Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Eστιατόριο ''Κανέλα και Γαρύφαλλο'', στη Βίτσα του κεντρικού Ζαγορίου, απέναντι από το φαράγγι του Βίκου.












Ένα εστιατόριο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στα Ζαγοροχώρια είναι το «Κανέλα και Γαρύφαλλο» στη Βίτσα του κεντρικού Ζαγορίου, απέναντι από το φαράγγι του Βίκου.

Ιδιοκτήτης του ο Βασίλης Κατσούπας, που αφού σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και έκανε μεταπτυχιακό στα Περιβαλλοντικά, αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη των γονιών του και ν' ασχοληθεί με τα μανιτάρια. Αποφασίζει να επιδοθεί στην καλλιέργεια κάποιων ειδών (σιτάκε κυρίως και δευτερευόντως πλευρώτους) και στη συλλογή άγριων μανιταριών στα εύφορα εδάφη των Ζαγοροχωρίων. Έχοντας όμως και το εστιατορικό μικρόβιο μέσα του (η οικογένειά του είχε μια από τις πιο παλιές και γνωστές ταβέρνες στην Κυψέλη, τη Θράκα), ανοίγει το 2006 και ένα εστιατόριο που θα ειδικευόταν στα μανιτάρια, χωρίς όμως να αποκλείει τελείως και τις συνταγές χωρίς αυτά. Άλλωστε, τα περισσότερα υλικά που χρησιμοποιεί στα πιάτα που κάνει ο Βασίλης είναι από τον δικό του λαχανόκηπο και από ντόπιους παραγωγούς.
Η κουζίνα του Βασίλη είναι βασισμένη στις αναρίθμητες τοπικές ποικιλίες μανιταριών -άγριων και καλλιεργημένων-, στις ηπειρώτικες πίτες, στα κρέατα, αλλά δεν λείπουν και τα ριζότα!
Κατά την επίσκεψή μας, ο Βασίλης μας έκανε επίδειξη της παρασκευής της περίφημης μπατσαριάς σε δυό εκδοχές μάλιστα, την κλασική και την βλάχικη. Απολαύσαμε και τις δύο.
Το μενού δεν είναι γραμμένο σε κατάλογο, αλλά σ' έναν μεγάλο μαυροπίνακα, ο οποίος για να τον δουν οι πελάτες και να κάνουν την παραγγελία τους μεταφέρεται από τραπέζι σε τραπέζι από τον Βασίλη τον ίδιο, (ή από τη Νατάσα, την αεικίνητη και πάντα χαμογελαστή σύντροφό του, που τον βοηθάει σε όλα), και όπου με χρώματα κιμωλίας διαφορετικά ανά κατηγορία εδέσματος (πρώτα, σαλάτες, μανιτάρια, ζυμαρικά, κρέατα) παρουσιάζονται τα πιάτα της ημέρας.
Από τα πιάτα εκείνης της όμορφης μέρας του Δεκεμβρίου 2015 διαλέξαμε και προτείνουμε:
Aπό τα πρωτοδεύτερα γαλοτύρι, Μετσοβόνε σαγανάκι, πράσινη σαλάτα με βασιλομανίταρα και η πικάντικη σαλάτα με αμπελοφάσουλα, πλιγούρι, πέστο τσουκνίδας.
Από τα ακραιφνώς πιάτα μανιταριών ξεχωρίσαμε την μανιταρόσουπα και τα μανιτάρια με αμύγδαλα και σπανάκι.
Από τα κυρίως:

  • Υπέροχο ριζότο με άγρια μανιτάρια, λάδι τρούφας και παρμεζάνα.
  • Πένες με άγρια μανιτάρια.
  • Kοτόπουλο με αμανίτες του Καίσαρα, ούζο και κρέμα με χυλοπίτες,
  • Μοσχάρι φιλέτο με κονιάκ και βωλίτες,
  • Ψαρονέφρι κρασάτο με σιτάκε,
  • Κόκκορας με κοφτό (στάρι) και κανθαρέλες.

Για το τέλος υπάρχει γλυκό του κουταλιού από μανιτάρια (!) ή για όσους θέλουν μια μανιταροαποτοξίνωση ας επιλέξουν το cheesecake με γιαούρτι και άγρια μούρα, όπως και τα χειροποίητα λικέρ!


Δεν υπάρχουν σχόλια: