Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Κοινωνικά Ιατρεία: Αλληλεγγύη σε εποχές αποκλεισμού


«Τα κοινωνικά ιατρεία δεν αποτελούν λύση, ούτε πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Εμείς ως Κοινωνικό Ιατρείο Θέρμης λέμε πως δεν θέλουμε να λειτουργούμε. Σε τελευταία ανάλυση θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση του ίδιου του κράτους να παρέχει την Υγεία στους πολίτες του». Με αυτή τη δήλωση, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης περιέγραψε τη ζοφερή εικόνα που επικρατεί στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα.




Μέσα από εθελοντικές πρωτοβουλίες και δωρεές φορέων και συλλογικοτήτων, οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης, δίνουν καθημερινά αγώνα για την περίθαλψη και τη φροντίδα των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν φάρμακα και ιατρικές παροχές.

Ένα τέτοιο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης λειτουργεί και στη Θέρμη, στη Θεσσαλονίκη. Με μόνη δύναμή του τους εθελοντές του και με κινητήριο μοχλό τις δωρεές φορέων και συλλογικοτήτων, η μικρή αυτή δομή μάχεται καθημερινά ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό, που δημιούργησαν οι στρεβλώσεις λόγω οικονομικής κρίσης στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

«Η συμβολή των Κοινωνικών Ιατρείων είναι πως έρχονται να καλύψουν το κενό της πρωτοβάθμιας υγείας των ανασφάλιστων που ζουν στη χώρα μας, είτε είναι Έλληνες πολίτες είτε μετανάστες», εξήγησε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, μέλος του Συντονιστικού στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θέρμης, ο οποίος μας μίλησε

«Οι κρατικές δομές Υγείας είναι διαλυμένες»
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο πολύ σοβαρά προβλήματα: το πρώτο είναι ότι οι κρατικές δομές Υγείας είναι διαλυμένες, και το δεύτερο είναι ότι οι θεσμοί, οι οποίοι υποτίθεται ότι δημιουργήθηκαν για να υποδεχτούν τους ανασφάλιστους στο κρατικό σύστημα Υγείας δεν λειτούργησαν ποτέ», επισήμανε ο Γ. Αγγελόπουλος, περιγράφοντας με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχονται τα Κοινωνικά Ιατρεία Αληλλεγγύης να επιτελέσουν έναν ρόλο, που το ίδιο το κράτος έχει απωλέσει τα τελευταία δύο χρόνια και μάλιστα, με δική του υπαιτιότητα. « Κάποια στιγμή η κυβέρνηση είχε πει συγκεκριμένα ότι οι ανασφάλιστοι θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στις δομές Υγείας, αλλά οι επιτροπές που επρόκειτο να τους δεχτούν δεν δημιουργήθηκαν ποτέ. Άρα, εδώ, έχουμε μια πλήρη αδυναμία. Η κυβέρνηση όφειλε να δημιουργήσει αυτές τις δομές. Θεσμικά δεν υπάρχει καμία δομή, υπάρχει μια ανακατωσούρα γενική, και οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, σε επίπεδο υλικών και δομών προσωπικού και σε επίπεδο θεσμών έχεις μια απίθανη θολούρα», υπογράμμισε ο Γ. Αγγελόπουλος.
Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θέρμη, προσπαθεί καθημερινά να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. «Εμείς απευθυνόμαστε σε έναν πληθυσμό 40.000 κατοίκων. Ακόμα κι εμείς έχουμε καλύψει ανάγκες περίπου 1.000 ανθρώπων μέσα σε διάστημα ενός έτους και περίπου 800 περιστατικά», είπε το μέλος του Συντονιστικού.
Ωστόσο, το Κοινωνικό Ιατρείο έρχεται να καλύψει και σημαντικές ιατρικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα σε σοβαρά ζητήματα, όπως οι εμβολιασμοί. «Δεν κάνουμε εμείς τους εμβολιασμούς, αλλά μπορούμε να παραπέμψουμε άτομα που χρήζουν εμβολιασμών, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έκαναν ποτέ, εάν δεν επισκέπτονταν το Κοινωνικό Ιατρείο. Καλύπτουμε, επομένως, μια αδυναμία πάρα πολλών ανθρώπων να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη», ανέφερε - μεταξύ άλλων.

Προσφορά χωρίς καμία αναγνώριση από το κράτος
Όπως κατήγγειλε στο Tvxs.gr ο Γ. Αγγελόπουλος, η ίδια η Πολιτεία δεν έχει, μέχρι στιγμής, αναγνωρίσει τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης, είτε αυτά υπάγονται σε κάποιο δημοτικό, εκκλησιαστικό ή μη κυβερνητικό φορέα, είτε είναι απολύτως εθελοντικά.
«Το κράτος δεν θεσμοθετεί την πλήρη ένταξη των ανασφάλιστων στο σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα δεν θεσμοθετεί τα κοινωνικά ιατρεία. Ως δομή, εμείς δεν υφιστάμεθα κάπου. Κάποια κοινωνικά ιατρεία έχουν υπαχθεί σε συλλόγους, αλλά μέχρι εκεί. Εμείς έχουμε φτιάξει σύλλογο για να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, όπως για παράδειγμα, όταν δεχόμαστε κάποια δωρεά. Όμως, ένας σύλλογος δεν μπορεί να συνιστά φορέα Υγείας», τόνισε ο Γ. Αγγελόπουλος.

Ο πλήρης κατάλογος των Κοινωνικών Ιατρείων Αλληλεγγύης που λειτουργούν στην Ελλάδα
Πρόσφατα, ο Φορέας Ανάπτυξης Ανθρώπινου και Κοινωνικού Κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του Κοινωνικού Αποκλεισμού «ΚΛΙΜΑΚΑ» διαμόρφωσε μια συγκεντρωτική λίστα με τις τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα επικοινωνίας για όλα τα Κοινωνικά Ιατρεία που λειτουργούν στη χώρα.
Η πλειοψηφία αυτών των Κοινωνικών Ιατρείων, είτε διαθέτουν φάρμακα στο χώρο τους είτε διασυνδέονται με Κοινωνικά Φαρμακεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: