Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Αφιέρωμα του www.travelstyle.gr για την Πρέβεζα. Preveza- Ένας low budget οικογενειακός προορισμός... σκέτη έκπληξη!


Μπορεί να μην έχει τη λάμψη της κοντινής Λευκάδας ή τη φήμη της γειτονικής Πάργας. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις κρυφές ομορφιές της, αλλά ήρθε η στιγμή να τις μάθουν. Τεράστιες παραλίες, καταγάλανα νερά, παραδοσιακά σοκάκια «παντρεμένα» με μοδάτα στέκια, αρχαιολογικά αξιοθέατα και... νησιώτικο χρώμα. Η Πρέβεζα αποκτά ξεχωριστή θέση στην ταξιδιωτική μας ατζέντα! Στη δική σου;
Λίγο η μακρινή της τοποθεσία, λίγο το γεγονός πως δεν είναι το ίδιο διαφημισμένη με άλλα μέρη και δεν έχει «λαμπερούς» επισκέπτες, λίγο η ιστορία του Καρυωτάκη, δεν θέλει και πολύ να την κατχωρήσει κανείς στο νου του σαν έναν «δύσκολο» προορισμό.
Μια επίσκεψη, ωστόσο, είναι αρκετή να σας πείσει γιατί κάποιοι την προτιμούν για τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις!

Παραλία Λύχνος

Με κατεύθυνση Βόρεια & Δυτική
Στην Ήπειρο και σε απόσταση περίπου 380 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας (περίπου 4 ώρες με το αυτοκίνητο ακολουθώντας την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών και μετά μέσω της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου από την Αιτωλοακαρνανία), η Πρέβεζα είναι τοποθετημένη σε «στρατηγικό σημείο» της παράλιας ζώνης της βορειοδυτικής Ελλάδας.
«Αγκαλιάζεται» από το Ιόνιο Πέλαγος, βρίσκεται στο νότιο άκρο του ομώνυμου νομού, στην είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου και συνορεύει (στα νότια) με το νομό Αιτωλοακαρνανίας και τη Λευκάδα. Πλέον είναι εύκολα προσβάσιμη και για τη Βόρεια Ελλάδα λόγω της Εγνατίας οδού, ενώ πολλοί παραθεριστές την επιλέγουν και ως «βάση» για εξορμήσεις σε Λευκάδα, Παξούς ή Πάργα.
Λογικό, αν σκεφτεί κανείς πως η πόλη μπορεί να μην διαθέτει 5* ξενοδοχεία και τεράστια resorts αλλά έχει πολύ καλά και παράλληλα οικονομικά καταλύματα τόσο στο κέντρο της (με αντιπροσωπευτικότερα το Preveza City Hotel, το Dioni Boutique Hotel και το Σπίτι του Καπετάνιου) όσο και λίγο έξω από αυτή, όπως το Margarona Royal Hotel (στη περιοχή Μαργαρώνα, 2 χλμ. από το κέντρο).
Γενικά πρέπει να ξέρεις πως οι τιμές τόσο στη διαμονή, όσο και στο φαγητό και τη διασκέδαση κινούνται σε πολύ προσιτό επίπεδο, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο εκπτώσεις στην ποιότητα, γεγονός που καθιστά την Πρέβεζα ακόμη πιο δελεαστικό προορισμό, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και με τις υπάρχουσες συνθήκες.


Τι να δεις

Κατά την παραμονή σας στην Πρέβεζα, αξίζει -επίσης- να επισκεφθείτε τα τρία Ενετικά κάστρα: Του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου. Θα εντυπωσιαστείτε από την επιβλητική τους όψη και την αρχιτεκτονική τους, ενώ θα έχετε και την ευκαιρία να θαυμάσετε πανοραμική θέα της πόλης.



Αλλά και το σπίτι όπου έμεινε ο Καρυωτάκης τις τελευταίες ημέρες της ζωής του,το οποίο διατηρείται ανέπαφο στην οδό Δαρδανελίων 12, ενώ προτομή του έχει στηθεί στην κοντινή πλατεία Δαρδανελίων.



Οι παραλίες
Η Πρέβεζα φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες της, που είναι δανικές για μπάνιο και σπορ. Όρμοι, χερσόνησοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια εναλλάσσονται αρμονικά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η Κυανή Ακτή, το Ψαθάκι και οι Άγιοι Απόστολοι που βρέχονται από τον Αμβρακικό κόλπο και οι παραλίες Αλωνάκι, Καλαμίτσι, η τεράστια παραλία Μονολίθι, η Αμμουδιά Φαναρίου, η παραλία Βράχου-Λούτσας, ο Μύτικας και πολλές ακόμη, που βρέχονται από το Ιόνιο πέλαγος.

Η λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού
O Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας από τους μεγαλύτερους υγροτόπους της Ελλάδας και σε μέγεθος και σε σπουδαιότητα και ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους. Είναι ένας τόπος μοναδικός στην Ελλάδα και επικοινωνεί με το Ιόνιο Πέλαγος μέσω ενός στενού δίαυλου πλάτους μόλις 500 μέτρων, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ακτιο και την Πρέβεζα.
Στον Αμβρακικό υπάρχουν επτά μεγάλες λιμνοθάλασσες με πλούσια αλιευτική παραγωγή, που διαμορφώθηκαν σταδιακά από τα ρεύματα του κόλπου και από τις φερτές ύλες των ποταμών, Aράχθου και Λούρου.



Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα στον χώρο της Μεσογείου, όπου διαχειμάζει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού των υδρόβιων πουλιών της χώρας μας, ενώ τα ζεστά, ρηχά και πλούσια νερά του, είναι το ιδανικό μέρος για αναπαραγωγή πάρα πολλών ειδών της θαλάσσιας πανίδας, όπως γλώσσες, κεφαλόπουλα, τσιπούρες, σουπιές κ.ά.

Τον Μάρτιο του 2008 ιδρύθηκε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού (http://www.amvrakikos.eu ) με σκοπό την ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία του σπάνιου αυτού οικοσυστήματος.

Επισκεφτείτε το μικρό ψαροχώρι Κορωνησία και το χωριό Ανέζα (16 χλμ. βόρεια της Κορωνησίας), που ονομάζεται και «χωριό των πελαργών».

Αξιοθέατα στη γύρω περιοχή
Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη και αξιοθέατα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί σε κοντινή απόσταση από την Πρέβεζα. Παρακάτω αναφέρουμε τα σημαντικότερα.
- Στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, στις πλαγιές του Ξηροβουνίου, βρίσκεται το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο της Νικοπόλεως, οι πηγές του Αγίου Γεωργίου, το Υδροηλεκτρικό Φράγμα του Λούρου καθώς και το σπήλαιο Ασπροχάλικου.
- Το χωριό Ζάλογγο είναι ο ιστορικός τόπος θυσίας -το Δεκέμβρη του 1803- των ηρωικών Σουλιωτισσών που, καταδιωκόμενες από τους άνδρες του Αλή Πασά μετά την πτώση του Σουλίου, προτίμησαν να πεθάνουν ελεύθερες πέφτοντας από απόκρημνο βράχο. Σήμερα υπάρχει μνημείο που στήθηκε το 1961 στη μνήμη τους.
- Αχέροντας και Νεκρομαντείο: Ο Αχέροντας είναι πολύ δημοφιλής προορισμός, για τους φυσιολάτρες και όχι μόνο, που θέλουν να συνδυάσουν την επαφή με τη φύση, με διάφορες δραστηριότητες, ενώ επίσης μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για εκδρομές στην Πάργα, τα Σύβοτα, την Παραμυθιά, το Νεκρομαντείο κ.ά.




- Αρχαιολογικός χώρος Νικόπολης: Η αρχαία αυτή πόλη άκμασε τον 3ο π.Χ. αιώνα και βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από την Πρέβεζα. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως τα τείχη της πόλης, μια ρωμαϊκή οικία με ψηφιδωτά δάπεδα, το ωδείο και νυμφαίο του Ρωμαϊκού υδραγωγείου. Στο χώρο της Νικόπολης βρίσκονται ακόμη 6 βυζαντινές εκκλησίες με σπάνια ψηφιδωτά δάπεδα.

- Πάργα: Η Πάργα είναι ένας όμορφος, παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά στις παρυφές ενός ενετικού κάστρου. Έχει μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, ποικίλες φυσικές ομορφιές και πανέμορφες παραλίες και απέχει από την Πρέβεζα 57 χλμ.












Δεν υπάρχουν σχόλια: