Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Η Αθήνα πίσω από το «περιτύλιγμα» της Χριστουγεννιάτικης... χρυσόσκονης



Αθήνα πόλη των αντιθέσεων. Η πόλη έχει βάλει τα «καλά»της για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και να υποδεχτεί το νέο έτος. Με αυτό τον τρόπο θα δώσει έναν τόνο χαράς σε όσους επιλέξουν να βρεθούν στο κέντρο. Πίσω όμως από αυτό το λαμπερό «περιτύλιγμα» και δίπλα στις βιτρίνες με τα χιλιάδες λαμπιόνια και στολίδια  βρίσκεται.η θλίψη και ο πόνος. Δεκάδες άστεγοι και ζητιάνοι που ζητούν τον οβολό όλων και ελεημοσύνη για να περάσουν λίγο πιο «ζεστά» αυτές τις γιορτινές για τον υπόλοιπο κόσμο, μέρες. Δίπλα στα φώτα  λοιπόν, εκείνοι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Οι κοινωνικές δομές μπορεί να έχουν αυξηθεί, όμως και οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες.

Βόλτα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.  Κρασί και φαγητό στα όμορφα εστιατόρια κάτω από την ακρόπολη με κουβεντούλα για τον πολιτισμό, τη τέχνη, την μουσική, την αρχαιότητα. Όμως η εικόνα είναι τελείως διαφορετικά, όταν κάποιος μπει στα στενά. Εκεί είναι η άλλη.Αθήνα. Αυτή με τους  αστέγους και τους ναρκομανείς. Με τις ιερόδουλες που ζητούν νυχτοκάματο.δίνοντας τα πάντα. Με «ξενοδοχεία» ανθρώπινων ψυχών.που καθημερινά πρωταγωνιστούν στο αστυνομικό δελτίο. 
Αυτές είναι οι δύο όψεις της Αθήνας.δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Θέλοντας να σας δείξουμε αυτή την αντίθεση, όχι για κανέναν άλλον λόγω παρά μόνο για προβληματισμό σας παρουσιάζουμε ένα αποκαλυπτικό φωτορεπορτάζ με τις φωτογραφίες της Σοφίας Κοσμίδου, ενδεικτικό της κατάστασης


christmas-ereportaz-girl

christmas-ereportaz-baloons

christmas-ereportaz-band


Αν συνεχίσεις τη βόλτα σου σίγουρα θα δεις ζευγαράκια σε καφετέριες να πίνουν ένα ζεστό ρόφημα η σε παγκάκια και σε παγοδρόμια χέρι χέρι να μοιράζονται στιγμές ευτυχίας.
Η μια πλευρά της Αθήνας είναι αυτή, υπάρχει ακόμα μια όμως, που ασυναίσθητα κλείνουμε τα μάτια μας και δεν την βλέπουμε, ή κάνουμε πως δεν την βλέπουμε.


christmas-ereportaz-shop

christmas-ereportaz-woman

christmas-ereportaz-clown

christmas-ereportaz-santaclaus


Άνθρωποι μόνοι σε ένα πεζούλι κάτω από μια στέγη με τα απολύτως απαραίτητα να κοιμούνται με διπλές και τριπλές κουβέρτες, έχοντας αφημένο δίπλα τους το «κυπελλάκι της ελεημοσύνης». Άλλοι πάλι στέκονται σε μια γωνιά ευελπιστώντας μια βοήθεια από τους περαστικούς. Αυτοί οι άνθρωποι δεν ξέρουν από εποχές, από γιορτές και χαρά, βλέπεις η βιοπάλη και η καθημερινότητα, τους έχει μετατρέψει σε άτομα με μόνο ένστικτο την επιβίωση.


christmas-ereportaz-astegos

christmas-ereportaz-astegos2


 Τα «αμαρτωλά» στενά της πόλης

Picture 177

Οδός Μενάνδρου
narkomaneis

Ομόνοια
porneia


Δεν υπάρχουν σχόλια: