Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Μαγειρείο στην πλατεία Πάργης, στα Γιάννενα. Ο Πιπερίτσας που μαγειρεύει ηπειρώτικα


Εργάστηκε ως μάγειρας σε τουριστικές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βρέθηκε σε κουζίνες που καλούνται να εξυπηρετήσουν εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά και στάθηκε αντάξιος της ευθύνης. Ο Θοδωρής Νατσίκος,  μαγειρεύει από μικρό παιδί. Στην διάρκεια της καριέρας του ως μάγειρας, έμαθε διάφορες ευρωπαϊκές κουζίνες αλλά ποτέ δεν ξέχασε την αυθεντική ελληνική ηπειρώτικη μαγειρική. «Η απλότητα της, σε συνδυασμό με την άριστη εκμετάλλευση των εποχιακών υλικών, κάνει την κουζίνα ανεπανάληπτη και το αποτέλεσμα εξίσου μοναδικό» θα πει στην Εφ.Συν, όταν τον συναντήσαμε στο μαγειρείο Πιπερίτσα, που διατηρεί στην πλατεία Πάργης στα Ιωάννινα.

Η εποχή της κρίσης, βρήκε τον Θοδωρή, να δουλεύει ως μάγειρας. Οι δυσκολίες που έβλεπε γύρω του αλλά και σε κάποια από τα εστιατόρια που εργάστηκε όχι μόνο δεν τον απέτρεψαν αλλά ενίσχυσαν την απόφασή του να ξεκινήσει εκείνο που από χρόνια ονειρευόταν. «Παρά τις δυσκολίες της εποχής, εκτίμησα ότι έπρεπε να ασχοληθώ με την παραδοσιακή μαγειρική της Ηπείρου.» Με αυτή την σκέψη, άρχισε να ψάχνει για το ιδανικό μέρος. Η νεανική και συνάμα γεμάτη ζωή πλατεία Πάργης στα Ιωάννινα, αποτέλεσε το σημείο που έφτιαξε το μαγαζί του. Το ονόμασε «πιπερίτσα». Είναι αυτή ακριβώς η μικρή καυτερή κόκκινη πιπεριά που δίνει το στίγμα της και την χαρακτηριστική της γεύση όπου και αν προστεθεί. «Αυτό ακριβώς ήθελα να πετύχω, να καταφέρω η μαγειρική μου να είναι τέτοια που θα έχει χαρακτήρα, θα είναι γευστική και ταυτόχρονα θα κρύβει ένα μυστήριο.»



Ο χώρος λιτός, απόλυτα ισορροπημένος, χωρίς φιοριτούρες και περιττά διακοσμητικά στοιχεία. Ξύλινοι πάγκοι, σιδερένια ή ξύλινα τραπέζια αρμονικά τοποθετημένα στο χώρο δημιουργούν φιλική ατμόσφαιρα. Η βιτρίνα χωράει τα πάντα. Φαγητά που φτιάχτηκαν μόλις πριν από λίγη ώρα, βρίσκουν τη θέση τους και περιμένουν την άμεση κατανάλωση. Οι πίτες είναι στην καθημερινή επιλογή ενώ τα πεντανόστιμα κρέατα από τις ντόπιες φάρμες μαγειρεύονται εξαιρετικά ακολουθώντας συνταγές αιώνων. Αρνί λεμονάτο, μοσχάρι κοκκινιστό, κατσίκι στο φούρνο, εξαιρετικά λαδερά με το χαρακτηριστικό ηπειρώτικο γαλοτύρι. «Η πιπερίτσα, λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα. Όλα τα φαγητά είναι της ημέρας και οι συνταγές επιλέγονται από το πλούσιο συνταγολόγιο της μαγειρικής της Ηπείρου. «Πιστεύω ότι όλοι μας αισθανόμαστε την ανάγκη επιστροφής στις ρίζες μας και ανάδειξης των θετικών στοιχείων της κουλτούρας μας», σημειώνει ο Θοδωρής, ενώ  δεν παραλείπει να αναφέρει την σημαντική θέση που κατέχουν τα λαχανικά εποχής στην κουζίνα του.





Μαγειρείο Πιπερίτσα, πλατεία Πάργης Ιωάννινα, Τηλ.: 26510 70609


Δεν υπάρχουν σχόλια: