Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Ενας 18χρονος Γερμανο-ιρανός σκόρπισε τον τρόμο στο Μόναχο και ύστερα αυτοκτόνησε




Μόλις 18 ετών ήταν ο άνθρωπος που σκόρπισε τον τρόμο στο Μόναχο το απόγευμα της Παρασκευής. Σε ώρα αιχμής, λίγο πριν τις 6, άνοιξε πυρ μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στη συνοικία Μόοζαχ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα και να τραυματιστούν 16, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, ύστερα από μία εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε όλη τη βαυαρική πρωτεύουσα και ανθρωποκυνηγητό σε θολό τοπίο, εντοπίστηκε η σορός του 1 χιλιόμετρο μακριά από το εμπορικό κέντρο Ολύμπια (Olympia-Einkaufszentrum). Οπως διαβεβαίωσαν οι Αρχές, ο δράστης αυτοκτόνησε με όπλο.

Πρόκειται για 18χρονο Γερμανο-ιρανό ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε μόνος, αντίθετα με τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει το βράδυ της Παρασκευής, που έκαναν λόγο για τρεις δράστες σε τρία διαφορετικά σημεία. Οπως διασαφηνίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι αναφορές για τρεις δράστες βασίστηκαν σε δηλώσεις μάρτυρα που είδε δύο άνδρες να φεύγουν από την περιοχή με αυτοκίνητο σε αυξημένη ταχύτητα. Εκπρόσωπος της Αστυνομίας δήλωσε ότι 18χρονος ζούσε για πάνω από δύο χρόνια στο Μόναχο και ότι ο ίδιος δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κίνητρα του δράστη παρέμεναν άγνωστα.

Ολα τα μέσα μαζικής μεταφοράς επανατέθηκαν σε λειτουργία το Σάββατο, ενώ επανήλθε η κυκλοφορία στους δρόμους της πόλης. Εν μέσω κινητοποίησεων των αστυνομικών δυνάμεων για τον εντοπισμό των δραστών, το βράδυ της Παρασκευής, είχαν αναπτυχθεί περίπου 2.300 άνδρες των αστυνομικών δυνάμεων στην περιφέρεια του εμπορικού κέντρου και σε διάφορα σημεία της πόλης. Ολο το κέντρο είχε αποκλειστεί, ενώ είχε διακοπεί η λειτουργία όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς στην πόλη και είχε εκκενωθεί πλήρως ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου. Ζήτησαν, μάλιστα, από τους χρήστες του Διαδικτύου να παραδώσουν στις Αρχές οποιοδήποτε οπτικοακουστικό υλικό έχουν για να διευκολύνουν των εντοπισμό των δραστών



















Ο διοικητής της Αστυνομίας, Χουμπέρτους Αντρα, σε συνέντευξη Τύπου τα 
ξημερώματα του Σαββάτου
Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση και να μην τεθούν σε κίνδυνο ζωές περαστικών, οι αστυνομικοί ζητούσαν επιμόνως από τους κατοίκους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους. Με αναρτήσεις στα social media οι Αρχές ζητούσαν να μην κυκλοφορεί ο κόσμος και όποιος βρίσκεται μακριά από το σπίτι του να μπει σε ξενοδοχεία ή καταστήματα που είναι ανοιχτά ώστε να μην βρίσκονται στους δρόμους, καθώς αναζητούσαν τους δράστες. Οπως ανακοινώθηκε, ανακλήθηκαν οι άδειες των γιατρών ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τις ανάγκες περίθαλψης των τραυματισμένων. Κάτοικοι της περιοχής έσπευσαν να προσφέρουν προσωρινή στέγη σε οποίον βρισκόταν μακριά από το σπίτι του, με αναρτήσεις στο Twitter ( #offentür).

Τα κίνητρα του δράστη παρέμεναν άγνωστα, ωστόσο το σενάριο που ήθελε ακροδεξιά κυκλώματα πίσω από το χτύπημα είναι μάλλον απίθανα, δεδομένης της ταυτότητας του δράστη. Πάντως, πληροφορίες που μετέδιδαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης το βράδυ ανέφεραν ότι την ώρα της επίθεσης στο εμπορικό κέντρο ο δράστης εκτόξευε βωμολοχίες κατά ξένων, γεγονός που υποδήλωνε ότι ίσως πρόκειται για άνδρα με ακροδεξιές πεποιθήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με βίντεο -αδιευκρίνιστης πηγής- που κυκλοφορούσε στα social media, δράστης στην ταράτσα κτιρίου χώρου στάθμευσης φέρεται να φώναζε «είμαι Γερμανός». Παρόμοιες πληροφορίες μετέδιδαν και ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφέροντας επίσης ότι ανάμεσα στις βωμολοχίες του δράστη υπήρξαν και υβριστικές αναφορές κατά των Τούρκων.
Τις εικασίες αυτές ενίσχυαν επισημάνσεις ότι τη μέρα που σημειώθηκε το περιστατικό στο Μόναχο, Παρασκευή, ήταν η πέμπτη «μαύρη» επέτειος της αιματηρής επίθεσης που πραγματοποίησε ο ακροδεξιός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ σκοτώνοντας 77 άτομα, το 2011.




🆘‼️ Raw footage: Residents speak with the attacker in German. He says he was born in Germany. But probably Islamist.
Συνεργάτες της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ συγκεντρώθηκαν εκτάκτως στην καγκελαρία, ώστε να παρακολουθήσουν από εκεί τις εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κυρία Μέρκελ δεν βρισκόταν στην καγκελαρία. Ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ επέστρεψε εσπευσμένα στη Γερμανία από τις διακοπές του στη Νέα Υόρκη.
Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, δήλωσε σοκαρισμένος. «Η δολοφονική επίθεση στο Μόναχο με συγκλονίζει βαθύτατα. Η σκέψη μου βρίσκεται σε όλα τα θύματα και σε όλους όσοι είτε πενθούν, είτε φοβούνται για ένα αγαπημένο πρόσωπο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι συμπαραστέκεται «σε όσους βρίσκονται σε υπηρεσία προκειμένου να προστατεύσουν ανθρώπους και να σώσουν ζωές».
«Προσωπικό μήνυμα στήριξης» απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στην κυρία Μέρκελ. «Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων στη Γερμανία», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και δεσμεύτηκε να στηρίξει τη χώρα.
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο Twitter ότι «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς στεκόμαστε στο πλευρό του γερμανικού λαού» και τόνισε ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να είναι η βία το μέλλον της Ευρώπης».

We must not allow violence to be the future of Europe. In these hard times we stand in solidarity with the German people.
Υστερα από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον γερμανό πρέσβη Πέτερ Σόοφ και του μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια του ΠτΔ προς τον γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, τις οικογένειες των θυμάτων και τον γερμανικό λαό, εκφράζοντας συγχρόνως τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη του για το αιματηρό τρομοκρατικό συμβάν στο Μόναχο.
Μήνυμα στήριξης και από τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό: «Είμαστε στο πλευρό των ανθρώπων στη Γερμανία»























Σορός καλυμμένη κείται σε δρόμο έξω από το εμπορικό κέντρο…
Μάλλον αναμενόμενα, υποστηρικτές της οργάνωσης ISIS άρχισαν μα πανηγυρίζουν τις τελευταίες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την επίθεση, με σχόλια όπως  «όλη η Ευρώπη είναι στα πόδια μας» και «το Ισλαμικό Κράτος εξαπλώνεται στην Ευρώπη» στο Twitter. Ωστόσο, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες οι οποίες έδειχναν ότι ίσως τα κίνητρα των δραστών δεν είχαν να κάνουν με το ριζοσπαστικό Ισλάμ αλλά με ξενοφοβικές και ακροδεξιές πεποιθήσεις, τα σχόλια σε φιλοτζιχαντιστικούς λογαριασμούς άρχισαν να μειώνονται.

  1. Ο χρήστης Marna Austin έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  2. Ο χρήστης 솔 έκανε Retweet
    Reports of a second shooting at Marienplatz station
  3. Ο χρήστης Lili Linville έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  4. Ο χρήστης Horst Würstlistängli έκανε Retweet
    Letzte Nacht nahm ich den Globus vom Regal,strich sanft über die Welt und fragte: "Wo tut es denn weh?" "Überall... ", sagte sie.
  5. Ο χρήστης TARRES Colette έκανε Retweet
    Attaque odieuse à . De tout cœur avec nos amis munichois qui vivent l'horreur et l'angoisse. Soutien aux autorités allemandes.
  6. Hey 5 days between terrorist attacks. That must be some kind of record.
  7. Ο χρήστης Temple Barta έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  8. Ο χρήστης Almu Blanco έκανε Retweet
    We found a man, who killed him himself. We assume, that he was the only shooter.
  9. Ο χρήστης YallQaeda έκανε Retweet
    Turkish woman: Germans deserved the shooting because they are against Erdogan. Multiculturalism works!



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  10. Ο χρήστης Mumtaz Celtik έκανε Retweet
    shooter was German-Iranian teen http://ara.tv/25vgz 



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  11. Ο χρήστης Mohamed Abou Adam έκανε Retweet
    Dans la tête du @FN_officiel la Y'a un mec qui frappe des mains scandant et espérant « Un arabe ! Un Arabe !...»
  12. Ο χρήστης Beverly Carawan έκανε Retweet
    One word sums up all in this recent attacks - 'Merkel'. She has singlehandedly destroyed the whole of Europe...Merkel must go
  13. Ο χρήστης pascale bertier έκανε Retweet
    entre ceux qui rêvent que ce soit et ceux qui rêvent que ce soit l'extrême droite moi je rêve que ce ne soit pas arrivé
  14. Ο χρήστης علياء έκανε Retweet
    It's becoming a standard thing to blame all Muslims for what some idiots do under the name of islam .
  15. Ο χρήστης Idella Petty έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  16. Ο χρήστης Chloe Ann έκανε Retweet
    A few more months, a few more shootings and terror will no longer be headline newsworthy. And it's that numbness we should fear most
  17. Ο χρήστης Daniel Baguley έκανε Retweet
    Gunman who killed himself. Rumoured to be a Muslim Turk



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  18. Ο χρήστης Charles Koester έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  19. Ο χρήστης Bethany Spry έκανε Retweet
    Second Islamic attack in Germany in 1 week. We shouldn't be surprised‼️



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  20. Ο χρήστης the real chris beck έκανε Retweet
    Reports that attacker was Iranian make it even *more unlikely* to be ISIS-inspired jihadism. Most Iranian are Shia. Wrong sect.
  21. Ο χρήστης Bashir Kharva έκανε Retweet
    150 Syrian civilians died in "Western airstrikes" two days ago. Why didn't that grab the media's attention as much as ?
  22. Ο χρήστης Shelley Ventura έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  23. Ο χρήστης Alfstweets έκανε Retweet
    If shooters are white, media will indict all of the West. If shooter is Muslim, there will be immediate cover-up.
  24. Ο χρήστης Denae Bach έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  25. Ο χρήστης Nell Arnone έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  26. Ο χρήστης Richard Duncan έκανε Retweet
    .@AmbJohnBolton on attack: “This is one country after another and the risk of this spreading to US is real.”



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  27. ولی مهاجم آلمانی فقققط لامصب تمام کنندگیش حرف نداشت
  28. Ο χρήστης MarcSutton έκανε Retweet
    Ahora que sabemos que el asesino de es iraní... , bandera de Alemania,... Ya conocéis el protocolo.
  29. Ο χρήστης Kutty έκανε Retweet
    Merkel is the reason Germany is overrun with Savages.



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  30. Ο χρήστης Prafull έκανε Retweet
    Shooting in Olampia shopping centre in Multiple deaths and several injured. Staff still hiding inside



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  31. Ο χρήστης EWAN έκανε Retweet
    Our deepest thoughts and sympathies are with all those affected by the tragic events in . Stay safe!
  32. Ο χρήστης Elma Birdsall έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  33. Ο χρήστης VR|46 έκανε Retweet



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  34. Ο χρήστης Mark έκανε Retweet
  35. Ο χρήστης Yajaira Hale έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  36. Ο χρήστης Ariana Farnsworth έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  37. Ο χρήστης Jayakrishnan έκανε Retweet
    Police have released a photo of the person responsible for the http://CommunismByTheBackdoor.tv 



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  38. Ο χρήστης Alfredia Stewart έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  39. Ο χρήστης Expose έκανε Retweet
    Protests in Kargil as more than 50 killed this week by India in occupied Kashmir. Why no coverage like ?
  40. Ο χρήστης Christopher Byrum έκανε Retweet
    💜🙏 I’m praying for all of you. 💜🙏
  41. Ο χρήστης Al Aghouat έκανε Retweet
    la longue discussion entre tireur et la personne qui filme sans mention aucune de jihad est à prendre en considération
  42. Ο χρήστης ChristHarley έκανε Retweet
    encore un "espoir " qui s'écroule, mais rejoue tu finiras par "gagner" https://twitter.com/Chamade69/status/756567620682412032 
  43. Ο χρήστης FORBIDDEN έκανε Retweet
    Iranian Muslim shooter in gets labeled as "German-Iranian" by media to protect the narrative
  44. Ο χρήστης Otis M D έκανε Retweet
    Actually, the attack was carried out by an Iranian Muslim terrorist, not a white supremacist @fmcgrath19



    Προβολή εικόνας στο Twitter
  45. Ο χρήστης لين έκανε Retweet
    Ce soir, la folie humaine a (encore) frappé.



    Προβολή εικόνας στο Twitter
Την ίδια ώρα κατευθύνθηκαν προς το σημείο ελικόπτερα για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των Αρχών στον εντοπισμό των δραστών.
Οι αστυνομικοί απέκλεισαν άμεσα την περιοχή γύρω από το εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στο Ολυμπιακό Πάρκο του Μονάχου, ενώ άρχισαν τις διαδικασίες εκκένωσης του εμπορικού κέντρου από τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων.
Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 6 το απόγευμα (ώρα τοπική), ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αστυνομίας οι πυροβολισμοί άρχισαν από φαστφουντάδικο (Mc Donalds) που βρίσκεται απέναντι από το εμπορικό κέντρο.  Το συγκεκριμένο κέντρο βρίσκεται στο βορειοανατολικό Μόναχο και είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της πόλης.
Μία από τους υπαλλήλους του εμπορικού κέντρου δήλωσε στο CNN ότι «άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς, ότι ξαφνικά όλοι άρχισαν να τρέχουν. Μετά ακούστηκε σαν να πήγε ο δράστης στο πάρκινγκ, δίπλα από το εμπορικό. Ακούστηκαν κι εκεί αρκετοί πυροβολισμοί». Η ίδια συνέχισε: «Είδα κάποιον πεσμένο στο πάτωμα, ίσως νεκρό, δεν ξέρω. Μπορεί βαριά πληγωμένο. Και ήταν μία γυναίκα από πάνω του η οποία έκλαιγε».



bbc
Χάρτης που δείχνει το σημείο της επίθεσης (BBC)
2016-07-22T183829Z_979376956_LR1EC7M1FRV0C_RTRMADP_3_GERMANY-CRIME-MUNICH
Την ώρα των πυροβολισμών στον δρόμο συγκεντρώθηκαν άτομα από το
 απέναντι κτίριο στο μπαλκόνι για να παρακολουθήσουν -έντρομοι- το σκηνικό (REUTERS/Michael Dalder)
Οι γερμανικές αρχές βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού μετά την επίθεση εφήβου με τσεκούρι σε επιβάτες τρένου στη βόρεια Βαυαρία, τη Δευτέρα. Αλλωστε, στον απόηχο της τελευταίας επίθεσης που άφησε 17 τραυματίες, οι Αρχές είχαν προειδοποιήσει για την πιθανότητα επικείμενης τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: