Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η γυναίκα της Πίνδου Μια εθνική εκδήλωση της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης


Στο κατάμεστο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μίκης Θεοδωράκης στην Αργυρούπολη, το Σάββατο 25 Οκτώβρη η Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης διοργάνωσε εκδήλωση για τη γυναίκα της Πίνδου. Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε από το νωρίς το απόγευμα το Πολιτιστικό Κέντρο Μίκης Θεοδωράκης. Είναι φανερό πως η σοβαρή και η υπεύθυνη δουλειά που κάνει η Αδελφότητα αποδίδει καρπούς.
Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιώργος Κωτσαντής αφού καλωσόρισε τους επίσημους αναφέρθηκε στην προσφορά των Γυναικών της Πίνδου στον πόλεμο του 40 οι οποίες αψηφώντας τα πάντα βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή.

( Ένα ζεστό - Ηπειρώτικο καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης )



Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αργυρούπολης – Ελληνικού Γιάννη Κωνσταντάτου, ο οποίος εξήρε τη δράση του Συλλόγου καθώς και του Προέδρου Γιώργου Κωτσαντή. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρώην Δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης, αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της εκδήλωσης και στην ιστορική σημασία της.
Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Κώστας Κωνής με λόγο μεστό είπε τα ακόλουθα:


(Ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, Κώστας Κωνής)

«Σας απευθύνω θερμό πατριωτικό χαιρετισμό του Δ.Σ. της ΠΣΕ και του Προέδρου της Γιώργου Οικονόμου και σας εύχομαι με υγεία να συνεορτάζουμε τις εθνικές επετείους και εν προκειμένω το Έπος του '40.

Φυλλομετρώντας τις σελίδες της ελληνικής ιστορίας  θα σταθούμε πολλές φορές σε σημεία προσφοράς της Ηπείρου και των Ηπειρωτών στην Ελλάδα. Σελίδες που είναι καταγεγραμμένες οι αρετές και η προσφορά των Ηπειρωτών και η Ηπειρώτικη ευποιία.

Μια σελίδα ηπειρώτικης ευποιίας και φιλοπατρίας είναι το Έπος του ΄40, ο αγώνας των Ηπειρωτών ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές  στα βουνά της Ηπείρου και η προσφορά της Ηπειρώτισσας γυναίκας και μάνας στον αγώνα αυτό.

Ένας αγώνας που είχε συνέχεια και μετά την κατάκτηση της Ελλάδος από τους Ιταλογερμανούς φασίστες κατακτητές με ένα νέο Έπος το 'Επος της Εθνικής  Αντίστασης.

Και ο ηπειρώτικος  λαός,  την Αντίσταση του,  την περίοδο 41-44 την πλήρωσε με αίμα, νεκρούς και καταστροφές. Πάνω από 2.500 Ηπειρώτες πλήρωσαν με την ζωή τους τον αιμοδεψή Γερμανικό ναζισμό, πάνω από 85 μαρτυρικά χωριά έγιναν βορά στην καταστροφική τους μανία και η αξία του ζωικού και φυσικού πλούτου που υφαρμάκτηκε και καταστράφηκε είναι της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ.

Το μαρτυτικό Κομμένο την άλλη μέρα της Παναγίας, στις 16 Αυγούστου του 1943, πλήρωσε με εκατοντάδες νεκρούς το μένος του Γερμανικού κτήνους. Το ίδιο και η μαρτυρική Μουσιωτίτσα, οι μαρτυρικές Λιγγιάδες, το Κεράσοβο, η Κρυοπογή, το Γρεβενίτι, οι Ασπράγγελοι Ζαγορίου, μέχρι την Παραμυθιά με την θανάτωση των 49 προκρίτων στις 27 Σεπτεμβρίου του 43, βορά  αυτοί των συνεργατών των Γερμανών και των Ιταλών, των Αλβανοτσάμηδων  της  Θεσπρωτίας.

Έχουμε χρέος να αναδείξουμε την ιστορία των 85 Μαρτυρικών χωριών της Ηπείρου και την θυσία-ολοκαύτωμα των 2.500 και εκτός πολεμικών συρράξεων ηρωικών νεκρών μας.

Προτείνω του χρόνου, σαν σήμερα, να συνδιοργανώσουμε μία εκδήλωση  επ΄ ευκαιρία του Έπους του '40, όπου θα αναδείξουμε τα 85 Μαρτυρικά της Ηπείρου και την προσφορά των Ηπειρωτών στην Εθνική Αντίσταση της περιόδου 41-44.

Συγχαρητήρια αγαπητέ Πρόεδρε Γιώργο Κωτσαντή, για την θεματολογία της φετινής γιορτής . Χρόνια Πολλά και η Ελλάδα να μην ζήσει ποτέ φασισμό».





Στην συνέχεια ο εκπαιδευτικός Κώστας Λώλης (κύριος ομιλητής) με λόγο μεστό και ιστορικά τεκμηριωμένο αναφέρθηκε στα γεγονότα εκτενώς και παρουσίασε τη συνεισφορά των ηρωίδων γυναικών της Πίνδου.


Οι ηθοποιοί Βασίλης Κολοβός, Γιώργος Ζιώγαλας και Αθηνά Φραγκολουπούλου απήγγειλαν κείμενα από το έργο του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.


(Ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός αναγιγνώσκοντας αποσπάσματα από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη)

Ακολούθησε ο Χρήστος Τούμπουρος με το εξαιρετικό κείμενό του «ωδή στη γυναίκα της Πίνδου» που κατενθουσίασε τους θεατές.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

(Πανταχού παρούσα. Αιώνιο σύμβολο ατομικής και εθνικής αξιοπρέπειας)

Φίλες και φίλοι

Για να γνωρίσουμε τον ελληνικό εαυτό μας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται η ψυχοπνευματική μας προσωπικότητα.
Από πού ερχόμαστε.
Ποιες είναι οι ρίζες μας.
Πώς φτάσαμε νά ‘μαστε εδώ που είμαστε.
Ποιες είναι οι δυνάμεις μας και ποιες οι αδυναμίες μας.
Τα ήθη και τα έθιμά μας.
Οι γιορτές και τα πανηγύρια μας.
Η ιστορία μας.
Και πού πηγαίνουμε…
Με λίγα λόγια πρέπει να έχουμε μνήμη.
Η μνήμη, η ικανότητα αυτή του νου, να συγκρατεί
γεγονότα, παραστάσεις, προηγούμενες εμπειρίες και
να τα ανακαλεί με το κατάλληλο ερέθισμα.
Έτσι, για να μαθαίνουν και οι νεότεροι.
Και είναι γνωστό πως οι Ηπειρώτες δεν ξεχνούν.
Θυμούνται και τιμούν.
Τιμούν την παράδοση,
τα ήθη και τα έθιμα,
την οικογένεια,
τους ευεργέτες,
τους φιλοξενούμενους,
τους οδοιπόρους.
Τιμούν την ιστορία,
τους ανθρώπους που την έγραψαν με τα κατορθώματά τους, τις ένδοξες και χρυσές ελπίδες του ελληνισμού.
Και είναι πολλές οι σελίδες, καθώς και εκείνοι που τις έγραψαν.
Ανάμεσά τους -δόξα και καμάρι μας-,
Οι γυναίκες της Πίνδου.
Αυτά τα ξαφνιάσματα της φύσης.
Oι πρωταγωνίστριες του ηρωικού Έπους του 1940,
οι οποίες αγωνίστηκαν ισάξια των ανδρών ενάντια στους ξένους εισβολείς στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου

(Ο Χρίστος Τούμπουρος απαγγέλλει την «Ωδή στη Γυναίκα της Πίνδου)

ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

Είσαι πάντα κοντά μας. Σε νιώθω, σε ακούω και σε βλέπω!
Είσαι κοντά μας.
Σε είδα και σε βλέπω ντυμένη και στολισμένη να φεγγοβολά το
πρόσωπό σου ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ και ΠΡΟΚΟΠΗ.
Σε είδα φορτωμένη να γυρνάς  από το λόγγο και από πίσω να ακολουθούν υπάκουα τα ζωντανά σου.
Σε είδα κρεμασμένη στα καταράχια ν’ ανεβαίνεις αγόγγυστα, για να ανάψεις το καντήλι στο εικονοστάσι.
Εκεί, έκλαψες, αλλά και τίμησες τους ανώνυμους, άγιους Ηπειρώτες μαχητές - υπερασπιστές της ελευθερίας της Ελλάδας.
Σε είδα, γυναίκα της Πίνδου  στο ξεροχώραφο, σκυφτή με το τσαπί, να ανοίγεις αυλάκι με τα ροζιασμένα χέρια σου που γίνηκαν τρυφερή αγκαλιά που ανάστησε παιδιά κι εγγόνια.
Σε είδα να δεματιάζεις το χορτάρι μαζί και το όνειρο για προκοπή.

Σε είδα μάνα Ηπειρώτισσα, γυναίκα της Πίνδου, να κουβαλάς αγόγγυστα τα πυρομαχικά στους αγωνιστές στα βουνά της Πίνδου. 
Σε είδα να πλέκεις ασταμάτητα τα τσιουρέπια και τις φανέλες του στρατιώτη που αγωνίζονταν στο μέτωπο για μια Ελλάδα λεύτερη, χωρίς κατακτητές, κηδεμόνες και αφεντικά.
Σε είδα να κουβαλάς ασταμάτητα πέτρες για τις ξερολιθιές, για να μπαζώσεις τις ρίπες και να φτιάξεις καινούριο χωραφάκι.
Σε είδα να σε ξεριζώνουν από το χωριό σου.
Να κλαις έξω από το καμένο καλύβι σου.
Να ντύνεσαι στα μαύρα πολύ νέα.
Σε είδα μόνη σου να ανηφορίζεις,  χωρίς σταματημό,   αγκομαχώντας τις γιδόστρατες φορτωμένη με της ζωής σου τον τίμιο κόπο.
Σε είδα να γεννάς στο χωράφι, στη στάνη και στ’ απόσκια.  Μόνη σου, με την πίστη σου στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ.
Να περπατάς μερόνυχτα με καθάριο το βλέμμα στο ρυτιδιασμένο - αυλακωμένο  σου πρόσωπο, για μια χούφτα αλεύρι.
Σε είδα
Σε είδα στα πετρωμένα τα χωριά να κρατάς την Ελλάδα ζαλίκα στην κυρτωμένη ράχη σου, Γυναίκα της Πίνδου.

Μνήμη παρούσα, θαλερή κι όχι σακάτισσα.
Αρτιμελής, όχι παραμορφωμένη.
Ατόφια, χωρίς τρύπες και μπαλώματα.
Ιερή και αγία για τις γυναίκες της Πίνδου που δημιούργησαν και άφησαν παρακαταθήκη▪ 
μια ελεύθερη Ελλάδα.
Για την ηρωίδα αυτή που η  ψυχούλα της  δεν έχει ανάγκη από μνημόσυνα, κοπετό και κλάματα ούτε μοιρολόγια και κόλλυβα.
Θέλει τραγούδι και μουσική για να αντηχήσει η Πίνδος κι ο αχός να ανεβεί μέχρι τον ουρανό.
Θέλει, απλά και ξάστερα, μια Ελλάδα Ελεύθερη!



Η Στεύβη Τσούτση με το δικό της κείμενο ''Για τη γυναίκα της Πίνδου " συγκίνησε το κοινό και καταχειροκροτήθηκε.
Τα χορευτικά μας τμήματα της Αδελφότητας, το παιδικό και των ενηλίκων, έκαναν μία άριστη εμφάνιση.


Η έκτακτη εμφάνιση του πολυφωνικού τμήματος του Συλλόγου Βορ. Ηπειρωτών " ΧΑΟΝΕΣ" κάλυψε το καινό το οποίο δημιουργήθηκε λόγω σημαντικού κωλύματος στο επίσημα προσκεκλημένο Πολυφωνικό τμήμα της Ένωσης Ηπειρωτών ΙΛΙΟΥ.
Τα χορευτικά τμήματα , το παιδικό και των ενηλίκων πραγματοποίησαν μια άριστη εμφάνιση, ήταν ακριβώς όπως τα θέλαμε.
Ο Σύλλογος ευχαρίστησε τους χορευτές μας μικρούς και μεγάλους, καθώς επίσης και τους δασκάλους αυτών, την κα Στεύβη Τσούτση και τους κυρίους Σπύρο Παπαγιώτη, Ηλία Ντίνο .


Μια κατάθεση ψυχής έκανε ο Συμπατριώτης μας κος Κώστας Ευαγγέλου ,Πρόεδρος του Συλλόγου Τεχνολόγων Γεωπονίας Ηπείρου, όταν απήγγειλε με το δικό του τρόπο το ποίημα " ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ ΙΤΑΛΟΙ" .
Στη συνέχεια ακολούθησε κέρασμα με Ηπειρώτικο τσίπουρο, κρασί , αναψυκτικά και αφθονία από Ηπειρώτικες παραδοσιακές πίτες που έφτιαξαν ηπειρώτισσες της Αργυρούπολης.
Πέραν από τους προαναφερθέντες τη εκδήλωσή τίμησαν με την παρουσία τους οι πρώην Δήμαρχοι Τάκης Ευσταθιάδης, Γιάννης Τσαρπαλής ( και πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου ) , οι Αντιδήμαρχοι Λάζαρος Τογρίδης , Βασίλης Κρητικός, Βίκυ Φουσκίδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νικοθώδης Ευάγγελος, Μπούκας Βασίλης, Βλάχος Χρήστος, Τζιάλας Μιχάλης ,η Κατσαρού Ηρώ Πρόεδρος της Κοινότητας Αργυρούπολης, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος ο Κώστας Κωνής, Ντάσιου Ελένη ,ο Κώστας Μπατσής , η Τζάκου Μαρίνα, ο Χριστόφορος Ευθυμίου και η Βίκη Αράπη – Καραγιάννη από το Σύλλογο Ηπειρωτών Ελληνικού ο Πρόεδρος Βάσσιος Βαγγέλης και μέλη του συλλόγου, από το Σύλλογο Ηπειρωτών Γλυφάδας ο Αντιπρόεδρος κος Στέφος Μιχάλης, ο Τάσος Κατωπόδης που είναι και Πρόεδρος του συλλόγου περί Αυλών και Οργάνων, η κα Κούτουλα Θωμαή πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου μας και Αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Εθνικής Αντίστασης Αργυρούπολης, από την Ένωση Ηπειρωτών Ν. Σμύρνης η Πρόεδρος κα Κλαίρη Δεληγιάννη και τα μέλη του Δ.Σ κα Κώστα Μαρία και κα Κοτσώνη , η κα Σιάφη Ελένη από την Ενωση Γυναικών Ηπείρου, από το σύλλογο Κρητών Αργυρούπολης ο Πρόεδρος Λουσίδης Χρήστος ,από το Σύλλογο Κεφαλλονιτών Αργυρούπολης ο Πρόεδρος Κωνσταντάτος Γιώργος από την Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης η κα Γκιόκα Αργυρώ και ο κος Τογρίδης Λάζαρος, από τον Σύλλογο Χοροέκφραση ο Πρόεδρος κος Θεοδώρου Ευάγγελος, από το Σύλλογο η ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ο Πρόεδρος κος Γουρδουράκος Γιωργος , η Εφη Γουρδουράκου και η Ελένη Γουρδουράκου , από το Σύλλογο Ελλήνων Διαδρομές ο Μπόκιας Γιώργος , από το Σύλλογο Βορ. Ηπειρωτών «ΧΑΟΝΕΣ» ο Γιάννης Παναγιώτου και ο κος Τσάκας από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΣΣΑΡΗ ο Δημήτρης Πάσσαρης.

Στην κατάμεση αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων ''Μίκης Θειδωράκης'', του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Ελληνικού και Αργυρούπολης, εκατοντάδες Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες, αλλά και φίλες και φίλοι της Ηπείρου, έζησαν μια μεθυστική μυσταγωγία Ηπειρωτισμού, αλτρουισμού και προσφοράς των άδολων αγωνιστών του Έπους του 40 και της ανυπέρβλητης προσφοράς της Ηπειρώτισσας μάνας, συζύγου και αδελφής, που έδωσε και την τελευταία ικμάδα της θέλησης και αντοχής της στον αγώνα.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους πρωταγωνιστές και ιδιαίτερα στον ακούραστο Πρόεδρος της Αδελφότητας Γιώργο Κωτσαντή.













































































romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: