Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016

Η Πράμαντα τίμησε τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα

pramanta mpekas


Χωρίς να διαθέτει τις γνώσεις και τα τεχνικά εφόδια ενός επιστήμονα μηχανικού, ο Πραμαντιώτης μάστορας Κώστας Μπέκας κατασκεύασε εν έτει 1866 ένα έργο που προκαλούσε τον θαυμασμό ντόπιων και περαστικών. Ήταν το γεφύρι της Πλάκας, ένα κόσμημα που κατέρρευσε τελικά 149 χρόνια αργότερα από τον πλημμυρισμένο Άραχθο.

Τη μνήμη του πρωτομάστορα και μαζί τους μάστορες που με την πέτρα έφτιαχναν κομψοτεχνήματα τίμησε ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων.
Η προτομή του Κώστα Μπέκα, κοσμεί πλέον την πλατεία στα ορεινά Πράμαντα, μετά τα αποκαλυπτήρια που έγιναν σε μία σεμνή και συμβολική τελετή.

Στην ημερίδα που προηγήθηκε η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο με όλους, πέρα από την ελπίδα να εκφράζουν πλέον και την βεβαιότητα ότι το έργο θα προχωρήσει χωρίς εμπόδια.





Μεταξύ των άλλων μίλησαν ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο αρχιτέκτονας και επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Γιώργος Σμύρης, ο καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Καλιαμπάκος, ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρος Παπαγιάννης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Στέφος, ο Κώστας Τασούλας και ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.

Το γλυπτό στην πλατεία των Πραμάντων φιλοτέχνησε ο Ηπειρώτης γλύπτης και Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρος Παπαγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: