Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Έξω ο Yanis με ένα n, μέσα ....ο πίτσας Λεβέντης



Λίγο μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την "περίοδο Βαρουφάκη", η κυβέρνηση εξέδιδε σημείωμα με το οποίο επιχειρούσε να στρέψει τα βέλη της κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ήγειραν το θέμα:
"Με την καταψήφιση της σημερινής πρότασης - την οποία η ΝΔ διαφήμιζε θορυβωδώς εδώ και έξι μήνες- κλείνει ένας κύκλος σπέκουλας και συκοφαντίας γύρω από την αποφασιστική διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο του 2015, με την εντολή του ελληνικού λαού. Άλλωστε ο λαός έχει ήδη μιλήσει, ανανεώνοντας την εντολή του προς την κυβέρνηση, πέρσι τον Σεπτέμβριο. Με το σημερινό αποτέλεσμα, που δεν συγκέντρωσε ούτε το 1/3 της Βουλής, κλείνει οριστικά και η παραφιλολογία περί "διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την χώρα" ενώ ενταφιάζονται και οι ελπίδες για "αριστερή παρένθεση"".


Το Μαξίμου είχε κάθε λόγο να επιχαίρει για την εξέλιξη αυτή, μια μέρα μετά τα εγκαίνια της "νέας μεταπολίτευσης" με την παρουσίαση των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο πρωθυπουργός- αλλά και ο έτερος εταίρος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-, επέλεξε να μην πάρει μέρος στη συζήτηση-πρακτική, που εφάρμοζε συστηματικά ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και δεχόταν γι αυτό σφοδρή κριτική από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Παράλληλα, με την αναιμική παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού πέρασαν και στην αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για το κλείσιμο του κύκλου "σπέκουλας και συκοφαντίας".
Στην προσπάθειά της αυτή, η κυβέρνηση λίγο ενοχλήθηκε από την "παράπλευρη απώλεια" της άφεσης αμαρτιών που έλαβε ο αρνητικός πρωταγωνιστής της επίμαχης περιόδου κ. Βαρουφάκης. Ο Yanis, που χτες μας βομβάρδιζε με δημοσιεύματα υπεράσπισης του ιδίου και του κ. Γκάλμπρειθ μέσω twitter, ανακουφισμένος από τον τρόπο που έκλεισε η συζήτηση, πέρασε στην αντεπίθεση, αναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος που θα πάρει μέρος στις προσεχείς εκλογές και απειλώντας με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Eurogroup, που είχε καταγράψει.
Παράλληλα, η συνεδρίαση της Βουλής επιβεβαίωσε την κυβερνητική συνοχή και στο θέμα αυτό-με τους βουλευτές των ΑΝΕΛ πλέον να μην ξεχωρίζουν σε επιχειρήματα από τους συναδέλφους τους του ΣΥΡΙΖΑ-αλλά επιπλέον ανέδειξε με γλαφυρό τρόπο τη σύμπλευση της Ένωσης Κεντρώων του κ. Λεβέντη με την κυβερνητική πλειοψηφία. Πλέον ο κ. Τσίπρας αισθάνεται μεγαλύτερη άνεση κινήσεων, εφόσον ο κ. Λεβέντης προβάλλει ως ο πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος σε περίπτωση που "στραβώσει" η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. Ίσως και αυτό να εξηγεί την κλιμάκωση της επίθεσης κατά της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη τα τελευταία 24ωρα.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θεωρεί ότι "παραγράφτηκε" και το επιχείρημα ότι η περσινή ατυχής διαπραγμάτευση κόστισε στη χώρα πάνω από 80 δις ευρώ. Επιχείρημα, που είχε θεμελιώσει επανειλημμένα και ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στα έργα και ημέρες του κ. Βαρουφάκη.
Έτσι η κυβέρνηση, απερίσπαστη πλέον από ενοχλητικές παρεμβάσεις, προχωρεί στην υλοποίηση του δικού της Plan B με ανανεωμένη πολιτική ατζέντα: Συνταγματική αναθεώρηση, μέτρα υπέρ των αδυνάμων που σήμερα συζητά το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κυβερνητικής Πολιτικής, ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Όσο για τα δύσκολα, ας περιμένουν τον Σεπτέμβριο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: