Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Τέλος οι Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων στους Δήμους της Ηπείρου. Έρχεται ο ΦΟΔΣΑ Ηπείρου



Αγώνας δρόμου για να λειτουργήσει με την ενιαία οργάνωση


Από τις 11 Ιουλίου με την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ έπαψε η λειτουργία όλων των Φορέων Διαχείρισης στην Ήπειρο που συνολικά αριθμούσαν στους τέσσερις όσες δηλαδή και οι Περιφερειακές Ενότητες και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την δημιουργία του ενός ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων της Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ Ηπείρου).

Οι διαδικασίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου του ενιαίου φορέα είχαν ξεκινήσει από το παρελθόν, και το νέο Συμβούλιο που είχε αναδειχθεί με 33 συνολικά μέλη όπως και η επταμελής εκτελεστική του επιτροπή προετοιμάζουν σήμερα την οργάνωση και λειτουργία του νέου φορέα. Από τις τότε διαδικασίες πρόεδρος του Ηπειρωτικού ενιαίου φορέα είχε αναδειχθεί ο και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης της 3ης διαχειριστικής ενότητας ΧΥΤΑ Άρτας - Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά- Ευστάθιος Γιαννούλης, ο οποίος προχώρησε ήδη σε μια πρώτη συνάντηση με όλους τους εκπροσώπους και τους δημάρχους της Ηπείρου στα πλαίσια της ενημέρωσης των περαιτέρω βημάτων που πρέπει να γίνουν για να λειτουργήσει κανονικά πλέον ο νέος Φορέας.
Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούλη ο νέος Φορέας στερείται χώρου στέγασης κι ως εκ τούτου προσωρινά φιλοξενείται στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, όπου εκτυλίχθηκε και η πρώτη συνάντηση.
Ο ίδιος επισήμανε ότι έχει ήδη προχωρήσει από 11 του μήνα η παύση των κατά τόπους φορέων και ουσιαστικά για τον επόμενο ένα ή και δυο μήνες η διαδικασία μένει σχετικά στο κενό μέχρι να προχωρήσουν όλα όσα απαιτούνται για την λειτουργία του νέου Φορέα. «Για να λειτουργήσει ο νέος Φορέας χρειάζεται να προχωρήσουμε σε νέο Τεχνικό Πρόγραμμα, νέους προϋπολογισμούς, νέους λογαριασμούς, νέο ΦΠΑ, κλπ. Όλα αυτά θα αφορούν στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Παύουν οι παλιοί και ο νέος Φορέας γίνεται καθολικός διάδοχος κινητής και ακίνητης περιουσίας των τεσσάρων πρώην ΦΟΣΔΑ διαχειριστικών ενοτήτων».





Γραφεία και Οργάνωση μέσω ΠΕΠ
Στο μεταξύ, και καθώς ο νέος Φορέας δεν συνοδεύεται τουλάχιστον αυτή τη στιγμή από σχετικό κονδύλι για την οργάνωσή του, οπότε είναι φιλοξενούμενος προσωρινά όμως στα γραφεία της ΠΕΔ, ο κ. Γιαννούλης σε σχετικό ερώτημα, επισήμανε «Είμαστε ήδη σε μια επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη καθώς αναμένεται να καλυφθούν μέσω ΠΕΠ Ηπείρου σε προκήρυξη σχετικού μέτρου οι ανάγκες για γραφεία και οργάνωση του Φορέα. Πράγματι αυτή την στιγμή δεν έχει τίποτε απ' όλα αυτά. Όμως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου θα προχωρήσουμε».
Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης αυτό της στελέχωσης του Φορέα, που όπως επισημαίνεται θα είναι αν όχι η μεγαλύτερη Υπηρεσία της Ηπείρου σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες, και σε σχετικό ερώτημα, ο ίδιος, εξήγησε: «Πράγματι προσωπικό δεν υπάρχει. Κανένας Σύνδεσμος δεν είχε μόνιμο προσωπικό. Θα κάνουμε μια μελέτη για τις ανάγκες και θα εξετάσουμε σε συνεργασία και με το υπουργείο πώς θα καλυφθεί αυτό. Βέβαια υπάρχουν οι δεσμεύσεις αυτή τη στιγμή που δεν επιτρέπουν προσλήψεις, κι αν δεν γίνεται κατορθωτό, θα το εξετάσουμε σε κάθε περίπτωση ακόμη και από μετατάξεις. Θα το δούμε σε συνεργασία με το υπουργείο».

Σημαντική η συμφωνία όλων των δημάρχων της Ηπείρου 
Σε σχετική δήλωση του για την έναρξη της διαδικασίας ο κ. Γιαννούλης, είπε: «Επιτέλους ύστερα από αρκετά χρόνια εφαρμόστηκε ο 40-71/2012 και όλοι οι Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων συγκεντρώνονται σ' έναν τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου. Πιστεύω ότι με σωστή οργάνωση και στελέχωση ο Ενιαίος Φορέας θα λειτουργήσει πολύ καλύτερα απ ότι λειτουργούσαν ως σήμερα οι κατά τόπους φορείς διαχείρισης και είναι ακόμη πιο αποτελεσματική η διαχείριση σε επίπεδο Ηπείρου. Πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ το γεγονός ότι όλοι οι δήμαρχοι της Ηπείρου συμφωνούμε σε αυτή την συγχώνευση και με συστηματική δουλειά θα δοθούν λύσεις σε ότι αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση. Πρέπει να πω ένα μπράβο όμως και σε όλους τους προέδρους των πρώην Συνδέσμων, διότι κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς μέσα και προσωπικό κατάφεραν να λειτουργήσουν και να έχουμε ως περιφέρεια μια καλή εικόνα. Καλύτερη από άλλες περιφέρειες της χώρας που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: