Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Αλβανία. Η Κολομβία των Βαλκανίων

Η Κολομβία των Βαλκανίων

Η Αλβανία κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων καλλιεργητών μαριχουάνας στον κόσμο για την περίοδο 2009-2014, μαζί με την Κολομβία, την Τζαμάικα, την Ολλανδία και την Παραγουάη.


Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ σχετικά με την καλλιέργεια και τη διακίνηση ναρκωτικών, τα έσοδα από τη διακίνηση είναι ένα μεγάλο οικονομικό κίνητρο για τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, οι οποίες, μόνο μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού, εξασφαλίζουν ποσά που αγγίζουν τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.


Η έκθεση αναφέρεται στα δεδομένα του 2014 ως τα τελευταία επίσημα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Αλβανία εκείνη τη χρονιά παρήχθησαν 540 τόνοι χασίς, ενώ οι Αρχές εντόπισαν 551.414 χασισόδεντρα.


Σύμφωνα με την έκθεση, η καλλιέργεια και η διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν το 2,6% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Αλβανίας, το υψηλότερο σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία, που είναι και οι κύριες αγορές της κατανάλωσης των ναρκωτικών στην Ευρώπη.


Η Μητρόπολη της κάνναβης





Τον «παράδεισο» της χασισοκαλλιέργειας και της διακίνησης ναρκωτικών αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το χωριό Λαζαράτι του Αργυροκάστρου στην Αλβανία. Σύμφωνα με τις Αρχές, το συγκεκριμένο μέρος είναι ένα πραγματικό «κράτος εν κράτει» στη γειτονική μας χώρα, αφού η αποκλειστική βιοποριστική ενασχόληση των κατοίκων του είναι η καλλιέργεια και εμπορία ινδικής κάνναβης.

Την ίδια ώρα είναι γεγονός ότι η αλβανική αστυνομία αδυνατεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Αν και κατά καιρούς έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες, όπως η διακοπή της υδροδότησης προκειμένου να μην ποτίζονται οι χασισοφυτείες, εντούτοις μέχρι στιγμής φαίνεται πως δεν έχουν αποδώσει.

Το Λαζαράτι αποτελεί προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία εδώ και οκτώ χρόνια, πριν χάσει τις εκλογές, τον Ιούνιο, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οι Δημοκράτες είχαν υποσχεθεί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της Αλβανίας με την κάνναβη, αλλά η αστυνομία απέφευγε να επιτεθεί στο Λαζαράτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: