Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Ενας Σιούφας ήρθε απόψε από τα παλιά... (φορτωμένος με αναμνήσεις «θωρακισμένης οικονομίας»...)


Τώρα αυτό ή είναι σατανική σύμπτωση ή κάποιος τρολάρει χωρίς έλεος αυτές τις ιδιαίτερες μορφές ζωής που ονομάζονται «καραμανλικοί». Οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο (σ.σ.: συμβολικό; Οτι και καλά είναι «ετοιμοπόλεμοι»;) σε μια ακόμα τελετή «εξαγνισμού» της καταστροφικής περιόδου διακυβέρνησης υπό τον Κώστα Καραμανλή. Αφορμή ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σιούφα (σ.σ.: μια πολιτική αυτοαποθέωση για τον πολυβασανισμένο ιστορικό του μέλλοντος, που έγραψε ο ίδιος ο Δημήτρης Σιούφας αφού δεν βρέθηκε κανένας άλλος να το κάνει) ο οποίος διετέλεσε υπουργός Ανάπτυξης την περίοδο 2004 - 2007. Η πολιτική παρακαταθήκη (σ.σ.: λέμε τώρα.) του πρώην υπουργού που εκείνη την εποχή τον αποκαλούσαν με το προσωνύμιο «Πόκεμον» λόγω της ορθοτενούς κόμμωσής του, έχει ίσως τον πιο εμβληματικά άκυρο τίτλο στην ιστορία των αυτολιβανιστικών πολιτικών απολογισμών (σ.σ.: και είναι πολλοί τελευταία): λέγεται «Ελλάδα Ανταγωνιστική, Ανάπτυξη και Ποιότητα Παντού» (σ.σ.: ναι, σαν παλαιομοδίτικη - ουπς - κρατική διαφήμιση ακούγεται.).

Πού είναι τώρα το τρολάρισμα; Ε, την ίδια μέρα στη Λάρισα ο Φίλιππος Σαχινίδης παρουσιάζοντας ένα άλλο βιβλίο, αυτό του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαδόγιαννη με τίτλο «Από το μεγάλο πάρτι στη χρεωκοπία» (σ.σ.: μοιάζει σαν τη ρεαλιστική εκδοχή του τίτλου του Δημήτρη Σιούφα), αποκάλυψε την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2009 που εκτιμούσε ότι το ταμειακό έλλειμμα της συγκεκριμένης χρονιάς θα έκλεινε στο 15% του ΑΕΠ (σ.σ.: και τελικά έπεσε μέσα, σε αντίθεση με τον τότε διοικητή Γιώργο Προβόπουλο που ενημέρωνε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για 12%). Μια αποκάλυψη που κάνει τον τίτλο του βιβλίου του Δημήτρη Σιούφα να μοιάζει ακόμα πιο γελοίος. Ε, είναι αυτό τρολάρισμα (σ.σ.: από την ίδια την πραγματικότητα) ή δεν είναι;

Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Σιούφα βρέθηκε όλη η dream team που χειροκροτούσε τον Κώστα Καραμανλή (σ.σ.: ναι ήταν και αυτός εκεί.) όταν το 2009 μιλούσε για τη «θωρακισμένη ελληνική οικονομία». Και βέβαια δεν θα μπορούσε να λείψει και ο «Μέγας Διοριστής». Ο χαλκέντερος μαχητής του «καραμανλισμού». Ο άνθρωπος που εφηύρε τις «γαλάζιες συνεντεύξεις» με τις οποίες παρακάμπτονταν το ΑΣΕΠ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που με τον θεσμικό του ρόλο, έδωσε στο γεγονός τη διάσταση ενός «event» που αξίζει να προσελκύσει φωτογράφους (σ.σ.: τι τραβάνε κι αυτοί.)


Πάντως μπορεί να φανταστεί κανείς τον ανθό του Καραμανλισμού στον κήπο του Πολεμικού Μουσείου αυτό το ζεστό αθηναϊκό βράδυ να θυμούνται τα παλιά με νοσταλγία και να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις. Οχυρωμένοι στο προσωπικό τους σύμπαν, μακριά από την πραγματικότητα. Εκεί που μπορούν ελεύθεροι να φαντάζονται τους εαυτούς τους σαν σοβαρούς πολιτικούς (σ.σ.: που οδήγησαν την Ελλάδα σε «ανάπτυξη και ποιότητα παντού». Και που κανένας δεν μπορεί να χαλάσει την πεποίθησή τους ότι δεν φταίνε για τίποτα και ότι ο ηγέτης τους αποτελεί (σ.σ.: ακόμα.) «χρυσή πολιτική εφεδρεία».



Η περίφημη «Καπέλα Σιουφίνα» στη Βουλή με την οποία ο συγγραφέας του βιβλίου «Ελλάδα ανταγωνιστική, Ανάπτυξη και ποιότητα» παντού θέλησε να διασφαλίσει την υστεροφημία του (ειδικά ως προς την ποιότητα...
Η περίφημη «Καπέλα Σιουφίνα» στη Βουλή με την οποία ο συγγραφέας του βιβλίου «Ελλάδα ανταγωνιστική, Ανάπτυξη και ποιότητα» παντού θέλησε να διασφαλίσει την υστεροφημία του (ειδικά ως προς την ποιότητα.

Μόνο να μη θυμήθηκε κανείς εκείνες της γελοίες τοιχογραφίες που κληροδότησε στη Βουλή ο Δημήτρης Σιούφας όταν αποχώρησε μετά την ήττα της ΝΔ το 2009 από πρόεδρος της Βουλής. Πρόκειται για εκείνες τις ζωγραφιές προνηπιακού επιπέδου όπου πρωταγωνιστούσε ο ίδιος ο Δημήτρης Σιούφας και η κόρη του και «κοσμούσαν» (σ.σ.: «μουντζούρωναν» είναι το σωστότερο ρήμα) τους χώρους υποδοχής του Κοινοβουλίου. Αυτές που οι κακεντρεχείς είχαν ονομάσει τότε «Καπέλα Σιουφίνα» (σ.σ.: κατά το «Καπέλα Σιξτίνα»). Εκτός αν και αυτές ο Δημήτρης Σιούφας τις θεωρεί μέρος της «Ανταγωνιστικής Ελλάδας με ανάπτυξη και ποιότητα παντού».




Δεν υπάρχουν σχόλια: