Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Ημερίδα για την ανάδειξη της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ραδοβιζινών Αρτας


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ                                       Ημερομηνία 6-7-2016
Ζήνωνος 30, ΑΘΗΝΑ Αρ. πρωτ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Θέμα: Ημερίδα για την ανάδειξη της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής


Η Ομοσπονδία Συλλόγων Ραδοβιζινών Αρτας σε συνεργασία με την Αδελφότητα Δημαριτών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την προστασία του περιβάλλοντος περιοχής μας, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και την αναβάθμιση της αισθητικής των χωριών του Ραδοβιζίου

Διοργανώνει
την Τρίτη 9 Αυγούστου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Κατάστημα Διασέλου (παλιό Δημαρχείο)
εκδήλωση με θέμα την ανάδειξη της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής

Πρόθεσή μας είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες παρέμβασης τόσο στο επίπεδο των Κρατικών Φορέων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή (Δήμοι, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κ.λ.π.), όσο και σε ατομικό επίπεδο της για την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας των χωριών μας.
Είναι οφθαλμοφανές ότι η εικόνα των χωριών μας, παρόλο που βρίσκονται μέσα σε ένα απαράμιλλο φυσικό κάλλος, δεν είναι η καλύτερη. Κατασκευές που δεν συνάδουν με το περιβάλλον, επιβαρύνουν την αισθητική και εμφανίζουν μία αποκαρδιωτική εικόνα.
Θα πρέπει επί τέλους να πάρουμε αποφάσεις έτσι ώστε να αποκτήσουμε χωριά με ταυτότητα, αντίστοιχα αυτών που έχουν δημιουργηθεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας (Ζαγοροχώρια κ.λ.π.).
Δεν νοείται στις οποιασδήποτε κατασκευές της περιοχής μας (κτίρια, πλατείες, δημόσια έργα κ.λ.π.) να μην ενσωματώνονται παραδοσιακά υλικά όπως πέτρα και ξύλο κ.λ.π., παρά μόνο τσιμέντα.. τσιμέντα..τσιμέντα.
Η ανυπαρξία ενός πλαισίου κανόνων – είτε έστω άτυπων συμφωνημένων πρακτικών – με βάση τη λαϊκή πατροπαράδοτη αρχιτεκτονική, που ακολουθούσαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις έχει αλλοιώσει το ορεινό τοπίο του τόπου μας.
Τα χωριά μας γίνονται πόλος έλξης, όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους ξένους, όταν είναι καλαίσθητα, προσφέρουν ικανοποίηση στις ανθρώπινες αισθήσεις, αναδεικνύουν περισσότερο το «παλιό» σε σχέση με το «μοντέρνο». Κι αυτό συμβαίνει όταν η τοπική αρχιτεκτονική συνδυάζεται με το περιβάλλον, αναδεικνύει την παραδοσιακή τεχνική.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνει μια πρώτη παρουσίαση του θέματος, να εκφραστούν γνώμες και απόψεις από όλες τις πλευρές, να συμφωνηθούν κάποιες προτάσεις με βάση τη βούληση της πλειοψηφίας και να μπουν οι βάσεις για την δρομολόγηση των ενεργειών που θα συντείνουν στο άμεσο μέλλον στην εφαρμογή ενός είδους «τοπικού συμφώνου» για όλη την περιοχή μας.
Η ευθύνη και η οργάνωση της εκδήλωσης γίνεται με πρωτοβουλία και επιμέλεια της Αδελφότητας Δημαριτών.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Δημαριού
Κουρτέσας Γιώργος
Μανιώτης Γιώργος
6945872468
6944300281


romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: