Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

1ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στον Κερασώνα Πρέβεζας.








Πως να μην χαρακτηριστεί ως απόλυτα επιτυχημένο το 1ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Κερασώνα Πρέβεζας, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, αφού πλήθος κόσμου παρερεύθηκε στην εκδήλωση. Χορευτικά συγκροτοτήματα απ' όλη την Ελλάδα, τίμησαν με την παρουσία τους την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασώνα «Ο Άγιος Απόστολος Παύλος».
Συγκεκριμένα, τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν:
  • Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πτολεμαίδας «Ο ΠΕΡΔΙΚΑΣ»
  • Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεας Σαμψούντας Πρεβέζης «Η αμμισός»
  • Πολιτιστικός Γυμναστικός Σύλλογος Πετρουσαίων Δράμας
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Κερασώνα Πρεβέζης «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ »
Δυστυχώς στην εκδήλωση δεν κατάφερε να παρερευθεί και ο Μουσικοφιλολογικός Όμιλος «ΟΡΦΕΑΣ» Λευκάδας, διότι η μεγάλη έκταση πυρκαγιάς που ξέσπασε στο γειτονικό νησί, στάθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη μετακίνηση του συλλόγου εκτός Λευκάδας.
Η χορευτική εκδήλωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αφού όλα τα χορευτικά συγκροτήματα, προσπάθησαν με κέφι, ζωντάνια, φρεσκάδα και πλούσια τεχνική να εκτελέσουν άρτια το πρόγραμμά τους και να διασκεδάσουν το κοινό. Οι θεατές έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την εκδήλωση, αφού πλήθος κόσμου κατέκλεισε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, σε σημείο μάλιστα που να τοποθετηθούν τραπέζια ακόμη και στην είσοδο του προαύλιου χώρου, δείγμα της κατάμεστης ατμόσφαιρας που επικρατούσε στο χώρο. Ο σύλλογος από τη μεριά του προσπάθησε να διασκεδάσει τους επισκέπτες με κάθε τρόπο, αφού προσφέρονταν αναψυκτικά και εδέσματα προς κατανάλωση.
Πλείστα συγχαρητηρίων βέβαια για την οργάνωση του Φεστιβάλ ανήκουν όχι μόνο στους επιφανείς πρωταγωνιστές του Φεστιβάλ, αλλά και σ' αυτούς που βοήθησαν με κάθε τρόπο είτε εθελοντικά είτε πρακτικά. Ειδικότερα, αρκετοί ήταν οι χορηγοί, οι οποίοι με τις χορηγίες τους πρόσφεραν σημαντική οικονομική βοήθεια στον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερασώνα «Ο Άγιος Απόστολος Παύλος», για τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ. Επίσης, πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στους εθελοντές, οι οποίοι πρόσφεραν αμισθί τις υπηρεσίες τους.
Όλοι λοιπόν, μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για το Φεστιβάλ χορού, αφού έκαστο χορευτικό συγκρότημα προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει στο κοινό τα λαογραφικά μηνύματα που μετέφερε από την περιοχή του, μέσω των χορευτικών τραγουδιών. Μηνύματα σχετικά με την ιστορία, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα κάθε περιοχής. Κοινός παρονομαστής βέβαια όλων την λαογραφικών μηνυμάτων, η κοινή μας πολιτισμική ταυτότητα και η ατόφια συνέχιση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στις νεότερες γενιές.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν αναμνηστικά βραβεία στους προέδρους των συλλόγων σαν ένδειξη ευχαρίστησης για την παρουσία τους στο φεστιβάλ και άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου στο 2ο Φεστιβάλ χορού. Τέλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασώνα, κύριος Λάμπρος Γάκης, αφού ευχαρίστησε αρχικά άπαντες για την παρουσία τους στην εκδήλωση, υποσχέθηκε ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον.







Δημήτριος Κολιός

Ιστορικός-Αρχαιολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Παν. Ιωαννίνων






romiazirou.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: