Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Τρέχοντας 80 χλμ. στα μονοπάτια του Ζαγορίου

ZAGORI

Στην καρδιά του καλοκαιριού, στα τέλη Ιουλίου, την εποχή που η θάλασσα έχει τον πρώτο λόγο, ένα κύμα ανθρώπων που λατρεύουν το βουνό και την άθληση κατακλύζουν το Ζαγόρι. Για να τρέξουν. Και αυτή δεν είναι μία ακόμη διαδρομή. Αυτός δεν είναι ένας ακόμη αγώνας. Ογδόντα χιλιόμετρα στα πανέμορφα μονοπάτια του Ζαγορίου, στις πλαγιές της Τύμφης. Μήνες προετοιμασίας, δεκάδες ώρες προπόνησης, ανάλυση τεχνικών. Η εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι αυτή από το Τσεπέλοβο.

2016-08-19-1471607098-8424574-ZMR2016M2P_Imaging3155.jpg


Είναι περασμένες 10 το βράδυ και οι αθλητές των 80 χλμ. ακόμη τερματίζουν. 

Στην πλαγιά πάνω από το χωριό το φωτάκι που ο κάθε δρομέας έχει εφαρμόσει στο μέτωπό του σχηματίζει μία συνεχόμενη φωτιζόμενη γραμμή. Κινούμενη. Ζωντανή και δυναμική κατευθύνεται στο χώρο τερματισμού. Δεν χρειάζεται κανείς να μιλήσει για το ελπιδοφόρο μήνυμα του αγώνα. Αυτό είναι παραπάνω από εμφανές.

2016-08-19-1471607172-2689730-ZMR2016M2P_Imaging225.jpg

Ξεκίνησαν στις 5 παρά τέταρτο το πρωί, αλλά δεν το βάζουν κάτω.
Σημασία έχει η συμμετοχή. Σε άλλα σημεία περπατώντας σε άλλα τρέχοντας, σε άλλα στηριζόμενοι στα buttons, έχουν ένα και μόνο στόχο. Να τερματίσουν.
«Αλλάζουν πολλά στη διάρκεια της διαδρομής. Ξεχνάς τον πόνο, τη σωματική κούραση, τα προβλήματα. Βλέπεις μόνο μπροστά. Κάθε ανηφόρα σου θυμίζει την εύκολη κατηφόρα που ακολουθεί. Κάθε ανάσα σε φέρνει και πιο κοντά στην στιγμή που θα πετυχαίνεις το στόχο. Τα πανέμορφα τοπία του Ζαγορίου, το χειροκρότημα των κατοίκων του κάθε χωριού, σου δίνει δύναμη για να φτάσεις στο επόμενο.»
Ο Μανώλης, είναι γιατρός, έχει μόλις κλείσει τα 30 και πήρε για πρώτη φορά μέρος στον αγώνα των 80 χλμ. ορεινού τρεξίματος. Δεν μπορεί να κρύψει την χαρά του. «Πριν από μερικά χρόνια δεν πίστευα ποτέ ότι θα τα καταφέρω. Κι όμως, η συστηματική προετοιμασία και οι κατάλληλες οδηγίες με έκαναν να φτάσω στο στόχο μου.»

2016-08-19-1471607286-52286-ZMR2016M2P_Imaging06285.jpg

Είναι η πρώτη φορά που παρακολούθησα του αγώνες και δεν φανταζόμουν ποτέ τη δυναμική και τον παλμό που μπορεί να έχει ένας τέτοιος αγώνας. Επίσης είναι καταπληκτική η στήριξη του αγώνα από τους κατοίκους. Όλοι μιλούν για τον αγώνα, εύχονται την επιτυχία του, παρέχουν τη στήριξη που μπορούν στο μέτρο που τους είναι δυνατόν. Εμπνευστής και διοργανωτής του αγώνα ο Βασίλης Τζουμάκας. Η ψυχή του αγώνα. Τον συνάντησα το μεσημέρι του αγώνα, στο 76ο χλμ. της διαδρομής, στην πλατεία του Καπέσοβου, εκεί όπου η ευγενική κυρία Άννα από τη «Στέρνα», σε συνεργασία με τη διοργάνωση παρείχε τα απαραίτητα στους αθλητές για να συνεχίσουν τη διαδρομής τους. Σε λίγα λεπτά θα έφτανε εκεί ο πρώτος αθλητής των 80 χλμ., ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος. «Μέχρι στιγμής όλα πηγαίνουν καλά. Αναμένουμε τους τερματισμούς ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε με τη χαρά που δίνει ο αθλητισμός.» Πέρασαν μόλις λίγα λεπτά και ο Δημήτρης εμφανίστηκε να ανεβαίνει το ανηφορικό μονοπάτι που περνάει από το κέντρο του χωριού. Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του, η φυσική του κατάσταση δεν έδειχνε έναν άνθρωπο που έχει τρέξει 76 χλμ. Έκανε μία μικρή στάση. Ήπιε νερό, έφαγε δροσερό καρπούζι και δύο τρείς ρώγες σταφύλι και συνέχισε. Ο κόσμος που είχε μαζευτεί στην πλατεία χειροκροτούσε, τον ενδυνάμωνε. Έφυγε για τα επόμενα 4 χλμ. ώστε να ολοκληρώσει τη διαδρομή. Σταδιακά άρχισαν να φτάνουν και άλλοι δρομείς. Ο καθένας με το δικό του στυλ, το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να συνεχίσει. Έλεγαν μόνο «ευχαριστώ» στις ευχές για καλό τερματισμό. Άλλοι δεν απαντούσαν καθόλου. Μάλλον δεν άκουγαν καν. Είχαν θέσει το στόχο τους και τίποτα δεν το σταματούσε. Τίποτα δεν επέτρεπαν να τους επηρεάσει.

2016-08-19-1471607595-5276350-ZMR2016M2P_Imaging00315.jpg

Οι αθλητές ολοκληρώνουν σιγά - σιγά την προσπάθειά τους.
Φτάνει 10 το βράδυ και στον χώρο τερματισμού στήνεται μία μεγάλη γιορτή. Μουσική, χορός, τραγούδια. Οι αθλητές που τερματίζουν πέφτουν στις αγκαλιές των δικών του ανθρώπων. Είναι στιγμές μοναδικές. Άνθρωποι που ταξίδεψαν από την άλλη άκρη της γης έχουν να πουν μόνο καλά λόγια για τον αγώνα. Η Linda Doke, ταξίδεψε από τη Ν. Αφρική. Έχει συμμετάσχει σε πολλούς αντίστοιχους αγώνες σε όλο τον κόσμο. Μιλάει για το Zagori Race με τα καλύτερα λόγια. «Έχω να πω ότι αυτός ο αγώνας συγκρίνεται με τους καλύτερους αγώνες που έχω τρέξει στον κόσμο. Έχετε καταπληκτικά βουνά και η διαδρομή εξωπραγματική. Ζήστε τα βουνά σας. Απολαύστε τη φύση. Μην μένετε αδρανείς». Παρόλο που όλα εξελίσσονται ομαλά ο Βασίλης Τζουμάκας παραμένει σε ένταση. «Θέλω να τερματίσει και ο τελευταίος ασφαλής. Μου δείχνει την ανθρώπονη αλυσίδα που σχηματίζουν τα φωτάκια του κάθε αθλητή στην πλαγιά και επιβεβαιώνω ότι κάτι πολύ δυνατό συμβαίνει εκεί στις πλαγιές της Τύμφης. Κάτι που αναδεικνύει τη δύναμη της θέλησης, την ισχύ του ανθρώπινου μυαλού.


2016-08-19-1471607884-7358383-ZMR2016M2P_Imaging3134.jpg


Αργά τη νύχτα τερμάτισαν ασφαλείς και οι τελευταίοι δρομείς.

Την επόμενη ημέρα συνάντησα πάλι τον Βασίλη. Διαφορετικός, πιο χαλαρός. «Η αίσθηση γιορτής που κυρίευσε την περιοχή του Ζαγορίου, το τριήμερο των αγώνων, αποτελεί την καλύτερη ανταμοιβή και το ισχυρότερο εφαλτήριο για να συνεχίσουμε με το ίδιο πείσμα και ακόμη μεγαλύτερη αγάπη την προσπάθεια μας. Ξεκινάμε ήδη τον σχεδιασμό του επόμενου αγώνα.»

Ένα κύμα αθλητών και επισκεπτών
Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά, πάνω από 2000 αθλητές και λάτρεις του ορεινού τρεξίματος από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν στους αγώνες των 80, 42, 21 και 10km., απολαμβάνοντας τα μοναδικής ομορφιάς αγωνιστικά μονοπάτια της Τύμφης και του Ζαγορίου.

Αθλητές με προβλήματα όρασης
Με θριαμβευτή τη δύναμη της θέλησης και για πρώτη φορά σε αγώνες βουνού, έλαβαν μέρος αθλητές με προβλήματα όρασης δίνοντας έτσι το δικό τους ηχηρό μήνυμα. Ειδικότερα, συμμετείχαν 18 αθλητές, (4 γυναίκες και 14 άνδρες) από το Ισραήλ λαμβάνοντας μέρος, οι 4 στα 21 χλμ. και οι υπόλοιποι 14 στα 10 χλμ. Οι αθλητές, μαζί με τους συνοδούς τους, έζησαν μία μοναδική εμπειρία και απέδειξαν περίτρανα ότι μέσα από τη σωστή αντιμετώπιση, τα προβλήματα αναπηρίας δεν αποτελούν εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, η διοργάνωση αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια και εξέφρασε τη διάθεση να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση και σε μελλοντικούς αγώνες.

2016-08-19-1471608087-1618245-ZMR2016M2P_Imaging11689.jpg

Η 6η χρονιά του The North Face Zagori Mountain Running έκρυβε πολλές εκπλήξεις.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ σε όλες σχεδόν τις διαδρομές. 

Το σφύριγμα για την έναρξη της γιορτής δόθηκε πολύ νωρίς το πρωί του Σαββάτου 23 Ιουλίου. Στις 04:45, οι αθλητές που συμμετείχαν στον ΤeRA 80km βρέθηκαν στην γραμμή της εκκίνησης στο Τσεπέλοβο. Εκατοντάδες δρομείς επέλεξαν να τρέξουν την πιο δύσκολη και απαιτητική διαδρομή της διοργάνωσης, με τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο να τερματίζει πρώτος με την εξαιρετική επίδοση 9:24:22, καταρρίπτοντας το ρεκόρ αγώνα που ο ίδιος κατείχε! Στις γυναίκες, πρώτη έκοψε το νήμα η Katarzina Cekoska με χρόνο 11:49:06, η οποία έκανε έναν πολύ δυνατό αγώνα, καταφέρνοντας να σπάσει το ρεκόρ διαδρομής που κατείχε η Μάρα Καλογήρου από το 2014.


Ταξιδιωτικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: