Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

«Η συμβολή της Κρυοπηγής Πρέβεζας στον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ». Εκδήλωση το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016, ώρα 20.00', στην Πλατεία της Κρυοπηγής

krupohgh

Η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας του ΚΚΕ σας καλεί στην πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο 30 Ιουλίου στις 8.00 μμ στην πλατεία της Κρυοπηγής με θέμα:

« Η συμβολή της Κρυοπηγής στον ηρωικό αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Μαθαίνουμε την πραγματική ιστορία, βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πάλη στις σημερινές συνθήκες»
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ
αφηγηματικό κομμάτι για τα γεγονότα
αντάρτικα τραγούδια από το συγκρότημα ΚΚΕ - ΚΝΕ
έκθεση με φωτογραφίες και βιογραφικά των νεκρών της Κρυοπηγής

Ιστορικό Σημείωμα:
Στην Κρυοπηγή υπήρχε ένοπλο τμήμα του ΕΛΑΣ που υπαγόταν σε Σύνταγμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους το πληροφορήθηκαν και άρχισαν τις αιφνιδιαστικές εμφανίσεις στο χωριό καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια προκειμένου να διαλύσουν τα ένοπλα αντιστασιακά τμήματα.
Τον Μάρτη του 1944 ο γερμανικός στρατός εγκαταστάθηκε στην Κρυοπηγή. Αμέσως άρχισαν τις έρευνες για να εντοπίσουν αντάρτες και πυρομαχικά. Έκαψαν δύο σπίτια και συνέλαβαν 28 άνδρες, από 18 έως 50 ετών. Τους οδήγησαν αρχικά στην Πρέβεζα, στη συνέχεια τους μετέφεραν στο Αγρίνιο, όπου ήταν το αρχηγείο των κατοχικών δυνάμεων στην Δυτική Ελλάδα. Εκεί, τους κράτησαν φυλακισμένους για ένα μήνα. Τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944 (14 Απρίλη) εκτέλεσαν τους 23, μαζί με άλλους 120 πατριώτες, στον εξωτερικό περίβολο της Αγίας Τριάδας Αγρινίου και στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ κρέμασαν άλλους τρεις στην πλατεία του Αγρινίου. Μόλις 5 κατάφεραν να ξεφύγουν της εκτελέσεως.
Η εκτέλεση ήταν αντίποινα για το σαμποτάζ στις 9 Απρίλη λίγο έξω από το χωριό Σταμνά σε τρένο που μετέφερε τρόφιμα και πολεμοφόδια στις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής στο Αγρίνιο.
Το ΚΚΕ, οι κομουνιστές τιμάμε τον ηρωικό ΕΛΑΣ Ζαλόγγου, την τοπική οργάνωση του ΕΑΜ, τους εκτελεσθέντες Κρυοπηγιώτες αγωνιστές με τον τρόπο που τους αξίζει, δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε στο ίδιο μετερίζι.
Όπως σήμερα έτσι και τότε δεν ήμασταν όλοι μαζί, όπως λαθραία προσπαθούν κάποιοι να περάσουν στη συνείδηση του λαού. Όπως και σήμερα έτσι και τότε η σύγκρουση γινόταν μεταξύ του λαού και των εκμεταλλευτών του, ντόπιων και ξένων. Η γερμανική κατοχή δεν κατάργησε το καπιταλιστικό σύστημα.
Η ταξική συνέπεια των κατοχικών κυβερνήσεων αλλά και των εχθρών του απελευθερωτικού κινήματος αναγνωρίστηκε από τις μεταπολεμικές αστικές κυβερνήσεις που όχι μόνο δεν τους τιμώρησαν αλλά τους αξιοποίησαν κιόλας ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Τα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1944 στην Πρέβεζα και του Δεκέμβρη στην Αθήνα είναι αποκαλυπτικά για τον ρόλο αυτών των δυνάμεων.
Το ΚΚΕ είχε αναντικατάστατο καθοδηγητικό ρόλο. Ήταν ο εμπνευστής και ο αιμοδότης της Εαμικής αντίστασης. Ήταν η ψυχή, η ραχοκοκαλιά της ένοπλης αυτής της πάλης, την ίδια ώρα που οι αστικές πολιτικές δυνάμεις είτε συνεργάζονταν με τον κατακτητή, είτε έφευγαν στο εξωτερικό εγκαταλείποντας το λαό, είτε συνιστούσαν την υποταγή του.
Στο ΕΑΜ συσπειρώθηκαν ενάμισι εκατομμύριο Έλληνες. Από τα χρόνια της κατοχής ήταν φανερό ότι το ΕΑΜ και το ΚΚΕ θα ήταν ο καταλύτης των πολιτικών εξελίξεων όταν απελευθερωνόταν η Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα αυτής της γενναίας δράσης ήταν η απελευθέρωση μέχρι το 1944 του 90% της κατεχόμενης Ελλάδας. Στις απελευθερωμένες περιοχές έμπαιναν οι βάσεις της Εαμικής εξουσίας. Μέσα από τον ηρωισμό των μελών και των στελεχών του το ΚΚΕ δημιούργησε αγωνιστικά πρότυπα στον λαό. Η ίδρυση και η δράση του ΕΑΜ στάθηκαν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.
Διδασκόμαστε από την ιστορία, ισχυροποιούμε την πάλη για τον Σοσιαλισμό-Κομμουνισμό.
Οι ιμπεριαλιστές, τα μονοπώλια και οι ανταγωνισμοί τους πρέπει να καταγραφούν στη συνείδηση των λαών ως οι υπεύθυνοι, βαθιά στιγματισμένοι για τους δυο Παγκόσμιους Πολέμους. Για τα εκατομμύρια των νεκρών, των αναπήρων, των ξεκληρισμένων. Δε δίστασαν, ούτε διστάζουν μπροστά σε κανένα έγκλημα, αρκεί να εξυπηρετήσουν τα κέρδη, την κυριαρχία και την καπιταλιστική εξουσία.
Αυτή η αλήθεια ισχύει ακόμα περισσότερο σήμερα που οι ανταγωνισμοί και οι συγκρούσεις οξύνονται μεταξύ τους.
Η ιστορική αλήθεια δε μπορεί να παραποιηθεί στις συνειδήσεις των λαών, γιατί αυτή γράφηκε από την ίδια την πάλη των λαών, με το αίμα των λαών. Η μεγάλη νίκη που επισφραγίστηκε με την ανάρτηση της Κόκκινης Σημαίας, στις 9 Μάη στο Ράιχσταγκ (Γερμανική Βουλή) ήταν το αποτέλεσμα των αθάνατων εποποιιών που κατέγραψαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα όπου Γης, τα Εθνικοαπελευθερωτικά και Αντιφασιστικά Κινήματα στις καπιταλιστικές χώρες, όπως το ηρωικό ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ, που πήραν στις πλάτες τους τις αγωνίες και τα όνειρα του λαού.
Το ΚΚΕ έμπειρο και διδαγμένο από την ταξική πάλη του τότε και του σήμερα, μπορεί να γίνει ο φάρος της νέας και νικηφόρας αναμέτρησης για το σοσιαλισμό, που είναι αναγκαίος, επίκαιρος και ρεαλιστικός.
Σήμερα, η πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για την εργατική τάξη, αλλά και για τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας που συνθλίβονται από τον μονοπωλιακό καπιταλισμό, που συρρικνώνονται όπως οι αγρότες, ή εξαφανίζονται, καταστρέφονται όπως οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι.
Είναι αντικειμενικά προς το συμφέρον τους να ταχθούν ως σύμμαχοι στο πλευρό της εργατικής τάξης και να παλέψουν άμεσα όχι μόνο για την επιβίωση των οικογενειών τους, αλλά και με προοπτική την λαϊκή εξουσία, που στηρίζεται στην ανάπτυξη με βάση την κοινωνική ιδιοκτησία, τον κεντρικό σχεδιασμό, τον παραγωγικό συνεταιρισμό για τη φτωχή αγροτιά, την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και όχι την υπεράσπιση του κέρδους των μονοπωλίων.
Η Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας απευθύνει κάλεσμα σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, σε συγγενείς τους, καθώς και στους φίλους και οπαδούς του Κόμματος για συλλογή και καταγραφή ιστορικών στοιχείων και αντικειμένων (προσωπικές μαρτυρίες, γράμματα, φωτογραφίες κ.α.).
*Για την καλύτερη και οργανωμένη πρόσβαση στην Κρυοπηγή, η Τομεακή Οργάνωση θα δρομολογήσει λεωφορείο από την Πρέβεζα. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο 30 Ιουλίου, από το παλιό Κτελ στις 7.00 μμ και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν. Για πληροφορίες και συμμετοχές μπορείτε να καλείτε το τηλέφωνο 2682028886.
Τομεακή Οργάνωση Πρέβεζας του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: