Εισβολή ψύλλων έχει αναστατώσει πολλούς κτηνοτρόφους, με ορατό τον κίνδυνο σε λίγο που θα ζεστάνει για τα καλά ο καιρός να μιλάμε για… έξαρση!
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κτηνίατρος και ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης.
Συγκεκριμένα, ο γνωστός επιστήμονας αποκάλυψε ότι έχει δεχτεί από πολλές περιοχές της Κρήτης τις εκκλήσεις κτηνοτρόφων για βοήθεια μετά την εισβολή ψύλλων στα ποιμνιοστάσιά τους!
Η χρονιά αυτή, όπως είπε, είναι πολύ χειρότερη από πολλές προηγούμενες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που κυριάρχησαν. Έτσι, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε, όπως διευκρινίζει ο Αλέκος Στεφανάκης, ότι η φετινή χρονιά είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, όπως τη χαρακτήρισε.
Βέβαια και πέρυσι είχαμε θέμα με τους ψύλλους, αλλά η φετινή χρονιά, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, είναι ακόμα χειρότερη.
Σύμφωνα με τον Αλέκο Στεφανάκη, η υπόθεση αυτή δεν είναι σοβαρή μόνο για τους κτηνοτρόφους. Ως γνωστόν, οι ψύλλοι είναι σοβαρό ζήτημα και για τους πολίτες που έχουν οικόσιτα ζώα, δηλαδή σκυλιά και γατιά, είτε στις στάνες τους οι βοσκοί, είτε στα σπίτια μας όλοι οι υπόλοιποι!
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «πρόβλημα εμφανίζεται σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι εσταυλισμένα τα ζώα.
Ιδιαίτερα όσοι έχουν κατσίκες έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα, επειδή ο ψύλλος έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτά τα ζώα και όσοι έχουν προγράμματα πρόληψης θα πρέπει να χρησιμοποιούν μακράς διάρκειας αποπαρασιτικά προγράμματα στους σκύλους και τις γάτες, γιατί είναι καταπληκτικοί φορείς»!
Μάλιστα, όπως λέει, «όσο πλησιάζουμε προς την άνοιξη πολύ φοβάμαι ότι, αν δε λάβουμε μέτρα, θα έχουμε έξαρση και θα γίνει το πρόβλημα δύσκολα διαχειρίσιμο. Οπότε θέλει προσοχή γιατί είναι ήπιος ο χειμώνας. Δεν έχουν στρεσαριστεί τα αβγά και οι προνύμφες, οπότε θα έχουμε δύσκολα προβλήματα»!
Στη νότια Κρήτη και όχι μόνο
Στην ερώτησή μας από ποιες περιοχές έχει λάβει σχετικές αναφορές για την ύπαρξη του προβλήματος, ο Αλέκος Στεφανάκης απαντάει: «Το πρόβλημα εμφανίζεται κυρίως στο νότιο Ηράκλειο, που έχουν πολλά κατσίκια, αλλά και στο νότιο Ρέθυμνο.
Δηλαδή, κυρίως στις νότιες περιοχές. Χωρίς να αποκλείονται πολλές περιπτώσεις και στις βόρειες, αλλά περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται ότι έχουμε στις νότιες περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Ακόμα και στη Σητεία είχαμε τέτοιες περιπτώσεις, παρότι δεν είναι τόσο έντονη εκεί η παρουσία της κτηνοτροφίας».
Μπορούμε, με βάση τα σημερινά ευρήματα, να μιλήσουμε για «έξαρση των ψύλλων στην Κρήτη»;
Η απάντηση του Αλέκου Στεφανάκη ήταν κατηγορηματική: «Όχι, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για έξαρση. Αλλά είναι σημεία που δείχνουν ότι πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα. Να αρχίσουμε να παρακολουθούμε τους στάβλους και τα ζώα, μήπως εμφανιστεί πρόβλημα για να αντιδράσουμε»!
«Ο κτηνοτρόφος που αρμέγει δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει φάρμακα πάνω στα ζώα. Προφανώς τώρα που θα έρθουν οι καλές μέρες, αν εμφανιστούν ψύλλοι, να κάνει καταπολέμηση στα υπόλοιπα στάδια, στις σταβλικές εγκαταστάσεις. Στα ζώα όταν αρμέγουμε δεν έχουμε τέτοιες δυνατότητες».
Πίνουν το αίμα των ζώων!
Γιατί όμως οι ψύλλοι αποτελούν μέγιστο θέμα για τους κτηνοτρόφους αλλά και για τους ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων; Ο Αλέκος Στεφανάκης δίνει την ακόλουθη απάντηση: «Ο ψύλλος μπορεί να μη δημιουργεί πρόβλημα στα προϊόντα που παράγονται από τα ζώα.
Δημιουργεί όμως ερεθισμό και διαταραχή των ζώων, εκνευρισμό και μείωση των αποδόσεων. Γιατί κάνουν αναιμία. Πίνουν αίμα. Αιματοφάγα. Δηλαδή, ταΐζουμε τα ζώα και, αντί να παράγουμε εισόδημα, ταΐζουμε τους ψύλλους»!
Την άνοιξη του 2013! Είχε γεμίσει ψύλλους και τσιμπούρια το νησί
Την τελευταία χρονιά που ξαναγράφαμε για μεγάλο πρόβλημα στην Κρήτη, ήταν τον Μάιο του 2013. Ήταν τότε που τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι πολλαπλασιάζονταν ταχύτατα.
Όπως είχε αποκαλύψει στη “Νέα Κρήτη” τότε ο Ηρακλειώτης κτηνίατρος Πολυχρόνης Νικηφοράκης, «επειδή φέτος δεν έκανε βαρύ χειμώνα, διαπιστώνουμε ότι οι πληθυσμοί των ψύλλων στο Ηράκλειο και την Κρήτη γενικότερα είναι τεράστιοι. Όπως θα έκαναν κάθε χρόνο, έτσι κάνουν και τώρα. Πολλαπλασιάζονται. Με τη διαφορά ότι φέτος ξεκινούν από πολύ υψηλό αρχικό αριθμό. Έτσι λοιπόν η χρονιά αυτή θα είναι πάρα πολύ δύσκολη.
Και οι ψύλλοι ανεβαίνουν στα αδέσποτα ζώα, σκύλους και γάτες, και διασπείρονται σε όλο το περιβάλλον. Δηλαδή μπορεί να υπάρχουν σε ένα χωράφι εκατομμύρια ψύλλοι. Θα περάσει ένα αδέσποτο ζώο και θα καθίσουν πάνω του. Και θα μεταφερθούν έτσι παρακάτω».
Ο κ. Νικηφοράκης είχε τονίσει τότε ότι και στις πόλεις, λόγω της κατάστασης με τα αδέσποτα, δεν μπορούσαμε να θεωρήσουμε τότε ότι υπήρχε μέρος που ήταν καθαρό από ψύλλους και τσιμπούρια ή που μπορούσε να παραμείνει καθαρό.
«Επομένως, εμείς που έχουμε ζώα θα πρέπει να προστατεύουμε τουλάχιστον αυτά, χρησιμοποιώντας είτε το περιλαίμιο, είτε το σπρέι, είτε την αμπούλα για τους ψύλλους και τα τσιμπούρια που, ανεβαίνοντας πάνω τους, να ψοφήσουν. Διότι το ότι θα ανέβουν πάνω τους είναι δεδομένο. Δεν υπάρχει καμία διασφάλιση ότι θα βγάλουμε τον σκύλο μας βόλτα και δε θα ανέβουν πάνω του οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Νικηφοράκης είχε πει ότι ψύλλοι πάνε σε όλα τα ζώα, όπως και στις κότες ή τα πρόβατα, τις κατσίκες κ.λπ. «Αλλά το θέμα ενδιαφέρει τους πάντες, είτε έχουν ζώα, είτε όχι. Διότι, αν εγώ δεν έχω ζώα και δίπλα στο χωράφι βρεθεί μια αδέσποτη γάτα, το χωράφι θα γεμίσει ψύλλους. Και υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα ανθρώπων που δεν έχουν ζώα, αλλά ο χώρος τους είναι γεμάτος ψύλλους».
Καταλήγοντας, ο ίδιος μας είχε πει τότε ότι «το πρόβλημα με τους ψύλλους όσο διαιωνίζεται η αύξηση των αδέσποτων ζώων είναι ένα άλυτο πρόβλημα. Τουλάχιστον ας φροντίζουμε τα ζώα μας. Και ο καθένας θα συμβάλλει έτσι στη μείωση του προβλήματος».
Πηγή: neakriti.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου