Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Κουκλιοί Πωγωνίου, στην κοιλάδα του Άνω Καλαμά. Απολαύστε τα video




Απολαύστε τα video

























Οι Κουκλιοί

Ετυμολογικά η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη «κουκούλι», που φτιάχνουν οι μεταξοσκώληκες, απόδειξη οι πολλές μουριές που έχει το χωριό. 
Η αρχική ονομασία του χωριού ήταν "Κοκλιούς". Με αυτό το όνομα το χωριό καταγράφεται: 


































Το όνομα του χωριού αλλάζει σε "Κοκλιοί"  μετά το 1928 καθώς έτσι καταγράφεται:
Η οριστική ονομασία "Κουκλιοί" δόθηκε στις 22-11-1962 (βλέπε "Λεξικό Διοικητικών Μεταβολών των Δήμων και Κοινοτήτων (1912 - 2001)" σελ 542)

Οι Κουκλιοί αποτελούσαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέχρι το 1913 οπότε και απελευθερώθηκαν κατά τον Α' Βαλκανικό Πόλεμο. Μέχρι τότε το χωριό Κοκλιούς (έτσι ονομαζόταν εκείνη την εποχή) ανήκε στο Βιλαέτι Ιωαννίνων, στο Σαντζάκι Ιωάννινων, στον Καζά Ιωαννίνων, στο Ναχιγιέ Κουρέντων (βλέπε Μιχ. Κοκολάκης "Η Τουρκική Στατιστική της Ηπείρου στο σαλναμε 1895")
























Μετά την απελευθέρωση (1913)  αρχικά υπαγόταν απευθείας στην Υποδιοίκηση Ιωαννίνων και στη συνέχεια στην επαρχία Δωδώνης του Νομού Ιωαννίνων μέχρι το 1997 οπότε με την εφαρμογή του νόμου 2539/1997  ("Σχέδιο Καποδίστριας") αποτέλεσε Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Άνω Καλαμά (με έδρα τον Παρακάλαμο).
Από το 2010 με την εφαρμογή του Νόμου 3852/2010 ("Πρόγραμμα Καλλικράτης") μέχρι και σήμερα αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου (με έδρα το Καλπάκι και ιστορική έδρα το Δελβινάκι)

Πληθυσμιακή μεταβολή



Γεωγραφία

Οι Κουκλιοί βρίσκονται στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Κασιδιάρη σε υψόμετρο 440 μ.


 Αποστάσεις από τους Κουκλιούς (σε km)

Ιωάννινα
Καλπάκι
Κακαβιά
Παρακάλαμος
Δολιανά
Δελβινάκι
44
18
32
8
15
28

Ζίτσα
Κόνιτσα
Μονοδένδρι
Τσεπέλοβο
Αρίστη
Πάπιγκο
20
47
37
55
31
42

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου


Από την κεντρική πλατεία του χωριού, σε απόσταση 30 λεπτών με τα πόδια από δύσβατο δρόμο σε μια πευκόφυτη πλαγιά βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που καθώς λέγεται, σε μια υπόγεια αίθουσα του λειτουργούσε κρυφό σχολειό. Στην είσοδό του καθολικού ζωγραφισμένος ο Αϊ-Νικόλας, η Παναγιά η Βρεφοκρατούσα κι ο Χριστός. Απ΄ την άλλοτε Μονή του Αγ. Νικολάου μετοχίου εκείνης της Μέγγουλης Πωγωνίου σώζεται μόνο το καθολικό. Η κατάγραφη μικρή Βασιλική είναι αξιολογότατη για την παλαιότητά της, την αρχιτεκτονική και την ιστόρηση της.






























Διαβάζουμε την ανορθόγραφη, υπέρθυρη επιγραφή: «ανηγέρθη και ανιστορήθει ούτος ο θείος ναός και πάνσεπτος του εν αγίοις πατρός ημών Νικολάου αρχιεπισκόπου και ιερατεύοντος του κυρίου Νικόδημου και δια συνδρομής υπό τον πατέρων Ζωσιμά και Αγαπίου και Ζαχαρίου ιερομοναχών και των λοιπών πατέρων και ιστοριογράφος Κων/νος από χωριό Θεοτόκο έτει 1756». Πολλές διηγήσεις για περιστατικά που συνέβησαν μας μαρτυρούν πως για τους ντόπιους ο Άγιος Νικόλαος Κουκλιών ήταν θαυματουργός.

Παλιός Νερόμυλος


Σε απόσταση 200μ. από το κέντρο του χωριού, υπάρχει νερόμυλος που το 1992 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/1642/34908/23-6-1992 - ΦΕΚ 493/Β/30-7-1992). Πρόκειται για διώροφο πετρόκτιστο κεραμοσκεπές κτίσμα απλής λαϊκής αρχιτεκτονικής, με ορθογώνια κάτοψη. Στο ισόγειο λειτουργούσε ως τα μέσα της δεκαετίας του '70 αλευρόμυλος με ξύλινη οριζόντια φτερωτή. Το νερό που τον τροφοδοτούσε προέρχονταν από τις πηγές Μπόλι και Γανατιά και έφθανε μέχρι το μύλο με ένα κανάλι που φαίνεται ακόμα στο πίσω μέρος του κτιρίου. Στην απόληξη του καναλιού, το νερό διοχετευόταν σε ένα σωλήνα που στένευε προς τα κάτω και έπεφτε με δύναμη στη φτερωτή που έδινε κίνηση στις μυλόπετρες.

Η βρύση "Γανατιά" 


Ο χώρος  στη θέση "Γανατιά" του Δ.Δ. Κουκλιών αποτελεί ένα ιδανικό τοπίο σαν χώρος υπαίθριας αναψυχής. Βρίσκεται εντός του οικισμού  του Δ.Δ. Κουκλιών, στο μεγαλύτερο μέρος της η έκταση καλύπτεται από διάφορα είδη πλατύφυλλων δένδρων (πλατάνια, ιτιές, καρυδιές) που δημιουργούν ένα αρκετά σκιερό και δροσερό περιβάλλον και επιπλέον υπάρχει παλαιά κατασκευασμένη βρύση μέσα στην έκταση του χώρου. Αυτός ο χώρος λειτουργεί και ως είσοδος των  πέτρινων μονοπατιών που οδηγούν στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής και στον παλιό νερόμυλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: