Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλισης στον ΟΑΕΕ σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων

vitsa_zagoriou

Πρόταση για τη επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν σε ασφαλιστικά ζητήματα, όσοι διαμένουν και δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, πρόκειται να καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, όπως αποφάσισε στη συνεδρίαση της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Σιαράβας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το θέμα της παράλληλης ασφάλισης σε ΟΓΑ και ΟΑΕΕ, δεν είναι τωρινό θέμα.
«Η αφετηρία του προβλήματος - υπογράμμισε- βρίσκεται το 2010 με την ψήφιση του Ν. 3846 και ιδιαίτερα στο άρθρο 25.
Έχει τεθεί κατ΄ επανάληψη εγγράφως από τον Περιφερειάρχη προς τα αρμόδια Υπουργεία. Τέθηκε και στην πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος για τους άπορους, στον Υφυπουργό Εργασίας κ. Αντώνη Μπέζα. Θεωρούμε όμως ότι μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα συμβάλλει ενισχυτικά στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει».
«Το πρόβλημα, όπως είπε, προκαλείται με τις του Ν. 3846/2010, άρθρο 25. Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, για την παραμικρή δραστηριότητα που θα ασκήσει εκτός ορίων του οικισμού, αυτομάτως υποχρεώνεται ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ, να ασφαλιστεί και τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα επιβάλλονται αναδρομικά τέλη καθυστέρησης και για 3 έτη σε όσους παίρνουν προσωρινή απαλλαγή τριών ετών από τον ΟΑΕΕ.
Το ίδιο πρόβλημα ισχύει και με τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που για την παραμικρή δραστηριότητά τους, υποχρεώνονται επίσης να ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.
Οι συγκεκριμένες διατάξεις έχουν προκαλέσει οξύτατα προβλήματα στα χωριά μας. Οδηγούν σε δυσβάστακτες και παράλογες επιβαρύνσεις όσους επιχειρούν να ασκήσουν δραστηριότητα στους μικρούς κατά κανόνα οικισμούς της Ηπείρου.
Στην πράξη στερούν από τους κατοίκους των χωριών μας, βασικές υπηρεσίες, όπως καφενείο, παντοπωλείο, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο, μαραγκό, οι οποίοι παρέχουν περισσότερο κοινωνικό, παρά επιχειρηματικό έργο. Αποτέλεσμα, εκ των πραγμάτων να σταματούν και αυτές οι δραστηριότητες, να γίνεται δυσκολότερη η ζωή των κατοίκων των χωριών μας, να οδηγούνται στην υποβάθμιση της καθημερινότητάς τους και να επιταχύνεται η φυγή προς τα αστικά κέντρα».
Με την πρόταση που κατατέθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη, προτείνεται τροποποίηση του σχετικού άρθρου, ώστε η μετάταξη από τον ΟΓΑ στο ΟΑΕΕ, να γίνεται με βάση ορίου καθαρών εσόδων. «Εκτιμούμε- συμπλήρωσε- ότι αυτό μπορεί να οριστεί στις 12.000 ευρώ το χρόνο, ή να υπολογίζεται σε μέσο όριο πενταετίας.
Αντίστοιχα για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ να γίνεται λαμβάνοντας υπόψη επίσης όριο καθαρών εσόδων ανά οικονομικό έτος, που να είναι στις 6.000 ευρώ».

Για τους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ
Το δεύτερο σκέλος της εισήγησης του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη, αφορούσε τους ανασφάλιστους- λόγω οφειλών - του ΟΑΕΕ.
«Σήμερα- είπε- αυτοί οι συμπολίτες μας στην Ήπειρο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 80 με 90% των ασφαλισμένων, οι οποίοι στερούνται ασφαλιστικής κάλυψης, τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη των οικογενειών τους. Την ίδια στιγμή- κι εδώ είναι το παράλογο- ο ΟΑΕΕ, ενώ δεν παρέχει καμία παροχή, χρεώνει τους πολίτες με ασφαλιστικές εισφορές του κλάδου ασθένειας».
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω η Περιφερειακή Αρχή κατέθεσε δύο προτάσεις:
1ον: Την τροποποίηση του Ν. 3846/2010, σύμφωνα με την ανωτέρω πρόταση και εν πάση περιπτώσει ας ξεκαθαριστεί από την Πολιτεία αν ο ΟΓΑ είναι ή δεν ασφαλιστικός Οργανισμός.
2ον: Να δοθεί λύση στους ασφαλισμένους- ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, είτε μέσω θεώρησης των βιβλιαρίων Υγείας, είτε με χορήγηση βεβαίωσης για ιατροφαρμακευτική χρήση από Πρόνοια και ταυτόχρονα να διαγράφονται οι εισφορές του κλάδου ασθενείας για πολίτες που δεν κάνουν χρήση αυτών.
Καταλήγοντας ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ.Κ. Σιαράβας τόνισε:
«Δεν παραγνωρίζουμε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που υπάρχει. Θεωρούμε όμως ότι η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να σπρώξει πολίτες- επαγγελματίες που σήμερα δεν μπορούν να διασφαλίσουν τη διατροφή των οικογενειών τους, σε ακόμη μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Είναι εθνική ανάγκη να μην αποδυναμώσουμε έτι περαιτέρω την ύπαιθρο της Ηπείρου- πολύ περισσότερο μάλιστα να δώσουμε κίνητρα επιστροφής νέου κόσμου- αλλά και να μη διαλύσουμε τον κοινωνικό ιστό που συνθέτουν οι μικρομεσαίοι και οι επαγγελματίες».
Μετά από διαλογική συζήτηση και επιμέρους προτάσεις που κατατέθηκαν και από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Αλεξ. Καχριμάνη, συμφωνήθηκε ομόφωνα να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση προς τα συναρμόδια υπουργεία για την επίλυση των δύο προβλημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: