Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Κομμένο: 73 χρόνια… Η μνήμη καίει άσβεστη Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης και τιμής



Μ’ ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα τιμούν και φέτος την ιερή μνήμη των 317 θυμάτων της γερμανικής ναζιστικής θηριωδίας ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου, ο δήμος Νικολάου Σκουφά και η τοπική κοινότητα Κομμένου. Αναμένεται στη διάρκεια των εκδηλώσεων να υπογραμμιστεί με έμφαση πως η σφαγή του Κομμένου αποτελεί το πιο ειδεχθές έγκλημα πολέμου που διέπραξε ο τακτικός γερμανικός στρατός εναντίον αμάχων και ανυπεράσπιστων πολιτών. Τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943 οι στρατιώτες της γερμανικής Βέρμαχτ έπνιξαν στο αίμα και μετέτρεψαν σε στάχτη το Κομμένο, δολοφονώντας κυριολεκτικά 317 αθώους και ανυπεράσπιστους κατοίκους, μεταξύ των οποίων 36 βρέφη και νήπια ηλικίας τεσσάρων μηνών έως πέντε χρονών.
Με κεντρικό σύνθημα και φέτος «δεν τους ξεχνάμε» και με αίτημα να καταβληθούν στην Ελλάδα οι οφειλές του γερμανικού κράτους και να αποδοθεί δικαιοσύνη στους μαρτυρικούς τόπους, οι διοργανωτές των εκδηλώσεων καλούν τους φίλους του Κομμένου και της ιστορίας του να πλαισιώσουν και πάλι τις εκδηλώσεις πολιτισμού και να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη τού πιο αιματηρού και πιο απάνθρωπου ολοκαυτώματος.


Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Τρίτη 9 Αυγούστου το βράδυ με τη μεγάλη συναυλία του Μανώλη Μητσιά. Ο γνωστός καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει έργα από την πλούσια δισκογραφική του παραγωγή και θα ταξιδέψει το κοινό με τους στίχους του Σεφέρη, Λόρκα, Γκάτσου, Άλκη Αλκαίου κλπ. και τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή, Δήμου Μούτση, Θάνου Μικρούτσικου και άλλων σπουδαίων συνθετών.



Την Τετάρτη 10 Αυγούστου η Σοφία Παπάζογλου και η Στέλλα Βαλάση θα προσφέρουν ένα καθαρά λαϊκό πρόγραμμα. Η εκφραστική φωνή της Σοφίας Παπάζογλου θα ξυπνήσει μνήμες με τραγούδια όπως «Γεννήθηκα για να πονώ», «Πήρα τη στράτα κι έρχομαι», «Γλυκέ μου τύραννε» κλπ.
Πρέπει να σημειωθεί πως η Σοφία Παπάζογλου συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, Νίκο Μαμαγκάκη, Μανώλη Ρασούλη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ορφέα Περίδη, Παντελή Θαλασσινό, Χρήστο Νικολόπουλο, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Χρήστο Λεοντή και Διονύση Σαββόπουλο.
Τραγούδησε με καλλιτέχνες όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανώλης Μητσιάς, Κώστας Μακεδόνας, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρης Μπάσης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Νταλάρας και συνεργάστηκε με τα συγκροτήματα «Δυνάμεις του Αιγαίου», «Εστουδιαντίνα», "Mακρινά ξαδέλφια", «Smyrna trio», και το αμερικανικό συγκρότημα «BRAVE OLD WORLD».


Την Πέμπτη 11 Αυγούστου οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με παραδοσιακή δημοτική βραδιά. Ο κορυφαίος Ηπειρώτης καλλιτέχνης Νίκος Φιλιππίδης στο κλαρίνο έχοντας δίπλα του τον, επίσης Ηπειρώτη, τραγουδιστή Κώστα Τζίμα θα δημιουργήσει μιαν αυθεντική ελληνική ατμόσφαιρα, με ήχους που έρχονται από τη μακρινή και βαθιά παράδοσή μας.


Το Σάββατο 13 Αυγούστου είναι αφιερωμένο στα παιδιά. Το λαϊκό θέατρο σκιών «Ηπειρώτης» θα διασκεδάσει τους μικρούς φίλους του με τις γνωστές ιστορίες του Καραγκιόζη.
Στη διάρκεια των εκδηλώσεων ο Μορφωτικός Σύλλογος Κομμένου θα φροντίσει για την προβολή της ιστορία του Κομμένου και της σφαγής του. Το πρόγραμμα θα κλείσει με το μνημόσυνο που θα τελεστεί όπως κάθε χρόνο το πρωί της 16ης Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του Κομμένου και η είσοδος θα είναι για όλες ελεύθερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: