Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Το καφενείο του Τηλέμαχου στο Τσεπέλοβο Zαγορίου








Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό σε πληθυσμό των Ζαγοροχωρίων, υπήρξε δε το διοικητικό κέντρο της περιοχής από τον 18ο αιώνα, όταν η οικονομία του γνώριζε μεγάλη άνθηση λόγω της υλοτομίας και του εμπορίου ξυλείας. Τα ίχνη της ακμής αυτής αποτυπώνονται μέχρι σήμερα στα πετρόκτιστα αρχοντικά και στις εκκλησίες του χωριού.

Στην πλατεία κάτω  από τα μεγαλοπρεπή πλατάνια και απέναντι από το παλιό δημαρχείο, βρίσκεται το καφενείο των Γκουρήδων. Παλιά το καφενείο που ιδρύθηκε στα 1880 απο τον Ανδρέα Γκουρή, καταλάμβανε και  τρεις χώρους του μακρόστενου κτίσματος καθώς ο πρώτος χώρος ήταν πανδοχείο, ο δεύτερος μπακάλικο και ο τρίτος καφενείο. Πριν σαράντα χρόνια οι οικογένειες χώρισαν. Το κεντρικό που τώρα το διατηρεί μια θαλερή γιαγιά, είναι ένα καφενείο πολύ συμπαθητικό μ' ενα πανέμορφο ξύλινο χαγιάτι με θέα, στην πίσω του πλευρά. Η κυρία Α.Γκουρή σερβίρει  μεζέδες  του τόπου, εξαιρετικά γλυκά και δουλεύει περισσότερο με τους επισκέπτες που το τελευταίο καιρό οσο παν και πληθαίνουν. Το βόρειο μαγαζί όπως φάνηκε με την πρώτη ματιά ήταν το καφενείο των ανδρών του χωριού. Κατάμεστο από ντόπιους που πίναν τον καφέ τους, παίζαν τάβλι, χαρτιά, απολάμβαναν το τσίπουρό τους. Παρόντες κι ο παππάς, ο τέως δήμαρχος -καταργήθηκε ο δήμος με τον Καλλικράτη-, τέως δημοτικοί σύμβουλοι. Αμέσως να κεράσουν, και τα ποτά και οι μεζέδες να καταφθάνουν σε ρυθμό καταιγιστικό.

Η ατμόσφαιρα ήταν ενθουσιώδης γιατί  κείνη την ώρα, όλως συμπτωματικώς, μιά εκπομπή της ΕΡΤ 3 -ένα οδοιπορικό στην Ηπειρο- έδειχνε σκηνές από το καφενείο καθώς  και συνεντευξεις ντόπιων. Κάθε φορά που  στην οθόνη εμφανιζόταν κάποιος πάρων στον καφενέ,  έπεφτε χειροκρότημα και γινόταν μιά απίστευτη καζούρα. Ο καφενές του Τηλέμαχου Τσουμάνη (είναι γαμπρός Γκουρήδων) ήταν μιά ευχάριστη ανάμνηση, πόσο μάλλον που ο Θοδωρής, γιός του Τηλέμαχου ένα νέο παλληκάρι ετοιμάζεται κι αυτός μετά τις σπουδές του να εγκατασταθεί στο χωριό προεξοφλώντας την συνέχεια της παράδοσης της οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: