Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Ημερίδα για τη γεωργική παραγωγή οργάνωσε ο Κηπευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας

a0f38974985401be1c3fb273e16c5aa7 L

Το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο εξέδωσε ο Κηπευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας:

«O Κηπευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας διοργάνωσε την Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016 στις 19.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας «Νίκος Κονεμένος» (πρώην «Όαση», ημερίδα με θέμα "Adapt 2 Change: Νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη γεωργία- Τεχνολογίες παραγωγής θερμοκηπιακών προϊόντων με μειωμένες εισροές".

Η Ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Life «Adapt2Change» (Προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους) το οποίο έχει στόχο την επίδειξη της ικανότητας προσαρμογής της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στην περιορισμένη παροχή υδατικών πόρων. Με δεδομένο πως η λειψυδρία και η ρύπανση των υδάτων είναι μια περιβαλλοντική απειλή που επηρεάζει μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, το «Adapt2Change» φιλοδοξεί να προωθήσει βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που να μπορεί να εφαρμοστούν από όλους τους αγρότες, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των καλλιεργειών υπό κάλυψη.
Στο έργο συμμετέχουν το ΤΕΙ Θεσσαλίας (επικεφαλής εταίρος), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΤΕΙ Πειραιά, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου, το KEK Ευρωπληροφόρηση Α.Ε. και η ICON Group Τεχνική ΕΠΕ.

Πρώτος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Γεωπόνος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας κος Αχιλλεας Λογοθέτης με θέμα της ομιλίας του «Οι πρόσφατες εξελίξεις και διαφαινόμενες τάσεις στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών». Ο κος Λογοθέτης μίλησε για τις εξελίξεις, τα προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης των θερμοκηπίων στην περιοχή της Πρέβεζας. Επισήμανε ιδιαίτερα πως η προσαρμογή των θερμοκηπιακών κατασκευών στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις είναι απαραίτητη αλλά για την ορθολογική ανάπτυξη των θερμοκηπίων στην Πρέβεζα πρέπει η Πολιτεία να διευκολύνει με κίνητρα την εμπλοκή νέων παραγωγών στον χώρο των καλλιεργειών υπό κάλυψη.
Κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα της διάλεξής του τις «Τεχνολογίες ρύθμισης του κλίματος των θερμοκηπίων - Η περίπτωση του κλειστού θερμοκηπίου. Ο κύριος Κίττας μίλησε για τις τεχνολογίες ρύθμισης του κλίματος του θερμοκηπίου που υπάρχουν σήμερα. Παρουσίασε αρχικά τις σύγχρονες τεχνολογίες και τεχνικές που έχουν ως στόχο τον ευφυή έλεγχο, την διαχείριση αειφορικών θερμοκηπίων και την εξοικονόμηση ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα έκανε σύντομη περιγραφή των συστημάτων κλιματισμού των σύγχρονων θερμοκηπίων καθώς και τεχνολογιών και τεχνικών μείωσης των εισροών ενέργειας και χημικών στο οικοσύστημα θερμοκήπιο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λειτουργία του πρότυπου πειραματικού θερμοκηπίου του έργου Adapt2Change με ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση της αβαθούς γεωθερμίας για εξοικονόμηση νερού και ενέργειας στο «ημίκλειστο» θερμοκήπιο. Και κατέληξε πως για την χώρα μα και ιδιαίτερα για την περιοχή της Πρέβεζας η ανάπτυξη των θερμοκηπίων αλλά και των διχτυοκηπίων πρέπει να αποτελέσει κεντρική πολιτική προτεραιότητα.

Σημειώνεται πως η ημερίδα είχε μεγάλη επιτυχία και την παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μεγάλος αριθμός γεωπόνων, παραγωγών και ιδιωτών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: