Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αποκάλυψη: 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό 1,45 δις ευρώ. Από ιδιαίτερα μαθήματα και «φακελάκια» τα εμβάσματα στις ξένες τράπεζες.

Αποκάλυψη: 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό 1,45 δισ. ευρώ


Λίστα με 415 δημοσίους υπαλλήλους, που αποχώρησαν από την υπηρεσία τους εν μέσω του ελέγχου για υψηλά τραπεζικά εμβάσματα στο εξωτερικό (άνω των 100.000 ευρώ), παρέδωσε την Πέμπτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δια του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), Κατερίνα Σαββαΐδου, 


Όπως ο ίδιος μάλιστα ενημερώθηκε από τον ειδικό γραμματέα ΣΕΕΔΔ, Παρασκευά Νομικό, συνολικά 5.260 υπάλληλοι έστειλαν μέσω εμβασμάτων σε τραπεζικά ιδρύματα ξένων χωρών,αθροιστικά το ποσό των 1,45 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνεται από το υπουργείο, ο έλεγχος για τους 415 θα γίνει πλέον από τη ΓΓΔΕ, ενώ ο έλεγχος των υπαλλήλων που συνεχίζουν να υπηρετούν στο δημόσιο θα συνεχιστεί από το ΣΕΕΔΔ, που έχει και τη σχετική αρμοδιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2013, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε εντολή για τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης των δημοσίων υπαλλήλων που έστειλαν χρηματικά εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού τα τελευταία χρόνια. 

Σημειώνεται ότι η αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό αποτελεί νόμιμη ενέργεια στο πλαίσιο της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων που συνιστά θεμελιώδη αρχή της Συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ και ότι ο έλεγχος αφορά αποκλειστικά και μόνο την περιουσιακή κατάσταση των υπαλλήλων και εάν τα ανωτέρω ποσά δικαιολογούνται από νόμιμα εισοδήματα.

Από την εξέταση των στοιχείων που διαβιβάστηκαν από τη ΓΓΔΕ στο ΣΕΕΔΔ τον Οκτώβριο του 2014, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο προσεγγίζει τα 275.000 ευρώ, ενώ 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα που συνολικά υπερβαίνει το καθένα τις 600.000 ευρώ. 

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία αποδεικνύεται ότι από τους ανωτέρω 5.260 υπαλλήλους, οι 415 αποχώρησαν από το Δημόσιο για διαφόρους λόγους, μετά την έναρξη του ελέγχου. Με δεδομένο ότι για τους εν λόγω 415 πρώην πλέον υπαλλήλους το ΣΕΕΔΔ δεν έχει μετά την αποχώρησή τους αρμοδιότητα ελέγχου για την περιουσιακή τους κατάσταση, o κ. Νομικός, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, διαβίβασε τα σχετικά στοιχεία στην κ. Σαββαΐδου για τις δικές της ενέργειες. 

Με αφορμή τον εν λόγω έλεγχο που διενεργεί το ΣΕΕΔΔ και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση τον φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων».
Εξάλλου, η κ. Σαββαΐδου τόνισε: «Για όσους υπάλληλους του υπουργείου Οικονομικών έκαναν εμβάσματα την επίμαχη περίοδο διενεργήθηκε προκαταρτικός έλεγχος από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Παράλληλα διενεργείται φορολογικός έλεγχος από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Φορολογικός έλεγχος επίσης θα διενεργηθεί για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει για διαφόρους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση θέλω να επισημάνω ότι για όσους υπαλλήλους συνταξιοδοτούνται διενεργείται έλεγχος πόθεν έσχες από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων.

Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι ο αριθμός αυτός αποτελεί μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και κυρίως των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και αίσθημα καθήκοντος».

Ο κ. Νομικός σημείωσε ότι «αυτοί οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και με μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Θα ελεγχθούν 4.845 υπάλληλοι που παραμένουν στο Δημόσιο. Για τους υπόλοιπους 415 που έχουν αποχωρήσει έχει ενημερωθεί η ΓΓΔΕ για να πράξει τα δέοντα».

Βασικές διαπιστώσεις ελέγχου

Από τον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι από το 2010 έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα αθροιστικά πάνω από 100.000 ευρώ προέκυψαν οι εξής διαπιστώσεις:

- 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι, οι ίδιοι ή και με τους/τις συζύγους, έχουν βγάλει από το 2010 σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού εμβάσματα που το σύνολό τους ανέρχεται σε 1.450.000.000 ευρώ. 

- Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.

- Ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο αγγίζει τα 275.000 ευρώ. Από αυτούς, 329 έχουν στείλει εμβάσματα που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ

Ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ αφορά το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, πλην ορισμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων που εξαιρούνται από την αρμοδιότητά του, όπως αιρετά όργανα, δικαστές, μετακλητοί υπάλληλοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, κλπ. 

Από ιδιαίτερα μαθήματα και «φακελάκια» το 1,5 δισ. ευρώ στα εμβάσματα εξωτερικού. Μαύρο χρήμα από ιδιαίτερα μαθήματα και φακελάκια μεταφέρθηκε σε τράπεζες του εξωτερικού
Από ιδιαίτερα μαθήματα και «φακελάκια» το 1,5 δισ. ευρώ στα εμβάσματα εξωτερικού!


Εκπαιδευτικοί με μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνούσε τα 1.200 ευρώ στα προ ενιαίου μισθολογίου επίπεδα βρέθηκαν να έχουν αποταμιεύσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Εσπευσαν μάλιστα λόγω των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό. Το ίδιο έκαναν και ορισμένοι γιατροί του ΕΣΥ.Στο μαύρο χρήμα από ιδιαίτερα μαθήματα και τα γνωστά φακελάκια στα νοσοκομεία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό η περιουσία μερίδας εκπαιδευτικών και γιατρών - αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των 5.260 υπαλλήλων - που έστειλαν στο διάστημα από το 2010 μέχρι πρόσφατα σε τράπεζες του εξωτερικού εμβάσματα ύψους 1,45 δισ. ευρώ!


Τα στοιχεία αυτά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνάντησης με τη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Πρόκειται για τα αποτελέσματα των ελέγχων για τους οποίους είχε δώσει εντολή ο κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Δεκέμβριο προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και αφορούσε δημοσίους υπαλλήλους που έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ στο εξωτερικό.


Η εντατικοποίηση των ελέγχων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κυρίως η επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για επίορκους υπαλλήλους, προσωπικό που μονιμοποιήθηκε παρατύπως καθώς και όσους παρουσιάζουν παράνομο πλουτισμό στη διάρκεια της υπηρεσίας τους στο Δημόσιο έρχεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία.Ο χρόνος μετράει αντίστροφα ώς το τέλος του έτους, οπότε θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί η δεξαμενή τών προς απόλυση δημοσίων υπαλλήλων βάσει και της σχετικής δέσμευσης προς την τρόικα, ενώ επίκειται και η έναρξη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. 


Δεν είναι τυχαίο πως ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης έσπευσε να σχολιάσει σχετικά τις ανακοινώσεις. «Λέτε να έχουν καμιά σχέση τα νούμερα (5.620) με τους υποψήφιους για απόλυση δημόσιους υπαλλήλους τον Δεκέμβρη (5.500); Είναι τυχαία η σχεδόν πλήρης ταύτιση των αριθμών;» αναρωτήθηκε, λέγοντας «ας βρουν τους ελάχιστους εκπαιδευτικούς που είναι παράνομοι».

Κατά μέσο όρο, πάντως, το ύψος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο κυμαίνεται στα 275.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις 329 εργαζομένων που διοχέτευσαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 600.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονιζόταν από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μεταφορά χρημάτων δεν υποδηλώνει από μόνη της κάποια παράτυπη ενέργεια.ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ. Ωστόσο, λόγω των υπέρογκων ποσών που βρέθηκαν να διακινούν οι δημόσιοι υπάλληλοι προκύπτουν ερωτηματικά κατά πόσον δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Ηδη, στο στόχαστρο του ΣΕΕΔΔ έχουν μπει 32 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίστηκαν να μεταφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά - ορισμένοι και πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ - και πραγματοποιούνται διασταυρώσεις με τα πόθεν έσχες. Εάν δεν δικαιολογούνται τα ποσά των εμβασμάτων, τότε τους υπαλλήλους περιμένουν πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά και η φορολογική Δικαιοσύνη μέσω ΣΔΟΕ, που μπορεί να τους ζητήσει καταβολή φόρων.Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι μισοί περίπου υπάλληλοι με εμβάσματα είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων. Οι υπόλοιποι είναι κυρίως γιατροί, αλλά και υπάλληλοι των υπουργείων Αμυνας, Οικονομικών, Υποδομών καθώς και δήμων.

ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στελέχη του υπουργείου στο γεγονός πως μεταξύ των ελεγχομένων δεν εντοπίζεται μεγάλος αριθμός εφοριακών. «Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν περιπτώσεις με αδικαιολόγητες αποταμιεύσεις ή με εμβάσματα στο εξωτερικό σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων. Απλώς οι εφοριακοί γνωρίζουν τη διαδικασία εκ των έσω και δεν προχώρησαν σε σπασμωδικές κινήσεις μεταφοράς χρημάτων με τον τρόπο που έκαναν άλλοι εργαζόμενοι σε φορείς του Δημοσίου» επισημαίνεται χαρακτηριστικά. 


Αποκλίσεις στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υπόχρεων υπαλλήλων με στοιχεία εμβασμάτων προς το εξωτερικό είχε εντοπίσει στην ετήσια έκθεσή του και ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης με αποτέλεσμα έξι από αυτούς να διωχθούν πειθαρχικά και να τεθούν σε αργία, άλλοι τέσσερις και οι σύζυγοί τους να κληθούν να υποβάλουν με υπεύθυνη δήλωση περαιτέρω διευκρινίσεις και σε επτά ακόμη να διαταχθεί άρση τραπεζικού και χρηματιστηριακού απορρήτου. 

«Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση τον φορολογικό έλεγχο, στο πλαίσιο της προσπάθειας για τον έλεγχο των εμβασμάτων»

Κυριάκος Μητσοτάκης
Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης


«Αυτοί οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα περίπλοκοι και με μια ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία. Το επόμενο διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα. Είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων»

Παρασκευάς Νομικός
Ειδικός γραμματέας ΣΕΕΔΔ


Δεν υπάρχουν σχόλια: