Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Αδελφότητα Φανερωμιωτών Άρτας: Hμερήσιο παραδοσιακό γλέντι, την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016





Για 18η συνεχή χρονιά η Αδελφότητα Φανερωμιωτών ''Η Αγία Φανερωμένη'', την πρώτη Κυριακή  του Αυγούστου (07-08-2016), οργανώνει ημερήσιο παραδοσιακό γλέντι στη Φανερωμένη της Άρτας, πάνω από τη Ροδαυγή. 


Η διαδρομή από τη Ροδαυγή ως τη Φανερωμένη, περίπου 5 χιλιόμετρα, ολόκληρη σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο, είναι καλό να γίνεται προσεκτικά από τους οδηγούς καθώς σε πολλά σημεία ο δρόμος είναι στενός και αρκετά ανηφορικός.




Ωστόσο η εμπειρία είναι μοναδική καθώς το θέαμα από ψηλά, των πράσινων νερών της λίμνης του Αράχθου, της Ροδαυγής, της κορυφογραμμής των Τζουμέρκων και της άγριας γοητείας του Ξηροβουνίου ,είναι συναρπαστικό.




Και σα φτάσεις στην κορυφή, η Φανερωμένη σου ''φανερώνεται'', μια καταπράσινη όαση ,ένα οροπέδιο κλεισμένο από άγρια κατσάβραχα και εκεί μέσα στις πράσινες φυλλωσιές των πλατάνων, η εκκλησιά της Φανερωμένης, σεμνή και επιβλητική συνάμα, στέκει εκεί από τα 1800,ανάσα,στήριγμα και ελπίδα για εκατοντάδες πιστούς που συρρέουν ευλαβικά να προσκυνήσουν κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Πνεύματος, αλλά και τις Κυριακές που λειτουργεί.




Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία βρίσκεται το παλιό Δημοτικό Σχολείο της Φανερωμένης που έχει μετατραπεί από την Αδελφότητα σε Λαογραφικό Μουσείο, και εκτίθενται είδη οικιακής χρήσης, εργαλεία, φορεσιές τοπικές, αντικείμενα απλά, θύμησες κλεισμένες χρόνια σε μπαούλα που μας τις εμπιστεύτηκαν οι συγχωριανοί μας για έκθεση στο Μουσείο, ως ελάχιστο φόρο τιμής σε όλες τις γενιές που έζησαν στην περιοχή, που παιδεύτηκαν στα κακοτράχαλα τα βουνά, σε δύσκολες εποχές, με πενιχρά μέσα, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.




Εδώ λοιπόν, σε τούτο τον άγριο και όμορφο τόπο, η Αδελφότητα Φανερωμένης καλεί τα μέλη της, τους φίλους της και όλους όσους θέλουν να απολαύσουν την εμπειρία του βουνίσιου παραδοσιακού γλεντιού, την Κυριακή 07-08-2016 το πρωί.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στη γραφική εκκλησία του χωριού μας, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας κάτω από τον ίσκιο των πλατάνων και στη συνέχεια η παραδοσιακή ορχήστρα με τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο στο κλαρίνο, τον Αντώνη Κυρίτση και τον Γιάννη Παπακώστα στο τραγούδι, τον Βασίλη Τριάντη στο λαούτο, τον Γιώργο Γκόκο στο βιολί και τον Διαμαντή Παπαναστασίου στα κρουστά, υπόσχονται σε όλους μας μια ξεχωριστή μέρα με κέφι, χορό.

Σας περιμένουμε όλους, μικρούς και μεγάλους σε αυτή την ξεχωριστή όμορφη μέρα, στη Φανερωμένη της Άρτας, στο παραδοσιακό μας γλέντι στο βουνό, την Κυριακή 07 Αυγούστου 2016.










Το Δ.Σ. της Αδελφότητας Φανερωμιωτών  Άρτας ''Η Αγία Φανερωμένη''

Δεν υπάρχουν σχόλια: