Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Unilever: Από τους σκλάβους του Κογκό στην Ελλάδα... Ποια είναι η εταιρεία στην οποία χαρίσαμε επτά εκατομμύρια ευρώ;
Συνηθισμένη να αντιμετωπίζει τους πρωθυπουργούς αλλά και τους δικαστές σε. αποικίες είναι η εταιρεία Unileveστην οποία «χαρίστηκε» πρόστιμο 7 εκατομμυρίων ευρώ που της είχε επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού.
   
Ο αγγλο-ολλανδικός κολοσσός έχτισε την αυτοκρατορία του τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα στις βρετανικές αποικίες της Δυτικής Αφρικής. Από το 1911 μάλιστα εκμεταλεύονταν σκλάβους... στο Βελγικό Κογκό, όπου είχε τον έλεγχο 750.000 στρεμμάτων.
   
Πρόκειται για μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας καθώς η βελγική αποικιοκρατία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα Βελγικών και άλλων εταιρειών προχώρησε στη γενοκτονία τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.
    
Και μετά την αποικιοκρατία όμως η εταιρεία συνέχισε τη συνεργασία με δικτατορίες και αυταρχικά καθεστώτα που της εξασφάλιζαν αυξημένη κερδοφορία.
    
Η «εκλεκτή» εταιρεία του Έλληνα πρωθυπουργού Α.Σαμαρά έχει βεβαρημένο ιστορικό για παραβίαση των κανόνων ανταγωνισμού και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
    
Το 2004 η Unilever Pakistan φέρεται να προχώρησε σε μυστική συμφωνία με την Dalda Foods (Pvt) Ltd προκειμένου να μοιράσουν την αγορά μαγειρικού λαδιού για διάστημα πέντε χρόνων. Η Unilever οδηγήθηκε γι' αυτό το λόγο στη δικαιοσύνη από την Επιτροπή Ελέγχου Μονοπωλίων του Πακιστάν όπου και καταδικάστηκε ενώ εκκρεμεί έφεση που έχει υποβάλει στο ανώτατο δικαστήριο.
    
Αντίστοιχα στην Ελλάδα η εταιρεία είχε συνάψει συμφωνίες με αλυσίδες σούπερ μάρκετ και με παράνομες ρήτρες απαγόρευαν το παράλληλο εμπόριο στο χώρο των απορρυπαντικών. Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, που ακύρωσε το πρόστιμο, η εταιρεία δεν εφάρμοσε τις παράνομες ρήτρες σε όλες τις συμβάσεις κι έχει καθαρό ποινικό μητρώο, ενώ σημειώνεται ότι παρήλθε πολύς καιρός μέχρι να διαπιστωθεί η παράβαση.Απόφαση - πρόκληση: Διαγράφεται πρόστιμο της Unilever, 7.000.000 ευρώ!

Απόφαση - πρόκληση με την οποία διαγράφηκε πρόστιμο ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ από τον πολυεθνικό κολοσσό Unilever, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε πως παραβίασε τους κανόνες του ανταγωνισμού, εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας.

Πρόκειται ασφαλώς για σκανδαλώδη κρίση καθώς ουσιαστικά επιβραβεύεται η ατιμωρησία του πολυεθνικού γίγαντα με ετήσιο τζίρο περί τα 50 δις ευρώ την ίδια στιγμή που με άλλες δικαστικές αποφάσεις έχουν "γονατίσει"... οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πρόκειται για την υπ'αριθμόν 3807/2014 απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο προσέφυγε η Unilever μετά την επιβολή του προστίμου που της επιβλήθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού με την υπ'αριθμόν 441/V/2009 απόφασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: