Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Η Παναγία στην ακριτκή Ήπειρο... Πριν 1300 χρόνια, ο Κωνσταντίνος ο Δ' ο Πωγωνάτος, ίδρυσε μία μονή στον τόπο καταγωγής του, αφιερωμένη στην Παναγία, κι επειδή έβαλε να τη σκεπάσουν με μεγάλες μολυβένιες πλάκες, την είπαμε Μολυβδοσκέπαστη.


Εψές το μεσημέρι, είπα να κάμω μία βόλτα προς τα βόρια. Η θερμοκρασία έχει κατέβει αρκετά αυτές τις μέρες και ο ουρανός στάζει φθινόπωρο. Η μυρουδιά της βρεγμένης γης μοιάζει με βάλσαμο, μετά από τους πυρομένους μήνες του καλοκαιριού. Σκαρφάλωσα τις πλαγιές του Γράμμου και του Σμόλικα, πέρασα την Κόνιτσα και το Καλπάκι κι έφθασα στο σημείο που συναντώνται ο Αώος με το Σαραντάπορο. Στάθηκα για λίγο δίπλα σε ένα αφημένο φυλάκιο και απήλαυσα τη ροή του ποταμού.



Τετρακόσια μέτρα από τα αλβανικά σύνορα, εκεί που τελειώνει σύμφωνα με το χάρτη η Ελλάδα, αντάμωσα με την Παναγιά. Πριν 1300 χρόνια, ο Κωνσταντίνος ο Δ' ο Πωγωνάτος ίδρυσε εδώ μία μονή, αφιερωμένη στην Παναγία. Κι επειδή έβαλε να τη σκεπάσουν με μεγάλες μολυβένιες πλάκες, την είπαμε Μολυβδοσκέπαστη.


Η μονή μοιάζει με μικρή πέτρινη καστροπολιτεία. Υψηλά τείχη αγκαλιάζουν τις εσωτερικές αυλές της, ενώ τριγύρω κελαρίζουν τα νερά και οργιάζει η φύση στις πλαγιές του όρους Μερόπη. Παρά το όνομά της, μολύβι δεν θα βρεις απάνου της, καθώς το έλιωσαν επί τουρκοκρατίας και το κάμανε βόλια.


Ένας ευγενέστατος νεαρός μοναχός, με καλωσόρισε και μου έπιασε την κουβέντα. Μου είπε ότι το μοναστήρι δέχθηκε κατά την υπερχιλιετή ζωή του, πολλές επιθέσεις και καταστροφές. Η τελευταία εξ αυτών ήταν από τους γερμανούς, που έβαλαν φωτιά και κατέκαψαν τα κελιά των μοναχών. Σήμερα ζουν εδώ, τρεις καλογέροι και τρεις δόκιμοι. Αρκετοί, αν αναλογιστείς πως για κάμποσα χρόνια ήταν εγκαταλελειμένη η μονή.



Μπορεί και να'ναι το παλαιότερο μοναστήρι επί ελληνικού εδάφους, είπε κάπως περήφανα ο μοναχός. Και μου έδειξε τις σκαλωσιές και τις εργασίες αποκατάστασης των υπέροχων, αλλά ξεθωριασμένων από την πολυκαιρία, εικόνων στους τοίχους. Με κέρασε και ωραιότατο λουκουμάκι και πριν τον αποχαιρετήσω, τον ερώτησα "Και πόσο απέχει απ'εδώ η Αλβανία;". Με κοίταξε κάπως πειραγμένος και μου απήντησε "η Βόρεια Ήπειρος είναι μόλις 400 μέτρα πέρα στην πλαγιά".





Φεύγοντας συνερπαμένος από ετούτο το θαυμάσιο μέρος, αναλογίστηκα πόσο βαριά είναι η ιστορία στις εσχατιές ετούτου του τόπου. 

Δείτε τα video




Δεν υπάρχουν σχόλια: