Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Στην ετήσια έκθεση της Γενικής Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, περιστατικό παράνοµης υλοτοµίας αιωνόβιων δέντρων στο Δήμο Πάργας

31f4f5903e35b83f566a32c64f52dee8 L

H Γενική Επιθεωρήτρια ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, κα Μαρία Παπασπύρου, υπέβαλε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξιο Τσίπρα και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, την προβλεπόµενη από τον ιδρυτικό του νόµο του θεσµού (ν.3074/02) ετήσια έκθεση για το έτος 2015 (δείτε ΕΔΩ) καθώς και την ετήσια έκθεση απολογισµού του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, στο οποίο παρουσιάζεται η δραστηριότητα των Σωµάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου κατά το 2015.

Στην έτήσια έκθεση ΓΕ∆∆ περιλαµβάνονται, η συνολική ετήσια δραστηριότητά του µε στόχο την καταπολέµηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στο δηµόσιο τοµέα, χαρακτηριστικές υποθέσεις που διερεύνησε, νοµοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε, οι σχετικές µε την πειθαρχική του δικαιοδοσία ενέργειες και τα αποτελέσµατα του ελέγχου περιουσιακής κατάστασης δηµοσίων υπαλλήλων.


Στην έκθεση περιλαμβάνεται και η παρακάτω υπόθεση:
∆17. Παράνοµη υλοτοµία αιωνόβιων δέντρων
Σε καταγγελία για δηµοτικό έργο Πάργας ο ΓΕ∆∆ απέστειλε έγγραφο προς την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση Ηπείρου – ∆υτικής Μακεδονίας, σχετικά µε πραγµατοποίηση έργου υλοτοµίας αιωνόβιων δέντρων από το ∆ήµο Πάργας, χωρίς να τηρηθούν οι απαιτούµενες διαδικασίες. Συγκεκριµένα, ζητήθηκε από την ∆ιεύθυνση ∆ιοίκησης Ν. Πρέβεζας/Τµήµα ∆ιοικητικό – Οικονοµικό, όπως ελέγξει τη νοµιµότητα της διαδικασίας κατασκευής δηµοτικού χώρου στάθµευσης σύµφωνα µε τις κείµενες διατάξεις και συγκεκριµένα την λήψη απόφασης ∆Σ, την απόφαση ανάθεσης της σχετικής εργασίας στον ανάδοχο (από 10-03-2015 Τεχνική Έκθεση του ∆ήµου) µε αντάλλαγµα τα προϊόντα κοπής (ξυλεία) και να αναζητήσει τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των εµπλεκοµένων αιρετών προσώπων του ∆ήµου Πάργας. 
Επίσης, ζητήθηκε να αποσαφηνιστεί ποιος είναι ο ακριβής αριθµός των ελαιοδένδρων που έχουν υλοτοµηθεί, καθώς η από 4-5-2015 καταγγελία που υποβλήθηκε στον ΓΕ∆∆, κάνει λόγο για κοπή 120 δηµοτικών δέντρων, το υπ’ αριθ. πρωτ. 7304/8-6-2015 έγγραφο του ∆ήµου Πάργας αναφέρει την εκρίζωση 15 περίπου ελαιοδένδρων και κλάδεµα επιπλέον 40 και τέλος η Τεχνική Έκθεση του ∆ήµου αναφέρει «κοπή, φόρτωση και µεταφορά εβδοµήντα (70) ελαιοδένδρων» και κλάδεµα 20 ελαιοδένδρων. Τέλος, ζητήθηκε από τη ∆ιεύθυνση ∆ασών Ν. Πρεβέζης να γνωστοποιήσει το σχετικό νοµικό πλαίσιο για την προστασία των εν λόγω αιωνόβιων ελαιοδένδρων. 
Αποτέλεσµα των ως άνω ήταν να ζητηθεί πλήρης φάκελος στοιχείων από την Αποκεντρωµένη ∆ιοίκηση και να προχωρήσει ο πειθαρχικός έλεγχος του αρµόδιου Αντιδηµάρχου για τη µη τήρηση της διαδικασίας υποβολής της απόφασης ανάθεσης στον Ανάδοχο».
Παράλληλα μέσα στο 2015 πραγματοποιήθηκε έλεγχος νοµιµότητας της λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πλησίον των πηγών «Πριάλας» καθώς και η λήψη µέτρων αποτελεσµατικής προστασίας των πηγών αυτών από το ∆ήµο Ζηρού Ν. Πρέβεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: