Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Δαφνούλα Ιωαννίνων, στη χαράδρα του Αράχθου. Δείτε τα video




Δείτε τα video






















Η Δαφνούλα βρίσκεται ΝΔ της πλαγιάς του Δρίσκου και ΝΑ της πόλεως των Ιωαννίνων από την οποία απέχει 22 περίπου χιλιόμετρα με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Έχει υψόμετρο 950μ. και 1100μ. στην ψηλότερη κορυφή, Καλούπι. Είναι ημιορεινό χωριό με ξερό κλίμα, υγιεινό χωρίς υγρασία. Η βλάστηση στα 10.000 περίπου στρέμματα είναι ποικίλη: Δρυς, φουντουκιές, πουρνάρια, αγριαχλαδιές (γκόρτσιες), πολλά καρποφόρα. Έχει πολλές πηγές ύδρευσης πράγμα που  προκαλεί απορίες λόγω του υψομέτρου.        














Η προηγούμενη ονομασία του χωριού ήταν Κοντοβράκι και έτσι φέρεται και στην ιστορία μέχρι και το 1954 που μετονομάστηκε σε Δαφνούλα από την αυξημένη βλάστηση του δένδρου αυτού. Η πραγματική πρώτη ονομασία ήταν Κοντοί Βράχοι. Το σύμφωνο –χ- μετατράπηκε σε –κ- κατά το σχολείο → σκολείο, σχοινί → σκοινί. Αυτά επιβεβαιώνονται τόσο από τα αρχεία της Μητρόπολης Ιωαννίνων, όσο και από τρίπτυχο εικόνα της Παναγίας της  Ηλιόκαλης η οποία φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Καστρίτσας.

Η Δαφνούλα έχει μεγάλη και σημαντική ιστορία. Λόγω της στρατηγικής θέσης (πέρασμα από Βορρά σε Νότο και από Ανατολή σε Δύση) διεκδικήθηκε από πολλούς με αποτέλεσμα να λάβουν χώρα πολλές σημαντικές μάχες τόσο κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας έως και την απελευθέρωση (οι Τούρκοι είχαν μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις με πολυάριθμο στρατό), όσο και κατά την Ιταλο-Γερμανική κατοχή και υστερότερα κατά την περίοδο του εμφυλίου. Η Δαφνούλα επιπλέον ήταν ο κόμβος εκείνος από τον οποίο περνούσαν όλοι οι κάτοικοι των χωριών: Ανατολική, Βαθύπεδο, Παλαιχώρι, Καλαρρύτες, Συράκκο, κ.λ.π. από και προς την πόλη των Ιωαννίνων και από τα βουνά στα χειμαδιά. Αυτή η ιστορία έχει μεγαλύτερη αξία και πρέπει να προβληθεί περισσότερο.












 Στη Δαφνούλα υπάγεται και ο συνοικισμός Γουλάς (παλαιότερα και ο συνοικισμός Κοντινοί, σήμερα Καραδήμα) .

Ο καλοδιατηρημένος Ιερός Ναός της Δαφνούλας είναι ο Προφήτης Ηλίας. Η Ιερά Μονή της Ηλιόκαλης που έχει πολλή μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία, που διέσωσε ο ποιητής Κ. Κρυστάλλης, περιλαμβάνεται στα όρια της Δαφνούλας αλλά είναι μετόχι της Ιεράς Μονής Καστρίτσας. Σώζονται σε καλή κατάσταση τα παρεκκλήσια Άγιος Ιωάννης, Άγιος Γεώργιος, Άγιος Νικόλαος και Αγία Παρασκευή.

Το χωριό έχει πανοραμική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα που είναι απεριόριστος και φανταστικός. Μια πρωινή βόλτα στις ράχες της Δαφνούλας με θέα τον Άραχθο και τα Τζουμέρκα, αλλά και τη λίμνη , τα Ιωάννινα μέχρι και τη θάλασσα της Ηγουμενίτσας θα μαγέψει, θα ικανοποιήσει, θα ηρεμήσει και τον πιο ανικανοποίητο και τον πιο κουρασμένο. Το απόγευμα ένα τσιπουράκι  στα πλατάνια της πλατείας και στα θαυμάσια καφενεία-τσιπουράδικα θα ολοκληρώσει τον ημερήσιο περίπατο. 















Μονή Παναγίας                                                                               Ηλιόκαλης                                                                                                                                                                                                    
 Η Μονή Παναγίας Ηλιόκαλης είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση Θεοτόκου. Βρίσκεται στο βουνό Δρίσκος κοντά στα Ιωάννινα και απέχει από αυτά περίπου 14 χιλιόμετρα. Είναι ένα μοναστήρι φρουριακού τύπου, χτισμένο με πέτρα Σώζεται ένα παλιό διώροφο κτήριο με κελιά στο ισόγειο και στάβλους και αποθήκες στο υπόγειο και το καθολικό του, καμαροσκέπαστη βασιλική με πρόναο, κυρίως ναό και Άγιο Βήμα και ένα νεότερο μικρό κτίσμα, από το οποίο γίνεται και η είσοδος στον ναό.
 Οι ωραιότατες αγιογραφίες είναι του 1888 και το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο του Αναστασίου Μπαλαδήμα από τα Ιωάννινα (1766). Το χωριό Ηλιόκαλη, ένα από τα λεγόμενα καμποχώρια των Ιωαννίνων, έχει πάρει το όνομά του από το παλιό μοναστήρι.


romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: