Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

«Στολίδι» ο νέος καθεδρικός ναός στο Αργυρόκαστρο, της από εκεί Ηπείρου!

KATHEDRIKOS ARGYROKASTROY








Μια νέα «σχολή» στον χώρο της ναοδομίας εγκαινιάζεται με την κατασκευή του καθεδρικού ναού «Η Ανάσταση του Χριστού» στο Αργυρόκαστρο της Βορείου Ηπείρου), τα θυρανοίξια του οποίου έγιναν προχθές με κάθε επισημότητα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ. Αναστάσιου και παρουσία πλήθους πιστών.

Ο ολοκαίνουριος ναός με τον επιβλητικό τρούλο, ο οποίος χρειάστηκε έξι χρόνια  περίπου για να αποπερατωθεί, αποτελεί έργο Ηπειρώτη αρχιτέκτονα και γειτνιάζει με Αλβανοελληνικό Σχολείο, απ’ τα πλέον σύγχρονα της γειτονικής χώρας, το οποίο ιδρύθηκε επίσης με τη μέριμνα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.
Τελετή εγκαινίων
Με κάθε επισημότητα έγιναν προχθές τα εγκαίνια του νέου καθεδρικού ναού του Αργυροκάστρου «Η Ανάσταση του Χρηστού». Στην τελετή προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, συμπαραστατούμενος απότους Μητροπολίτες Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο και Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, παρουσία πλήθους πιστών που είχε κατακλύσει το εσωτερικό του ναού και τους εξωτερικούς χώρους.
Την τελετή των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο Γεν. Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Βασ. Τόλιος και ο Επιτετραμένος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα κ. Κων. Πιπερίγκος, οι βουλευτές του Αλβανικού Κοινοβουλίου κ.κ. Βαγγέλης Ντούλες (Αυλώνος, Χειμάρρας, Αγ. Σαράντα), Βαγγέλης Τάβος (Αργυροκάστρου) και Βλαδίμηρος Κώστας (Πρεμετής), η Δήμαρχος Αργυροκάστρου κ. Ζαμίρα-Μαρία Ράμη, η Δήμαρχος Λιμποχόβου κ. Λουΐζα Μάντη, οι δήμαρχοι Δερόπολης κ. Αχ. Ντέτσικας, Χειμάρρας κ. Γ. Γκόρος και Φοινίκης κ. Λεων. Χρήστου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γ. Καψάλης και ο πρ. Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχ. Παντούλας.
Ηπειρώτης αρχιτέκτονας
Το πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχέδιο του ναού είναι έργο του αρχιτέκτονα-καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παππά, με καταγωγή από τα Άνω Πεδινά Ζαγορίου, ο οποίος παρέστη στην τελετή μετά της συζύγου του. Ο ναός είναι περίκεντρος, με επιβλητικό τρούλο και διαθέτει περιμετρική στοά, που επεκτείνεται στο ισόγειο  και στο γυναικωνίτη. Η θεμελίωσή του έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο  Αλβανίας κ. Αναστάσιο το 2010 και η τοιχογράφηση είναι έργο του σπουδαίου αγιογράφου Γεωργίου Κόρδη.
Δίπλα σε σχολείο
Στα δυτικά του ναού στεγάζεται, από το 2012, σε διώροφο κτίριο το εννεατάξιο Αλβανοελληνικό Σχολείο «Πνοή αγάπης» (λειτουργεί από το 2008), ένα από τα πλέον σύγχρονα εκπαιδευτικά συγκροτήματα στον αλβανικό χώρο. Ο ναός και το σχολικό αυτό συγκρότημα αποτελούν μαρτυρία της φροντίδας της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας για την κάλυψη των θρησκευτικών και εκπαιδευτικών αναγκών των κατοίκων του Αργυροκάστρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: