Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Οι παλικαράδες της ''χρυσής αυγής'' κιότεψαν


Ο κατηγορούμενος είναι ιερό πρόσωπο. Εχει δικαίωμα να κάνει το παν για να ελαφρύνει τη θέση του, ιδιαίτερα αν απειλείται με βαριά ποινή.

Η βασική αυτή αρχή του δικαίου ισχύει απολύτως και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μέχρι να δικαστούν και να εκδοθεί η απόφαση, ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τις κρίσεις και τις πρόωρες αποφάνσεις. Ας περιμένουμε να μιλήσουν οι δικαστές.
Όμως, αυτό δεν μας εμποδίζει να κρίνουμε αυτά που έλεγαν και έκαναν τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής μέχρι λίγους μήνες πριν, την εποχή της ασύδοτης δράσης τους, και αυτά που λένε σήμερα. Αφορμή μια συνέντευξη του Ηλία Κασιδιάρη (εδώ), η οποία αποτυπώνει ανάγλυφα το ποιόν αυτών των ανθρώπων.

Ο Κασιδιάρης αποκηρύσσει τα πάντα και διαστρέφει τα πάντα. Δεν λέω να αποδεχθούν την κατηγορία περί «εγκληματικής οργάνωσης», αλίμονο. Η άρνησή της είναι απόλυτο δικαίωμά τους και υποχρέωση των αρχών να την αποδείξουν στο δικαστήριο. Άλλο αυτό και άλλο η θλιβερή προσπάθεια να διαψεύσουν τα αδιάψευστα. Οι άνθρωποι που χαιρετούσαν ναζιστικά και είχαν στα σπίτια τους τα ναζιστικά σύμβολα, οι θαυμαστές του Χίτλερ, που τον αποκαλούσαν «μέγα κοινωνικό αναμορφωτή» (Κασιδιάρης), οι άνθρωποι που αρνούνται να αναγνωρίσουν το μεγαλύτερο ιστορικό έγκλημα (Ολοκαύτωμα), σήμερα κάνουν τον ανήξερο. Ούτε φασίστες, ούτε ναζιστές. Αυτό, όμως, είναι αποκήρυξη ιδεολογίας. Και για όσους δηλώνουν «αγωνιστές» είναι ό,τι χειρότερο.


Οι άνθρωποι που μέχρι πρότινος δήλωναν υπερήφανοι για την ιδεολογία τους, βάσει της οποίας ήθελαν να επιφέρουν «κάθαρση» στο δημόσιο βίο, σήμερα κιοτεύουν μπροστά στην απειλή να περάσουν μερικά χρόνια στη φυλακή. Δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε στο ελάχιστο το τίμημα των επιλογών τους. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι  ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, τον οποίο επίσης θαυμάζουν, αρνήθηκε ως το τέλος να ζητήσει χάρη, κάτι που θα εμπεριείχε αποκήρυξη όσων είχε διαπράξει. Και ήταν στη φυλακή, ισόβια. Αυτοί εδώ κιότεψαν πριν καλά-καλά φτάσουν στο εδώλιο.
Πρόκειται για θλιβερά ανθρωπάκια, που έχασαν τον τσαμπουκά τους μόλις ο κρατικός μηχανισμός έπαψε να είναι φιλικός μαζί τους και άρχισε να κάνει σωστά τη δουλειά του. Τώρα χάνουν και όποια ψήγματα προσωπικής αξιοπρέπειας τους είχαν απομείνει. Κότες κανονικές. Οσοι «ιδεολόγοι» τούς ψήφισαν ή σκέφτονται να τούς ξαναψηφίσουν μπορούν τώρα να βγάλουν καλύτερα συμπεράσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: