Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος που βάλλεται καθημερινά και ειδικότερα τα τελευταία χρόνια.
Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ΠΕΚ με τον υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη και τον υφυπουργό, Σταύρο Κελέτση, συμμετείχε και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, η συνάντηση έγινε στο Υπουργείο και υπήρξε ευχάριστο και συνεργατικό κλίμα μεταξύ των παραβρισκόμενων.
“ Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος και τον οδηγούν στην μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτρόφων. Για εμάς αυτή τη στιγμή προέχει το ζήτημα με τις συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ καθώς υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, όπως και με τη νέα ΚΑΠ και συγκεκριμένα με τα οικολογικά σχήματα και το πρασίνισμα. Η καθυστέρηση οφείλεται στην μη ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων βελτίωσης καθώς όλα αυτά τα χρόνια, από 2012 δεν έχει γίνει τίποτα. Εκτός της καθυστέρησης υπάρχουν και απώλειες χρημάτων, όπως λιγότερα θα είναι τα χρήματα για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, αντίθετα η ενίσχυση θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερη και σε περισσότερους κτηνοτρόφους“.
“Μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό με την απασχόληση αλλοδαπών και αν μιλάμε για αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής οι μόνοι που μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μας είναι οι Αλβανοί“, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος ο οποίος ζήτησε αλλαγή κανονισμού, λέγοντας ότι “ο κτηνοτρόφος δουλεύει 365 ημέρες το χρόνο, εδώ μιλάνε για πενθήμερο. Αν δεν αλλάξει ο κανονισμός πολλά κοπάδια θα αφανισθούν“.
Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που απασχολούν τον κτηνοτροφικό κλάδο, συντάξεις, εξόφληση εκκρεμοτήτων ΟΠΕΚΕΠΕ, ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων και αιγοπρόβειου γάλακτος και προστασία της ΦΕΤΑΣ, είπε ο κ. Γκουρομπίνος και πρόσθεσε ότι ” η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με μια μικρή αύξηση από 5 έως 7 λεπτά το κιλό. Η φετινή παραγωγή ήταν μειωμένη σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των βροχοπτώσεων του Απριλίου και Μάϊου και η ζήτηση για ΦΕΤΑ πολύ μεγάλη”.
Τέλος να αναφερθεί ότι οι κτηνοτρόφοι θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκ νέου με τον υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη εντός των επόμενων ημερών όπου αναμένεται να βρεθεί στην έδρα της Ομοσπονδίας στον Τύρναβο.
Πηγή: ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου