Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Πάνω από το 1/3 του μισθού σε φόρους έως τέλος του έτους

panw-apo-to-13-tou-misthou-se-forous-ews-telos-tou-etous




 Περισσότερα από 2300 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει ο μέσος φορολογούμενος μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στη φορολογική λαίλαπα που ξεκινάει στο τέλος του μήνα. Μόνο για τον φόρο εισοδήματος, θα χρειαστούν, πάντοτε κατά μέσο όρο, περίπου 1450-1500 ευρώ, ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Ο μέσος ΕΝΦΙΑ θα φτάσει κοντά στα 500 ευρώ ενώ τουλάχιστον 250 ευρώ θα χρειαστούν και για τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς. Αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος καθαρός μισθός στην Ελλάδα -τουλάχιστον στον ιδιωτικό τομέα- έχει πέσει κάτω από τα 1000 ευρώ, τότε προκύπτει ότι από τους 7 μισθούς που θα εισπράξουμε στο δεύτερο εξάμηνο (συμπεριλαμβανομένου και του δώρου Χριστουγέννων για όσους εξακολουθούν να το δικαιούνται) περίπου οι 2,5 θα πρέπει να διατεθούν για την αποπληρωμή μόνο των βασικών φορολογικών υποχρεώσεων.

Προφανώς, οι μέσοι  όροι δεν λένε όλη την αλήθεια. Κάποιοι μπορεί να βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη μοίρα. Για παράδειγμα περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι είτε θα παραλάβουν μηδενικό εκκαθαριστικό, είτε θα δικαιούνται επιστροφή φόρου που θα συμψηφιστεί με τον ΕΝΦΙΑ. Κάποιοι θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ της τάξεως των 100-150 ευρώ και σε αρκετές περιπτώσεις λιγότερα από ότι πέρυσι λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Όπως όμως οι μέσοι όροι κρύβουν τα καλύτερα, κρύβουν και τα χειρότερα. Με τη συμπύκνωση όλων των φορολογικών υποχρεώσεων της χρονιάς στο β' εξάμηνο, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα χρειαστεί να διαθέτουν μέσα στο β' εξάμηνο ακόμη και πάνω από το 30% του μισθού τους για να μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους.
Η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, ολοκληρώνεται και τα δύο εκατομμύρια των φορολογουμένων που θα πρέπει να πληρώσουν (σ.σ σε εκκρεμότητα βρίσκονταν μέχρι χθες το πρωί περίπου μισό εκατομμύριο δηλώσεις), θα χρειαστεί να καταβάλλουν σε τρεις δόσεις κοντά στα τρία δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος ανά εκκαθαριστικό, θα διαμορφωθεί περίπου στα 1500 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις των 500 ευρώ. Η πρώτη δόση θα πληρωθεί σε κάθε περίπτωση στο τέλος του μήνα ακόμη και αν υπάρξει την τελευταία στιγμή νέα ολιγοήμερη παράταση. Οι εφιαλτικότεροι μήνες, θα είναι ο Σεπτέμβριος και ο Νοέμβριος. Έτσι, όπως εξελίχθηκαν και φέτος τα πράγματα, στους δύο συγκεκριμένους μήνες ο φόρος εισοδήματος θα συμπέσει με τον ΕΝΦΙΑ. Ο μέσος ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στα 500 ευρώ για φέτος κάτι που σημαίνει ότι κάθε μήνα από τον Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο, θα πληρώνουμε από 100 ευρώ. Έτσι, ο Σεπτέμβριος, όπως και Νοέμβριος, θα φέρνει επιβαρύνσεις της τάξεως των 600 ευρώ κατά μέσο όρο, ή το 60% του μέσου μισθού του ιδιωτικού τομέα.
Διπλοί φόροι θα υπάρχουν και τον Δεκέμβριο με την καταβολή ΕΝΦΙΑ και τελών κυκλοφορίας. Τα τελευταία, αν και επίκεινται αλλαγές, θα διαμορφωθούν περίπου στα 250 ευρώ κατά μέσο όρο.
Οι τρεις επιβαρύνσεις που προαναφέρθηκαν είναι μόνο οι βασικές του β'εξαμήνου. Θα υπάρξουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις για εκατοντάδες χιλιάδες. Μεταξύ αυτών, η πίεση για την ασφάλιση των ανασφάλιστων οχημάτων (και αφού καταλογστεί παράβολο 250 ευρώ), το πρόστιμο για τα οχήματα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, οι κατασχέσεις καταθέσεων στους οφειλέτες, οι αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Συνολικά, στο εξάμηνο, οι φόροι θα ανέλθουν στα 27 δισ. ευρώ με την όποια σοβαρή υστέρηση να μας στέλνει απευθείας στον κόφτη


Δεν υπάρχουν σχόλια: