τρικάλων, ο κος Χρήστος Χασιάκος, μέλος του Δ.Σ. του Φ.Δ. και πρώην Δήμαρχος του Δήμου Κεντρικού Τζουμέρκων, ο πρώην Πρόεδρος της ΠΣΕ κος Γιώργος Οικονόμου, ο κος Κώστας Κωνής, Β΄ Αντιπρόεδρος της ΠΣΕ, ο κος Κώστας Μαργώνης, Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, ο επιχειρηματίας - ιδιοκτήτης της Γαλακτοβιομηχανίας «Ήπειρος Α.Ε.» κος Παντελής Παντελιάδης, αρκετά μέλη της ΠΣΕ και της Ομοσπονδίας, Ορειβατικοί Σύλλογοι, εκπρόσωποι Φορέων της Τζουμερκιώτικης και Ηπειρώτικης αποδημίας που διαμένουν στην Αττική και πλήθος κόσμου.
Επίσης, παρέστησαν οι εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης Χαρίκλεια Μπίσα, Χρυσάνθη Ζέρβα, Κωνσταντίνα Χουμη και Σάκης Γερογιάννης καθώς και ο εκθέτης φωτογράφος Κώστας Μαυροπάνος.
Κλείνοντας, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σε όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια μας αυτή, τους χορηγούς μας, τους φωτογράφους που μας έδωσαν πλούσιο υλικό, τους συνδιοργανωτές μας, τα μέλη της Ι.Λ.Ε.Τ. και ιδιαίτερα την Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης, την οποία αποτελούσαν οι: Χρήστος Χασάνης, Αθανάσιος Μπαζούκας και Χρυσάνθη Ζέρβα και εξαιρετικά ιδιαιτέρως το μέλος της Επιτροπής Χρυσάνθη Ζέρβα και τον εργαζόμενο Σάκη Γερογιάννη για το συντονισμό, την επιμέλεια και το στήσιμο της έκθεσης.
Τo Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια: