Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

«Αφήστε μας να δουλέψουμε, αφήστε μας να παράγουμε». Το κρασί, η μπύρα, η μαστίχα, ο κρόκος, το κρέας, το γάλα και το ελαιόλαδο, 7 ελληνικά προϊόντα, εκπέμπουν SOS



Τα τελευταία χρόνια παράγονται στην Ελλάδα εκλεκτά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η προχειρότητα όμως με την οποία αντιμετωπίζει το κράτος τον πρωτογενή τομέα καθώς και τα νέα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση, κυρίως με την επιβολή νέων φόρων, οδηγούν την ελληνική παραγωγή με μαθηματική ακρίβεια στην αυτοκτονία. Πώς όμως είναι δυνατόν τόσο σπουδαίοι παραγωγοί προϊόντων όπως το κρασί, η μπύρα, η μαστίχα, ο κρόκος, το κρέας, το γάλα και το ελαιόλαδο να μην μπορούν να  προτείνουν λύσεις στα προβλήματα; Λύσεις υπάρχουν αλλά δεν εισακούονται, λένε οι ίδιοι, υποστηρίζουν μάλιστα ότι αν δεν δοθούν άμεσα ο πρωτογενής τομέας παραγωγής στην Ελλάδα θα οδηγηθεί  στην αυτοκτονία. Μπορείτε να φανταστείτε κάτι χειρότερο για τη χώρα μας;

Δυστυχώς αυτή η καταστροφική πορεία άρχισε ήδη όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που παρέθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών στην εκδήλωση με θέμα: «Τα προϊόντα μας υπό διωγμό. Και όμως υπάρχει λύση!» την οποία οργάνωσε το Ποτάμι.


Η έκκληση την οποία απηύθυναν προς την κυβέρνηση και το κράτος ήταν λιτή και σαφής: «Αφήστε μας να παράγουμε, αφήστε μας να δουλέψουμε». Ανέφεραν ότι με τα νέα μέτρα επιβάλλονται ακόμα μεγαλύτεροι φόροι σε αυτούς που πληρώνουν ήδη ενώ δεν αγγίζεται η παράνομη διακίνηση προϊόντων και του χύμα (π.χ. κρασιού, τσίπουρου και ελαιολάδου) πράγμα το οποίο θα ενταθεί όπως συμβαίνει πάντα με την επιβολή μεγαλύτερης φορολογίας ενώ υποστήριξαν επίσης ότι πρέπει να τελειώσει η εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού και όλα τα προϊόντα να αναγράφουν τον τόπο παραγωγής τους. Την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, πρέπει εξάλλου να απαιτήσει και ο καταναλωτής. Ζήτησαν τέλος στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης να καθίσουν όλοι, εκπρόσωποι των παραγωγών, της αγοράς, της κυβέρνησης και της Βουλής. Γιατί το ζήτημα μας αφορά όλους.






«Μπλέξαμε άσχημα»
«Μπλέξαμε άσχημα χωρίς να το καταλάβουμε σε ένα κυκεώνα πολύ δύσκολο» είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργος Σκούρας και ανέφερε τα αποτελέσματα της πρώτης κλαδικής μελέτης για την οινοποιία μετά την εφαρμογή  του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο ως ισοδύναμο μέτρο για τα προαπαιτούμενα για την καταβολή
 δόσης δανείου. Οι επιπτώσεις που έχουν παρουσιαστεί τους πρώτους, κιόλας, μήνες της εφαρμογής του είναι δυσμενείς πράγμα πολύ σημαντικό αφού δείχνει τι θα συμβεί και σε άλλους κλάδους. Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 200.000 αμπελουργοί, περισσότερα από 700 οργανωμένα οινοποιεία, 20.000 εργαζόμενοι άμεσα στο χώρο της οινοποιίας και εκατοντάδες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την παραγωγή και την εμπορία οίνου (φυτώρια, επιχειρήσεις εξοπλισμού, εταιρείες προώθησης, διανομείς, εστίαση, κάβες).


5Q8A2837


O οινοπαραγωγός Γιώργος Σκούρας στο βήμα της εκδήλωσης

Η μέση πτώση εσόδων στον τομέα του κρασιού εντοπίζεται στο 20%, υπάρχουν περιπτώσεις οινοποιών που εμφανίζουν απώλειες τζίρου της τάξης του 60% ενώ πολλές μονάδες δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής του Ειδικού Φόρου καθώς η ρευστότητά τους διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.  Ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση στη διακίνηση ποσοτήτων από παράνομα δίκτυα προϊόντων. «Είναι ένα μέτρο κοινωνικά καταστροφικό, αυτού του είδους οι φόροι δεν δείχνουν από την αρχή αυτό που συμβαίνει αλλά πολύ αργότερα» τόνισε ο κύριος Σκούρας που ανέφερε ακόμη ότι οι οινοποιοί ετοιμάζονται τώρα να πάνε στον τρύγο, οι μισοί προσπαθώντας να φτιάξουν ένα καλό κρασί και οι άλλοι μισοί πιέζοντας τις τιμές για να αντέξουν.

sofpanagiotou


Ο μικροζυθοποιός Σοφοκλής Παναγιώτου

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου της μικροζυθοποιίας Septem Σοφοκλή Παναγιώτου που και αυτός τόνισε ότι: «Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα και είναι άσχημο που μας διώχνουν» ενώ επίσης αναφερόμενος στην πρόσφατη αύξηση του φόρου που επέβαλε η κυβέρνηση τόνισε ότι «όποιος φαίνεται να πληρώνει τώρα καλείται να πληρώσει περισσότερο». Είπε ακόμη ότι οι νέοι φόροι θα φέρουν κρίση: «Τα μεγάλα ζυθοποιία αν δεν βγάλουν τα χρήματα στην Ελλάδα θα βρουν έναν τρόπο να βγάλουν χρήματα από άλλες αγορές. Τα μικρά ζυθοποιία πλήττονται. Το 95% της μπίρας που διατίθεται στην Ελλάδα παράγεται στην Ελλάδα από έλληνες εργαζόμενους. Αυτή η φορολόγηση θα αυξήσει το κόστος στις φθηνές μπίρες κατά 20-30%». Αναφέρθηκε επίσης στα παράλογα κενά της νομοθεσίας που για παράδειγμα σε μια χώρα με τόσο μεγάλη παραγωγή φρούτων δεν επιτρέπει την παραγωγή μπύρας με φρούτα, επιτρέπει όμως των εισαγωγή τους.

5Q8A2863


Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο ΕΒΕΑ

Ο Νικόλαος Πατσιούρας, Πρόεδρος (του αναγκαστικού) Συνεταιρισμού Κρόκου Κοζάνης υποστήριξε και αυτός ότι η αύξηση της φορολογίας οδηγεί κατευθείαν στο παρα-εμπόριο: «Ο κρόκος έχει λίγο τονάζ. Αρκεί να γεμίσεις μια βαλίτσα με προϊόν αξίας 100.000 ευρώ και να στείλεις απλά στην Ιταλία» ανέφερε χαρακτηριστικά, είπε επίσης ότι οι κροκοπαραγωγοί της Κοζάνης διατρέχουν φέτος τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να συλλέξουν το προϊόν τους και να το στείλουν όπου έχουν υπογράψει συμβόλαια: «Το ΠΟΠ προϊόν, όπως ο κρόκος και η μαστίχα, όπως λέει και η Ευρωπαϊκή Eνωση, διαφυλάσσεται μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.  Θα διασφαλιστεί περισσότερο αν διαφυλάξουμε την ποιότητα του συνεταιρισμού και αυτός παραμείνει θωρακισμένος».

Ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος Μαστιχοπαραγωγών Χίου, αναφέρθηκε επίσης στους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, όπως είναι ο Συνεταιρισμός της Κοζάνης, της Σάμου και της Χίου που υπάρχει από το 1938 λέγοντας παράλληλα: «Αυτή τη στιγμή εξάγεται το 85% της παραγόμενης ποσότητας της μαστίχας, 2.300 άτομα έχουν εισόδημα από τη μαστίχα. Δεν έχουμε ανάγκη προστατευτισμού. Φέρνουμε συνάλλαγμα. Ως αναγκαστικοί συνεταιρισμοί παίρνουμε όλη την παραγωγή, ανεξάρτητα από ποιότητα.Δεν είναι ανάγκη να βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας».


5Q8A2902


Ο Γιώργος Τούμπος, πρόεδρος Μαστιχοπαραγωγών Χίου

Λιτά και περιεκτικά ο Νικήτας Πρίντζος, πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, μετέφερε την αγωνία των αγροτών: «Ζούνε στην ανασφάλεια, είναι σε απόγνωση, δεν έχουν ρευστότητα, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, να παράγουν , να ζήσουν τις οικογένειές τους, να μείνουν στο χωριό τους και να βοηθήσουν την χώρα να βγει από την κρίση και το αδιέξοδο».  Και πρότεινε μια δέσμη ενεργειών, όπως το να υπάρχει ξεχωριστό ράφι στα σούπερ μάρκετ για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο ίδιος εξάλλου έχει ζητήσει να του παραχωρηθεί για ένα χρόνο η δυνατότητα καλλιέργειας στα 12.000 στρέμματα της Κάρλας που μένουν ανεκμετάλλευτα με σκοπό οι ζωοτροφές που θα παραχθούν να δοθούν δωρεάν σε κτηνοτρόφους  πολλοί από τους οποίους αναγκάζονται να σφάζουν τα κοπάδια τους καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα να τα θρέψουν.

Ο Αθανάσιος Βασιλέκας, πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Holstein (είναι δανέζικη ράτσα αγελάδας με την καλύτερη απόδοση σε γάλα) ανέφερε ότι στην παρούσα φάση αυτό που είναι σημαντικό είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής και επιβολή από τον έλληνα καταναλωτή να απαιτεί να είναι ελληνικά τα προϊόντα. Αντίστοιχα ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Δήμος, ιδιοκτήτης της φάρμας «Η Κιβωτός του Δήμου», αποκάλυψε ότι: «Αν αποδοθούν οι βοσκότοποι στους κτηνοτρόφους, τότε θα επανέλθει ο αριθμός των ζώων στους αριθμούς που είχαμε πριν λίγες δεκαετίες με αποτέλεσμα, όπως έχουμε μελετήσει, να αυξηθεί η απασχόληση, να μειωθεί η ανεργία κατά 500.000 και να αυξηθεί το Α.Ε.Π. κατά 5 δις».


5Q8A2935


Ο Αθανάσιος Βασιλέκας, πρόεδρος της Ενωσης Φυλής Holstein.

Τέλος ο Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιόλαδου, αναφέρθηκε στους μύθους που επικρατούν στο χώρο του ελαιολάδου, στην παντελή έλλειψη εκπαίδευσης για την παραγωγή πραγματικά καλού προϊόντος και εν γένει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αλλάξει ριζικά το σύστημα κρατικής / κοινοτικής χρηματοδότησης (δυνατότητα που υπάρχει αλλά δεν την γνωρίζουν καν πολλοί ελαιοπαραγωγοί) για την προώθηση του Ελληνικού Ελαιόλαδου στο εξωτερικό. «Με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πρόσβαση από όλους τους νέους μικρούς ήρωες παραγωγούς - τυποποιητές που ενώ διαπρέπουν στο εξωτερικό, είναι τελείως αβοήθητοι στο εσωτερικό» είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ελαιόλαδο η συντονίστρια της εκδήλωσης γεωπόνος - επιστήμονας τροφίμων Ντίνα Σπυροπούλου, γραμματέας της πολιτικής κίνησης ΜΠΡΟΣΤΑ, έθιξε μερικά ακόμη πολύ σημαντικά στοιχεία που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά του ελαιολάδου. Ανέφερε για παράδειγμα ότι το 80% της παραγωγής ελληνικού ελαιολάδου που διακινείται είναι χύμα σε (απαγορευμένα) 16-κιλά δοχεία, από κάποιο θείο, εξάδελφο, φίλο κλπ. Από την πρόσφατη εμπειρία της σε σχετική επιτροπή στην οποία έχει εργαστεί το 80% δειγμάτων από τέτοια ελαιόλαδα ήταν μη κανονικά ελαιόλαδα. Στην Ελλάδα παράγονται 300.000 τόνοι ελαιολάδου το χρόνο και υπάρχουν 2.200 ελαιοτριβεία όταν στην Ισπανία με πενταπλάσια παραγωγή υπάρχουν μόνον 300 ελαιοτριβεία. Επίσης α ελληνικά ελαιοτριβεία στην ουσία παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνονται όχι με χρήματα αλλά σε δικαίωμα, δηλαδή σε κιλά επί του ποσού του ελαιολάδου που παράγεται.


para_141464027721


Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του. Δεξιά η παρουσιάστρια της εκδήλωσης Ντίνα Σπυροπούλου

Από την πλευρά του Ποταμιού ο επικεφαλής του Σταύρος Θεοδωράκης ανοίγοντας την εκδήλωση είπε ότι «η μεγάλη προσπάθεια του Ποταμιού αυτή την εποχή είναι να πει στον ελληνικό λαό ότι ο δρόμος των συγκρούσεων, ο δρόμος των άγονων αντιπαραθέσεων δεν οδηγεί πουθενά. Γι' αυτό μιλάμε για ένα new deal, μια νέα αρχή που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να συνεννοηθούν ώστε να υπάρξει μια εθνική απάντηση απέναντι στα προβλήματα. Να υπάρχει σχέδιο, να υπάρχει ηγεσία, να υπάρχουν προτεραιότητες και πάνω από όλα να υπάρχει θέληση για να αναδείξουμε την πραγματική Ελλάδα».

Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης επεσήμανε ότι «αυτό που απαιτείται από την πολιτεία, την κυβέρνηση είναι γνώση, βούληση σχεδιασμός, αντί της βολικής αλλά κοντόθωρης και καταστροφικής πολιτικής φορολογικών επιβαρύνσεων, σε ό,τι φαίνεται να δημιουργεί δυναμική κερδοφορίας» ενώ ο Σπύρος Καχριμάνης, πολιτικός υπεύθυνος του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε με συγκεκριμένα επιχειρήματα στην αποτυχία της Κυβέρνησης να σχεδιάσει ένα βιώσιμο και αναπτυξιακού χαρακτήρα φορολογικό και ζήτησε 6 άμεσες, και επιβεβλημένες, παρεμβάσεις.
Ιδού τα επιχειρήματα:
1ον: Οι έλληνες γεωργοί -όπως ήδη αναφέρθηκε- πληρώνουν ήδη από το 2014, 600% περισσότερους φόρους από τους Ισπανούς.
2ον: O Φ.Π.Α. γεωργικών εφοδίων σε Ιταλία και Ισπανία είναι 4% και στην Ελλάδα 24%.
3ον: Στη Γερμανία το αφορολόγητο των γεωργών είναι 16.000?.
4ον: Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, τουλάχιστον, έχουν -επιδοτούμενη- ηλεκτρική ενέργεια και αγροτικό diesel, σε τιμές κατά 50% χαμηλότερες προς τις Ελληνικές.
«Πώς λοιπόν φαντάζονται στην κυβέρνηση ότι θα ανταγωνιστούμε την Ισπανία και την Ιταλία που έχουν τα ίδια εδαφοκλιματικά χαρακτηριστικά και τα ίδια προϊόντα; Θα κάνουμε ξαφνικά, σε ένα εξάμηνο, όλα τα προϊόντα μας premium;» είπε ο κύριος Καχριμάνης που τόνισε επίσης ότι: «Ακόμη δυσμενέστερο γίνεται το περιβάλλον για όσους πληρώνουν, αν προσθέσουμε την φόρο-αποφυγή και τις ελληνοποιήσεις που κρύβουν τεράστια φορολογητέα ύλη. Αυτό υποστηρίζουν η παρούσα κυβέρνηση, οι προηγούμενες, καθώς και παράγοντες της αγοράς.
Η λύση, διατυπωμένη από το Ποτάμι εδώ και ένα έτος, είναι η εφαρμογή ηλεκτρονικού τιμολογίου, ο πλήρης έλεγχος σε κάθε πύλη διόδου, (διόδια και τελωνεία) 365 ημέρες 24 ώρες και η έκδοση αναλυτικών αποδείξεων στις λαϊκές αγορές με αξία, είδος και βάρος, σε συνδυασμό με αντιπαραβολή με τα στοιχεία διακίνησης.»

Και οι παρεμβάσεις
Προκειμένου να αποφευχθεί η επικείμενη πλήρης κατάρρευση του αγροτικού τομέα και να δοθεί το περιθώριο για κάθε περαιτέρω διαρθρωτική και αναπτυξιακή συζήτηση, 6 άμεσες παρεμβάσεις είναι επιβεβλημένες:

  1. Φορολογία, ΦΠΑ, κόστος ενέργειας, αναλογικά με τις ανταγωνίστριες χώρες της Ε.Ε. (Ισπανία και Ιταλία).
  2. Ηλεκτρονικό τιμολόγιο & έλεγχοι στις πύλες διόδου 365 ημέρες 24 ώρες. (Έλεγχος Φοροαποφυγής και Ελληνοποιήσεων)
  3. Άμεση επιστροφή Φ.Π.Α. αγροτών.
  4. Εξόφληση τιμολογίων εντός 60 ημερών.
  5. Δεσμευτικές ημερομηνίες (με ρήτρες), προκήρυξης, έγκρισης και πληρωμής ΕΣΠΑ.
  6. Πλήρως ηλεκτρονική αξιολόγηση προγραμμάτων, χωρίς διαμεσολάβηση υπαλλήλων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: