Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Κάποιοι χρειάζονται δυο ζωές για να ξοδέψουν την περιουσία τους


Οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν πλούτο ισοδύναμο με αυτό του φτωχότερου μισού της ανθρωπότητας, και γίνονται σταθερά ακόμη πιο ζάπλουτοι, κερδίζοντας 668 εκατ. δολάρια (523 εκατ. ευρώ) ημερησίως (!). σύμφωνα με νέα έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

Ο Μεξικανός μεγιστάνας Κάρλος Σλιμ το 2014 κατάφερε να ανακτήσει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Ωστόσο, ο αριθμός των Μεξικανών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας έχει αυξηθεί κατά 3% από το 2010. Η Oxfam υπολόγισε τον χρόνο που θα χρειαστεί ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για να ξοδέψει την περιουσία του. Ο Κάρλος Σλιμ, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών θα χρειαστεί δύο ζωές, 220 χρόνια δηλαδή για να ξοδέψει τα 80 δισ δολάρια του πλούτου του. Για να γίνει πιο κατανοητό, θα πρέπει να ξοδεύει 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα!



Τη ραγδαία αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών από την απαρχές της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έως σήμερα επισημαίνει σε νέα έκθεση της για τη φτώχεια η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Είναι χαρακτηριστικό, ότι από την αρχή της κρίσης έως σήμερα ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει υπερδιπλασιαστεί στους 1.645.
Όπως προειδοποιεί η οργάνωση, το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών διευρύνεται διαρκώς. «Η αυξανόμενη ανισότητα είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη βία και σε επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης» σημειώνει η Oxfam.
Σημειώνεται ότι οι άνδρες παραμένουν κυρίαρχοι όσον αφορά τη συγκέντρωση πλούτου. Μόνο τρεις από τους 30 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ανήκουν στο λεγόμενο «ασθενές φύλο», ενώ μόνο 23 από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως έχουν επικεφαλής τους γυναίκες. Αλλά ακόμα και αυτές οι 23 «εκλεκτές», είναι πιθανό να αμείβονται λιγότερο ενώ κάνουν την ίδια δουλειά με τους άνδρες συναδέλφους τους.
Η Oxfam επισημαίνει ότι η έκρηξη του αριθμού των δισεκατομμυριούχων δεν είναι μια υπόθεση που αφορά το success story μιας χώρας. Η Ινδία είχε τη δεκαετία του 1990 δύο δισεκατομμυριούχους, σήμερα έχει 65 ενώ τον Μάρτιο του 2014 υπήρχαν 16 δισεκατομμυριούχοι στην υποσαχάρια Αφρική. Επίσης, ο συνδυασμένος πλούτος των σημερινών δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά 124% τα τελευταία τέσσερα χρόνια στα 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια (3,91 τρισεκ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: