Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τριήμερο φωτιά για φορολογούμενους, σήμερα Δευτέρα, αύριο και μεθαύριο


«Καυτό» τριήμερο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους, που πρέπει να κλείσουν πολλές εκκρεμότητες με την Εφορία πριν εκπνεύσει ο χρόνος και βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας, όπως και η αντίστοιχη για την πληρωμή της τέταρτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ τελειώνει ο χρόνος και για την κατάθεση πινακίδων.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν κατά τη διάρκεια του 2015 θέλουν να τις πάρουν πίσω, θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο...
των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Η επέκταση του μέτρου για τέλη κυκλοφορίας με τον. μήνα δεν προχώρησε τελικώς.

Σημειώνεται ότι για το 2014, όσοι φορολογούμενοι είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους, μπορούσαν να τις πάρουν πίσω στη διάρκεια του έτους, καταβάλλοντας μόνο το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούσε στους εναπομείναντες μήνες του χρόνου.

Η εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας συνεπάγεται πρόστιμο ισόποσο της αξίας τους.

Η πληρωμή των τελών γίνεται με Ταυτότητα Οφειλής στις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. Την Ταυτότητα Οφειλής τυπώνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων μέσω του taxisnet, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στην υπηρεσία «τέλη κυκλοφορίας».

Υπάρχει όμως η δυνατότητα να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας στις τράπεζες, χωρίς το σχετικό ειδοποιητήριο και την Ταυτότητα Οφειλής, δίνοντας μόνο τον ΑΦΜ τους και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Αρκετές τράπεζες μάλιστα δίνουν στους πελάτες τους, μέσω web banking, τη δυνατότητα να εξοφλούν τα τέλη κυκλοφορίας συμπληρώνοντας μόνο τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους. Ο κωδικός πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα από την τράπεζα, έχει συμπληρωθεί στο σχετικό ηλεκτρονικό πεδίο.

Δυνατότητα ρύθμισης
Για τον ΕΝΦΙΑ, όσοι χάσουν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου για την πληρωμή της τέταρτης δόσης, έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, η οποία παραμένει ενεργός. Το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76% ενώ αν η οφειλή παραμείνει ληξιπρόθεσμη και χωρίς ρύθμιση, αρχίζει να τρέχει μηνιαίος τόκος 0,7% αλλά και πρόστιμο 10% μετά την πάροδο δύο μηνών.

Αύριο Τρίτη κλείνει και η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων ακινήτων για την τελευταία πενταετία (2010-2014), μετά την άτυπη παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι διορθώσεις στο Ε9 προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: