Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στον Άνω Κερασώνα Πρεβέζης.




Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού στο ομώνυμο παρεκκλήσι στον Άνω Κερασώνα Πρεβέζης. Η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για το χωριό τόσο για τον Άνω Κερασώνα όσο και για το κυρίως χωριό, δηλαδή τον Κάτω Κερασώνα, με τη διεξαγωγή ημερήσιας θρησκευτικής πανήγυρης. Πλήθος κόσμου, χωριανοί, κάτοικοι των γειτονικών χωριών, αλλά και απλοί επισκέπτες θέλησαν να επισκεφτούν το παρεκκλήσι για να αποτίσουν φόρο τιμής, ανάβοντας ένα κερί και να προσευχηθούν.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο ιερέας έκανε έκκληση στους πιστούς, προκειμένου ο καθένας να συνεισφέρει από το υστέρημά του και να βοηθήσουν όλοι έναν συνάνθρωπό μας, ο οποίος αντιμετωπίζει πρoβλήματα υγείας. Όλοι φυσικά έσπευσαν να τον βοηθήσουν.
Κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τέλεσης μοιράζονταν καφέδες, εμφιαλωμένα νερά και αναψυκτικά στους πιστούς λόγω της υπερβολικής ζέστης. Μόνιμο θέμα στα πηγαδάκια των Κερασοβιτών έξω από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας αποτελούσαν, αν μη τι άλλο, οι εκδηλώσεις του χωριού που πραγματοποιούνται εντός των ημερών, οι οποίες συνεχίζονται απόψε με το παραδοσιακό πανηγύρι (αφιερωμένο στη σημερινή μέρα) στο κέντρο ''ΜΥΛΟΣ'' και ολοκληρώνονται τη Δευτέρα, με τη διεξαγωγή Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Χρόνια πολλά!





Δημήτριος Κολιός
Ιστορικός-Αρχαιολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Παν. Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: