Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Ταξίδι στην Κίμωλο

Ανακαλύψτε τα top 30 ελληνικά νησιά




Δείτε τα video








Αίσθηση απόλυτης ηρεμίας, μια ανάσα μακριά από την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα των Κυκλάδων! Η Κίμωλος, σάς καλωσορίζει σε ένα ήρεμο και φιλόξενο καταφύγιο και σίγουρα θα κερδίσει ένα κομμάτι από την καρδιά σας!
Eδώ όλα φαίνεται να τυλίγονται από ένα απαλό πέπλο γαλήνης, που σε χαλαρώνει από το πρώτο κιόλας λεπτό που θα φτάσεις στο λιμάνι, την Ψάθη.
Ξεκινώντας την περιήγηση στο νησί ο δρόμος σας οδηγεί στη χώρα του, το γραφικό Χωριό. Υποδέχεται τους επισκέπτες του απλωμένο σε ένα ύψωμα, με τα κατάλευκα σπίτια και τις εντυπωσιακές εκκλησίες του να διατηρούν τη γνήσια αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική.
Στο χωριό χτυπά η καρδιά του νησιού, εκεί θα πιείτε τον καφέ σας το πρωί, θα κάνετε βόλτες στα φρεσκοασβεστωμένα καλντερίμια του και θα αφεθείτε στη γαλήνη του κυκλαδίτικου τοπίου με τα πανέμορφα ολόλευκα σπίτια και τις γεμάτες λουλούδια αυλές.









Πυρήνας του χωριού, το μεσαιωνικό κάστρο, ένας οχυρωμένος οικισμός με ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Αποτελείται από τους οικισμούς του Mέσα Kάστρου και του Έξω Kάστρου, που συγκοινωνούν με τις πορτάρες (περάσματα). Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών ενώνονται δημιουργώντας οχυρωματικό περίβολο.
Αυτό που θα σας εκπλήξει στη βόλτα σας στο Χωριό είναι ο αριθμός των εκκλησιών του, που φαίνονται να ξεφυτρώνουν σε κάθε του γωνιά. Οι περισσότερες είναι κλειστές, αλλά αξίζει να δείτε έστω και εξωτερικά την Παναγία του Κονόμου, τον Χρυσόστομο του 17ου αιώνα, αλλά και τον Παντοκράτορα.
Η παράδοση του νησιού διατηρείται ζωντανή στο Λαογραφικό-Ναυτικό Μουσείο του Μανόλη Χριστουλάκη. Στεγάζεται σε αποκατεστημένη οικία του μεσαιωνικού κάστρου και περιλαμβάνει τη συλλογή του γιατρού Mανόλη Xριστουλάκη, καθώς και προσφορές Kιμωλιατών. Θα δείτε πλεκτά, κεντήματα και υφαντά της Kιμώλου, γεωργικά εργαλεία, είδη υφαντικής, οικιακά σκεύη και πολλά ακόμα αντικείμενα.

3

Στη νότια έξοδο του χωριού, επισκεφθείτε το γραφικό ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα «σύρματα» (σπηλιές πελεκημένες στο μαλακό βράχο, όπου φυλάσσονται οι βάρκες), ενώ στις περιοχές Ελληνικά - Μαυροσπήλια θα δώσετε ραντεβού με την ιστορία, αφού εκεί βρίσκεται βυθισμένη στα ρηχά η αρχαία πόλη του νησιού, ενώ στην παραλία θα δείτε πολλούς αρχαίους τάφους από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.
Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος «Σκλάβος», υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, που οι κάτοικοι το ονομάζουν «Σκιάδι». Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα.
Το «Σκιάδι» οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου. Για να πάτε εκεί καλό είναι να έχετε μαζί σας νερό, καπέλο και αντηλιακό και να φοράτε μακρύ παντελόνι και παπούτσια κατάλληλα για πεζοπορία.

4

Μην φύγετε από το νησί αν δεν δοκιμάσετε την λαδένια, την ντόπια πίτσα με ντομάτα και κρεμμύδι, αλλά και την τυρένια, ένα είδος τυρόπιτας με πεντανόστιμο ζυμάρι. Θα τα βρείτε σε όλους τους φούρνους του χωριού, αλλά και όλα τα εστιατόρια στα ορεκτικά.
Οι παραλίες του νησιού είναι ακόμα ένα σημείο που δεν πρέπει να χάσετε. Το νησί σας προσφέρει τις καλύτερες επιλογές με οργανωμένες ή πιο απομονωμένες παραλίες. Στα Πράσα η ολόλευκη χοντρή άμμος και τα τυρκουάζ νερά θα σας μαγέψουν, ενώ μέσα στο μήνα η παραλία θα αποκτήσει άλλο χρώμα με το beach bar και τις ομπρέλες και ξαπλώστρες, που θα τοποθετηθούν εκεί.
Στη Μπονάτσα υπάρχει οργανωμένη παραλία, αλλά και αρκετός χώρος για να ανοίξετε τη δική σας ομπρέλα.
Μην παραλείψετε μια βόλτα στον οικισμό Καρράς για βουτιές από τα βράχια. Μπορεί η κατάβαση με το αυτοκίνητο στους στενούς δρόμους να σας φανεί λίγο δύσκολη, το πανέμορφο τοπίο όμως θα σας αποζημιώσει.
Για όσους θέλουν περισσότερη ησυχία υπάρχει η παραλία Μοναστήρια. Θα χρειαστείτε αυτοκίνητο και ιδανικά 4Χ4 κυρίως για την επιστροφή. Τα Μοναστήρια τα πιάνει ο βοριάς, αλλά τότε μπορείτε να περάσετε με τα πόδια στο απάνεμο Σούφι. Να έχετε μαζί σας νερό και φαγητό. Τέλος, τα Μαυροσπήλια θα σας μείνουν αξέχαστα για το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

1

Δεν υπάρχουν σχόλια: