Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Γαρδίκι Σουλίου Θεσπρωτίας. Απολαύστε τα video






Απολαύστε τα video


















Γαρδίκι Παραμυθιάς
Το Γαρδίκι Σουλίου είναι ελληνικό χωριό του δήμου Σουλίου της περιφέρειας Ηπείρου (Σχέδιο Καλλικράτης).
Παλαιότερα ανήκε στην άλλοτε επαρχία Σουλίου του νομού Θεσπρωτίας. Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με την τότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας αποτελούσε έδρα κοινότητας του δήμου Αχέροντα. Από 1 Ιανουαρίου 2011 αποτελεί ιδία έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας, της δημοτικής ενότητας Αχέροντα, του Δήμου Σουλίου.
Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της άλλοτε επαρχίας Σουλίου, στις νοτιοδυτικές πλαγιές των Ορέων Παραμυθίας και συγκεκριμένα του Όρους Γορίλα σε υψόμετρο 200 μ. Ανατολικά του χωριού ρέει ο ποταμός Κωκυτός. Πρόκειται για ένα ημιορεινό χωριό, ο πληθυσμός του οποίου, ασχολούμενος κυρίως με την μικροκτηνοτροφία και περισσότερο με τη γεωργία, το 1928 αριθμούσε 550 κατοίκους, κατά το ήμισυ μουσουλμάνους, έχοντας δημοτικό σχολείο και ταχυδρομικό γραφείο. Τότε υπαγόταν στη κοινότητα Δραγουμής. Το 1971 είχε 534 κατοίκους, το 1981 ήταν 652, ενώ το 2001 αριθμούσε 803 κατοίκους.


























Εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στην Αγία Κυριακή.


Η Αγία Κυριακή είναι ένα εξαιρετικής σημασίας εκκλησιαστικό μνημείο.
Χτίστηκε πιθανόν την υστεροβυζαντινή περίοδο, μονόκλιτη με καμάρα και αντικαταστάθηκε από δίρριχτη στέγη.
Η Εκκλησία έχει μήκος 12μ. και πλάτος 5,85μ. με ωραίο εξωτερικό διάκοσμο.
Η Αγία Κυριακή βρίσκεται στον Διαρκή Κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ελλάδας, ως σημαντικό δείγμα αρχιτεκτονικής των χρόνων του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
ΥΑ 15904/24-11-1962 - ΦΕΚ 473/Β/17-12-1962
ΥΑ 11707/14-6-1966 - ΦΕΚ 429/Β/8-7-1966
Περί χαρακτηρισμού ως αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών διατηρητέων μνημείων.


Με την πάροδο του χρόνου και την αύξηση του πληθυσμού, δημιουργήθηκε η ανάγκη για την ανέγερση μιας μεγαλύτερης εκκλησίας. Έτσι λοιπόν, μετά την Αγία Κυριακή, ο Άγιος Νεκτάριος γίνεται η δεύτερη Εκκλησία που υπάρχει στο Γαρδίκι.
Η Εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου άρχισε να κτίζεται στις αρχές της δεκαετίας του '80 και ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90


Ο νερόμυλος βρίσκεται σε μια τοποθεσία ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και ανήκει στην οικογένεια Νίκου.
Είναι παραδοσιακός υδρόμυλος των αρχών του 20ου αιώνα, που λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του ΄80, ίσως ένας από τους μοναδικούς που απέμειναν τότε σε λειτουργία σε ολόκληρο τον ελληνικό χώρο.
Η λειτουργία του νερόμυλου στηρίζεται σε μία σειρά μεταδιδόμενων κινήσεων. Η κίνηση του νερού που διοχετεύεται από το τεχνητό αυλάκι, μεταδίδεται στη φτερωτή.
Η φτερωτή μεταδίδει αυτήν την κίνηση, μέσω ενός άξονα σε μία μυλόπετρα. Ανάμεσα στην κινούμενη μυλόπετρα και σε μία άλλη ακίνητη, τοποθετούνται τα δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι) τα οποία συνθλίβονται και δημιουργούνται τα άλευρα.
Ο νερόμυλος είναι η πρώτη μηχανή παραγωγής έργου που κατασκεύασε ο άνθρωπος, χρησιμοποιώντας σαν κινητήρια δύναμη ήπια και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.























Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος βρίσκεται στην πλατεία της "σκόζας" δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Το παραδοσιακό σκηνικό συμπληρώνει η πέτρινη βρύση, με το κρυστάλλινο καθαρό νερό της.
Κανείς δεν μπορεί να ορίσει με ακρίβεια την ηλικία του υπεραιωνόβιου πλάτανου, οι ντόπιοι πάντως λένε ότι είναι άνω των χιλίων ετών. Στην σκιά του πλάτανου γίνεται κάθε χρόνο στις 7 Ιουλίου το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής, με παραδοσιακό γλέντι και ζωντανή ορχήστρα στην πλατεία.
Ο πλατάνος είναι για τον επισκέπτη αλλά και για κάθε περαστικό, σημείο που προσφέρει δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες.


Το Γυμνάσιο Γαρδικίου λειτούργησε για πρώτη φορά το 1978.
Στεγαζόταν στο παλιό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου και είχε δύναμη 70 μαθητές.
Το 1988 μεταφέρθηκε και συστεγάστηκε στο νέο σχολικό κέντρο.
Στο κτήριο αυτό παρέμεινε έως και το Νοέμβριο του 2000. Η δύναμή του αυξήθηκε σε 105 μαθητές.
Το 1999-2000 οικοδομήθηκε το νέο κτήριο του Γυμνασίου Γαρδικίου, προϋπολογισμού 600 εκατομμυρίων δραχμών και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Νομαρχιακού προγράμματος ΣΑΝΑ/2. Κτίστηκε σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων.
Το σχολείο παρελήφθη από τον σημερινό διευθυντή κ. Γκέκα Αριστείδη.
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του νέου Γυμνασίου Γαρδικίου βρίσκονται στο κέντρο του χωριού δίπλα απο το νέο Δημαρχείο. Σ' αυτό φοιτούν μαθητές από τον Δήμο Αχέροντα και από την Κοινότητα Σουλίου.

Το Γυμνάσιο διαθέτει, μεταξύ άλλων, εργαστήριο πληροφορικής (υπάρχει δίκτυο με 10 σύγχρονους σταθμούς εργασίας), θεατρική σκηνή στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βιβλιοθήκη. Διαθέτει ακόμα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ.



1 σχόλιο:

Ν..ΚΛΕΙΝΑΚΗΣ--ΕΛΟΥΝΤΑ είπε...

ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ --ΜΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ