Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Ο «καυτός» Σεπτέμβιος της Κεντροαριστεράς. Τα νέα δεδομένα

kaminis-fofi-stavros

Φαίνεται πως το σχέδιο για τη συγκρότηση ενός μεγάλου φορέα για την Κεντροαριστερά βαίνει ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίηση με νέα δεδομένα να δημιουργούνται και την ηγεσία να διεκδικούν ανοικτά προς ώρας η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Καμίνης.
Φώφη Γεννηματά: Ο κύβος ερρίφθη
«Ο κύβος ερρίφθη. Ο δρόμος για τη συγκρότηση της νέας μεγάλης παράταξης είναι ανοιχτός», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της για την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, χαρακτηρίζοντας καλοδεχούμενη την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
«Η Ελλάδα χρειάζεται την ενωμένη και δυνατή Κεντροαριστερά. Το πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα πλειοψηφίας για τη νέα αλλαγή» λέει η κ Γεννηματά, προσθέτοντας ότι «όλοι όσοι ανήκουν σε αυτό το χώρο οφείλουν να ανταποκριθούν. Αυτή είναι η απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης, οι εξελίξεις τρέχουν , δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις».
Υποστηρίζει ότι «όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη Δημοκρατική Παράταξη στην πρώτη γραμμή. Εμπνέοντας και συσπειρώνοντας τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Με τις διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα να αποτελούν πλούτο και όχι πρόβλημα».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι αυτό πρέπει να γίνει «στη λογική του μεγάλου του ενιαίου, του δυνατού και όχι του κατακερματισμού μέσα από μικρά κόμματα και συλλογικότητες που εξυπηρετούν μόνο προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες».
Το παρασκήνιο της υποψηφιότητας Καμίνη
Ο δήμαρχος Αθηναίων κατέστησε γνωστό το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την ηγεσία του νέου φορέα. Άλλωστε για τον κ. Καμίνη η δεύτερη θητεία του στον πρώτο δήμο της χώρας πλησιάζει στο τέλος της και γνωρίζει ότι κανείς προκάτοχός του δεν διεκδίκησε και τρίτη θητεία. Ηξερε επομένως ότι, αν δεν έκανε το βήμα, θα έπρεπε επί της ουσίας να εγκαταλείψει την πολιτική.
Ως εκ τούτου η υποψηφιότητα Καμίνη δημιουργεί νέα δεδομένα και θέτει τρία κρίσιμα ερωτήματα για τους πρωταγωνιστές των εξελίξεων.
1. Η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη
Την Τετάρτη ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμπράξει και εκείνος στο εγχείρημα, ωστόσο μετέθεσε τις όποιες αποφάσεις για τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η υποψηφιότητα Καμίνη θα αποθαρρύνει τη δική του εμπλοκή, αν κρίνει ότι μια πολιτική μάχη του δημάρχου με την κ. Γεννηματά θα εκληφθεί από τους πολίτες ως αναχρονιστική και άνευ νοήματος, και επομένως θα αποβεί εις βάρος και των δύο.
2. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τα χαρτιά του, αποφεύγοντας επιμελώς να σχολιάσει τα σενάρια που τον φέρουν να ετοιμάζει δικό του πολιτικό κόμμα. Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος δεν μπήκε καν στον κόπο να διαψεύσει την συνέντευξη της Αννας Διαμαντοπούλου η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν ανακοίνωσε ότι κάνουν κοινά σχέδια, εκφράζοντας μετά αυθόρμητης βεβαιότητας ότι «μετά το συνέδριο της ΔΗΣΥ, ο κ. Βενιζέλος δεν έχει κανένα λόγο εκεί μέσα»!
Είναι προφανές ότι ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι η εκλογή νέου προέδρου της ΔΗΣΥ απλώς θα επικυρώσει την άποψή του ότι το πρόβλημα για τη δημιουργία νέου φορέα δεν είναι διαδικαστικό, αλλά ζήτημα κεντρικής πολιτικής κατεύθυνσης.
3. Ο Γιώργος Παπανδρέου
Τέλος, ο τρίτος και εντελώς απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο πρώην πρωθυπουργός. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει όχι μόνον ποιον θα στηρίξει ως πρόεδρο του νέου κεντροαριστερού φορέα, αλλά ακόμη και το αν θα δοκιμάσει να διεκδικήσει εκείνος την αρχηγία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: