ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ Ι.ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ
ΣΤΙΣ 22/23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1804
Συμπληρώνονται
217 χρόνια
από
το
ολοκαύτωμα
των
Σουλιωτών
στο
Σελτσο
22/23 Απριλιου
του
1804
Φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε από την παγκόσμια πανδημία δεν μας επιτρέπει να αποτίσουμε από κοντά τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ήρωες του Σέλτσου όπως κανουμε κάθε χρόνο με μιας λιτή εκδήλωση. Ομως η σκέψη μας ο νους μας και η κάρδια μας είναι εκεί. Στη αιώνια μοναξιά τους. .Να συντροφεύουμε νοερά του ήρωες,με δέος να αγναντέψουμε νοερά το βάραθρο του Πέτακα και να τους ανάψουμε ένα κεράκι στη μνήμη τους.
Ας
είναι.
Του
χρόνου
θα
είμαστε
πάλι
εκεί
........
Έτσι
για
το
επετειακό
ανασύρουμε
από
τις
προηγούμενες
εκδηλώσεις
εικόνες
τιμής
ΑΙΩΝΙΑ
Η
ΜΝΗΜΗ
ΤΟΥΣ
Μετά
τιμής
ΓΙΑ
ΤΟ
Δ.Σ ΤΗΣ
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ
ΠΗΓΙΩΤΩΝ
ΑΡΤΑΣ
Ο
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ TOY «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ»
έγραψε ο επικός μας ποιητής Ανδρέας Κάλβος, στο ποίημά του «εις δόξαν»….και δεν είχε άδικο.
«Δεν υπάρχει γλυκύτερος θάνατος από αυτόν, τον υπέρ πατρίδος θάνατο. Μηδέ ενδοξότεροι νεκροί παρά οι νεκροί που έπεσαν στο πεδίο της μάχης υπέρ της ελευθερίας. Ας παραμένουν άταφοι αυτοί οι ήρωες. Ας γίνονται βορά των γυπαετών και των σαρκοβόρων θηρίων. Ας μην το έρανε ποτέ κανείς προσφιλής τους μὲ δάκρυα και ας μη το φίλησε το χώμα που έπεσαν. Και τα οστά τους ακόμη, ας μην μένουν εκεί στον ένδοξο αυτό τόπο. Ας τα διασκορπίζουν οι πνοές φθονερών άνεμων και άκαρδοι χείμαρροι σε βαθιές χαράδρες και φαράγγια ανήλιαγα. Παρ όλα αυτά όμως, ένα είναι αληθινό.
Δεν υπάρχει ενδοξότερος νεκρός από αυτόν που πέφτει στα πεδία των μαχών.
Δεν παύει αυτός ο υπέρ πατρίδος, να είναι ο γλυκύτερος θάνατος
Σ΄αυτή τη γη στέκουν η Δόξα και η Αρετή αντάμα , τους στεφανώνουν με δάφνης φύλλα χρυσά, με ρόδα αμάραντα, και φεύγουν γοργά-γοργά για να μην ταράξουν τον αιώνιο ύπνο τους.
Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ βρίσκεται στις Ιστορικές ΠΗΓΕΣ-ΑΡΤΑΣ χωριό με την παλιά ονομασία«ΒΡΕΣθΕΝΙΤΣΑ»των Άνω Ραδοβιζίων(Δημοτική Ενότητα Τετραφυλλίας) και Ιστορική έδρα του ΔΗΜΟΥ Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ σήμερα. Χτισμένη στον Ανατολικό ορεινό όγκο των Άνω Ραδοβιζίων στο χείλος του βαράθρου της Γκούρας. Απάτητη και απρόσιτη γύρωθεν, στέκει εκεί, όπου φωλιάζουν οι σταυραετοί της Πίνδου, ανάμεσα στο Νιγκόζι, στη Φρούσια και τα αδούλωτα Άγραφα. Στα πόδια της κάτω, κυλάει ορμητικά ο Θεοπόταμος Αχελώος η Άσπροπόταμος ,λες και βιάζεται να αλαργέψει γρήγορα από το στοιχειωμένο τούτο μέρος.
Ανεκτίμητο μνημείο της ορθοδοξίας και Ιερός Τόπος η Μονή Σέλτσου , έμελε άθελά της, να γίνει ο αιώνιος μάρτυρας της Ιστορίας στην θυσία των Σουλιωτών.
Εδώ έλαχε να παιχθεί ο τραγικός επίλογος του δράματος των Σουλιωτών με ένα «Νέο μεγαλύτερο Ζάλογγο» Άγνωστη για πολλούς ακόμη και σήμερα, χτίστηκε το 1697 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Γιορτάζει στις 23 Αυγούστου (τα εννιάμερα της Κοιμήσεως).Την ημέρα αυτή γίνονται και οι επίσημες εκδηλώσεις Τιμής της Θυσίας του Σέλτσου.
Στις 23 Απριλίου του 1804 το ΣΕΛΤΣΟ έπεσε με προδοσία μετά από 4μηνη σκληρή πολιορκία. Ακολούθησε η ηρωική έξοδος των μαχητών του προς τη γέφυρα Κοράκου που είχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξόδου του Μεσολογγίου. Καί εκεί όπως και εδώ πρωτοστάτες της ήταν πάλι οι Σουλιώτες. Το Σέλτσο διάλεξε η Ιστορία και <έστησε> τα προεόρτια της Εξόδου αυτής, 22 χρόνια πριν. Δίκαια λοιπόν αποκαλείται από πολλούς ως« Σέλτσο-Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»
Χίλιοι τριακόσιοι και πλέον ήρωες Σουλιώτες, Μποτσαραίοι και ντόπιοι Ραδοβιζινοί, αγωνιστές της ελευθερίας, εκεί στην Ιερή γη του Σέλτσου, δεν μπορούσαν παρά να συνεχίσουν την προαιώνια παράδοση, του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών. Η Αρχαία ψυχή που ζούσε μέσα τους αθέλητα κρυμμένη, τους προέτρεπε «Να πολεμήσουν μέχρις εσχάτων και να νικήσουν , ή να πεθάνουν». Ύστερα από άνισο αγώνα, κατά ασυγκρίτως υπερτέρων δυνάμεων και προδοσία, πέφτουν ως νέοι Λακεδαιμόνιοι, ηρωικώς μαχόμενοι υπέρ πατρίδος και ελευθερίας« τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι»
Σε μια μόνο μέρα χάθηκαν τρεις γενιές Μποτσαραίων Σουλιωτών. Μόνο που αυτοί παρέμειναν μέχρι σήμερα οι «Αγνοούμενοι» της ιστορίας. Πάντα τους προσπερνούσαν βιαστικά με δυο αράδες οι ιστορικοί αδυνατώντας να συλάβουν το μέγεθος του ολοκαυτώματος που υπέστησαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου